O asociatie pentru protectia animalelor vrea sa preia ursul din Dambovita

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 13:55
2373 citiri
O asociatie pentru protectia animalelor vrea sa preia ursul din Dambovita
Foto: First People

Reprezentantii asociatiei de protectie a animalelor "Milioane de prieteni" din Brasov au anuntat, vineri, ca vor sa preia ursul care a ucis un barbat in Dambovita si sa duca animalul in rezervatia de la Zarnesti, considerand ca acesta este o victima a braconajului.

Reprezentantii asociatiei se declara ingrijorati de modul in care este gestionata situatia ursului care a ucis un barbat de 64 de ani, in zona localitatii dambovitene Moroieni.

"Pe baza informatiilor preluate din mass-media reiese ca ursul 'vinovat' de moartea tragica a unui om este de fapt o victima a braconajului si a reactionat instinctiv pentru a-si salva viata.

Nu putem arunca vina pe un animal salbatic pentru actiunile inconstiente si ilegale ale unor cetateni.

Acest urs, dupa chinurile indurate, merita sa traiasca si Asociatia Milioane de prieteni se ofera sa-l primesca in Sanctuarul Libearty Zarnesti, singura rezervatie de urs brun din Romania si cea mai mare din Europa. Aceasta este singura solutie pentru ca ursul sa ramana in viata.

Ne asumam toate cheltuielile implicate in preluarea lui dupa capturare, tratamentul medical si cazarea pana la sfarsitul vietii", se arata intr-un comunicat al asociatiei semnat de presedinta acesteia, Cristian Lapis.

Ea considera ca nu este drept ca "un urs torturat si ranit din lacomia unor braconieri sa primeasca, pe deasupra, un glont".

"Ne punem speranta ca autoritatile abilitate vor asculta dorinta miilor de romani care cer lasarea in viata a animalului si vor preschimba decizia de impuscare cu cea de transferare la rezervatia din Zarnesti ", mai spune lapis.

Vineri dimineata, aproximativ 20 de vanatori au reluat cautarea ursului in zona comunei dambovitene Moroeni, insa operatiunea este ingreunata din cauza ploii. In paralel, echipe formate din aproximativ 30 de jandarmi si politisti patruleaza in zona pentru a preveni producerea altor incidente.

"Am reluat cautarile si speram ca ursul sa fie gasit astazi, dupa urmele de sange. Ii rugam pe localnici sa mai aiba rabdare si astazi si sa nu mearga la fan sau la livezi pana cand nu prindem animalul, care este extrem de periculoc, fiind ranit", a declarat, vineri, prefectul judetului Dambovita, Dragos Rusu.

Cronologia evenimentelor

Ilie Leotescu, in varsta de 64 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroeni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate de un urs, in doua localitati invecinate.

Incidentul a avut loc intr-o zona izolata, cu acces dificil, aflata in apropierea padurii, la o distanta de aproximativ zece kilometri de locul in care sambata a avut loc primul atac al ursului, in perimetrul respectiv fiind instituita carantina in urma incidentelor de la sfarsitul saptamanii trecute.

Seful Politiei Dambovita, comisar-sef Danil Zepisi, declara ca barbatul ucis de urs atacase animalul cu o cange, care a fost gasita la fata locului, alaturi de mai multe capcane pentru ursi care erau amplasate de-a lungul gardului gradinii in care s-a produs incidentul.

Miercuri seara, doi barbati din Moroeni care au insotit victima in zona incidentului au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiati timp de mai multe ore. Joi, cei doi barbati au primit interdictie de a parasi tara pentru 30 de zile, decizie dispusa de magistratii Judecatoriei Pucioasa, care nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre procurori la Tribunalul Dambovita.

Potrivit probelor existente la dosar pana la acest moment al urmaririi penale, miercuri, in baza unei intelegeri prealabile, unul dintre barbati, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu sa vaneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celalalt barbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele si capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, in acest mod, la zadarnicirea urmaririi penale, in cauza", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi barbati le-au declarat anchetatorilor ca animalul a fost prins in lat inca de marti si ca miercuri dimineata s-au dus toti trei ca sa-l ucida si sa-l transporte apoi cu o caruta.

Victima s-a apropiat de urs pentru a-l strapunge cu o lance improvizata dintr-un bat in varful caruia era un cutit, moment in care animalul, care era ranit, s-a zbatut si s-a desprins din capcana, napustindu-se asupra omului, dupa care a fugit, afirma anchetatorii.

Sambata, un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati de un urs.

Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse. Initial, femeia a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, iar cursul serii, a fost transferata, cu o ambulanta, la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.

Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate.

De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.

Sambata noapte, vanatorii au impuscat ursul la marginea localitatii Pietrosita, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, sustinand ca este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au aratat ca ursul era turbat. In aceste conditii, a fost stabilita carantina, fiind instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri.

Fondul de vanatoare din Dambovita unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#protectia animalelor urs Dambovita, #Rovana Plumb urs Dambovita, #braconier ucis urs Moroieni , #urs