Ministrul de Interne, despre cazul ursului impuscat: Jandarmeria sa preia astfel de cazuri. Nu exista cadru legal in Sibiu

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 13:05
2484 citiri
Ministrul de Interne, despre cazul ursului impuscat: Jandarmeria sa preia astfel de cazuri. Nu exista cadru legal in Sibiu
Foto: Captura video Digi24

Uciderea ursului ratacit pe strazile Sibiului saptamana trecuta a facut obiectul unei anchete a Corpului de Control al ministrului de Interne. O prima concluzie a raportului este aceea ca nu exista cadru legal peste tot in Romania pentru astfel de situatii, a declarat ministrul de Interne, Dragos Tudorache.

Potrivit acestuia, ar trebui instituit, inclusiv la Sibiu, un comandament de urgenta la nivel local. "Procedura, reglementata in cateva judete, nu exista si la nivelul Sibiului", a declarat luni, ministrul de Interne, Dragos Tudorache.

"Cand avem animale salbatice, in zone populate, ar trebui instituit un comandament de urgenta la nivel local, coordonat de autoritatile locale, care pot interveni pentru prinderea in viata a animalului. Este o procedura care in cateva judete este deja reglementata", a spus ministrul, care a adaugat ca in judetul Sibiu asa ceva nu exista pentru moment.

Potrivit acestuia, in 2015 s-au facut primii pasi pentru elaborarea acestor proceduri si procesul a fost accelerat dupa scandalul iscat de ordinul care ar fi permis impuscarea a 1.691 de animale salbatice, suspendat de ministrul Mediului, Cristina Pasca-Palmer.

"Situatia de la Sibiu ne da un imbold ca sa terminam ce am terminat", a declarat ministrul, care a afirmat ca spera ca pana la finalul saptamanii procedura va fi finalizata. In acest sens, el a anuntat ca va avea discutii luni cu ministrul Mediului.

Tudorache a mai anuntat si ca se doreste ca Jandarmeria sa preia competenta pentru astfel de interventii.

Ministrul a tinut sa atraga atentia ca pe parcursul intregii actiuni de miercurea trecuta, "de la orele 5 dimineata si pana la 8 si ceva, cand evenimentul a luat sfarsit, motivatia principala a celor care au intervenit a fost aceea de a se asigura ca nu exista riscuri pentru populatie, mai ales ca ursul se indreapta spre centrul orasului, iar copiii mergeau la scoala.

Asta nu scuza graba cu care s-a luat decizia finala de a fi impuscat ursul", a atras atentia Tudorache. Ministrul de Interne a declarat ca va cere sa se ia "masurile potrivite" tocmai pentru a se taxa graba cu care s-a actionat si modalitatea in care s-a finalizat actiunea. Potrivit ministrului, "exista o responsabilitate pe aceasta decizie finala luata de seful Inspectoratului municipal de Politie din Sibiu".

Tudorache a punctat si ca, in timpul actiunii, "medicul veterinar de la gradina zoologica din Sibiu a fost prezent si ca ar fi putut sa mai incerce o data tranchilizarea ursului, mai ales ca, la acel moment, nu mai exista un pericol iminent pentru oameni, din moment ce animalul se afla intr-o curte inchisa".

Premierul Dacian Ciolos a discutat, vineri, cu responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in uciderea ursului la Sibiu, el cerand rapoarte complete pana luni.

Sambata seara, aproximativ 100 de persoane au protestat, in Piata Universitatii din Capitala, fata de modul in care a decurs operatiunea autoritatilor din Sibiu soldata cu uciderea animalului. Inainte, fusese organizat un protest, vineri seara, si la Sibiu.

O autopsie a animalului a stabilit ca acesta avea 5 - 6 ani si ca era perfect sanatos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport corp control urs impuscat, #ancheta urs impuscat Sibiu, #raport caz urs impuscat, #masuri urs impuscat Sibiu , #urs