Dambovita: Inca un om ucis de urs - victima il prinsese in capcana (Video)

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:18
14191 citiri
Dambovita: Inca un om ucis de urs - victima il prinsese in capcana (Video)

Un barbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in comuna damboviteana Moroeni, nu departe de locul in care un alt om a fost ucis, sambata, in aceeasi comuna.

Persoana ucisa avea 64 de ani si a fost gasita de catre un paznic de vanatoare, care a sunat la 112, in jurul orei 8.45.

Incidentul a avut loc in apropierea satului Muscel, din nordul judetului Dambovita, la sapte kilometri de centrul comunei Moroeni si la doi kilometri de zona in care sunt case, intr-o zona inaccesibila autovehiculelor.

Asezarea este apropiata de localitatea montana Pietrosita, unde sambata un alt om si-a pierdut viata, ca urmare a atacului unui urs, iar in zona a fost instituita carantina.

Barbat omorat de urs, in Dambovita

Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat, la Realitatea Tv, ca a fost informata despre acest eveniment inca de la prima ora, dand mai multe detalii despre incident.

"Din primele informatii detinute rezulta faptul ca ursul respectiv ar fi fost prins in gardul unei curti. A fost o altercatie intre urs si om, deci a fost un instinct de aparare", a explicat ministrul.

Aceasta a precizat ca zona este monitorizata in permanenta, fiind o perioada in care ursii vin catre livezile oamenilor, ca sa manance fructe.

Autoritatile din Dambovita explica incidentul

Autoritatile din judetul Dambovita au confirmat incidentul, pentru televiziunile de stiri, transmitand ca zona este situata pe un drum de munte, accidentat.

"In zona Muscel, comuna Moroeni, un urs a omorat un om. La fata locului s-au prezentat politistii, cei de la criminalistica, plus vanatorii care se aflau in acea zona. Se pare ca este vorba despre acelasi fond de vanatoare", a confirmat la Realitatea TV Adrian Enache, purtator de cuvant al prefecturii Dambovita.

Sandu Marius Tolea, director coordonator al DSV Dambovita, a declarat la Digi24 ca, din informatiile pe care le are, sunt urme ca ursul a fost prins in lat.

"Banuiesc ca persoana s-a dus catre urs. In astfel de momente, ursul devine foarte agresiv. Nu trebuia sa se apropie de animal, trebuia sa anunte imediat la 112. Daca persoana respectiva s-a dus singura la un urs prins in lat, ce putea sa faca animalul? Chiar daca nu era un urs turbat... Dar noi nu avem detalii ca era turbat, animalul a fugit", a declarat acesta, precizand inca o data ca incepand de sambata zona este in carantina.

"In fiecare an au fost astfel de situatii, dar nu s-a lasat cu mortalitati. Au mai fost atacate animale, nu oameni. Ursii coboara la livezi, mai ales in perioada in care se coc fructele. Sunt atrasi de miros", a spus si Costel Preda, director directia silvica Dambovita.

"Localnicii nu ar trebui sa intre in panica, sa nu mai monteze capcane, iar autoritatile ar trebui sa colaboreze mai mult cu localnicii", a declarat la Digi24 si Cristi Papp, expert in comportamentul ursilor, WWF Romania.

Nu in ultimul rand, Dragos Rusu, prefectul judetului Dambovita, a spus, la Realitatea Tv, ca barbatul ucis ar fi fost implicat intr-o activitate de braconaj.

"Mai mult ca sigur in acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins intr-un lat, era ranit. Clar este vorba despre braconaj. Nu stim ce cauta acolo barbatul care a fost atacat, daca trecea intamplator sau daca el este cel care pusese capcana", a spus prefectul.

Zeci de politisti si jandarmi au fost trimisi in zona in care au fost inregistrate atacurile ursilor.

Ulterior, un cioban din Pietrosita a sunat la 112, miercuri, anuntand ca a vazut o ursoaica cu doi pui, la cateva sute de metri distanta de turma sa de oi.

Incidentul de miercuri vine la doar cateva zile dupa ce un batran de 71 de ani a fost ucis de un urs, sambata, la Pietrosita, in localitatea Dealu Frumos, iar alte doua persoane au fost atacate la Buciumeni, in apropiere de zona in care s-a produs noul atac.

Patrule mixte formate dintr-un politist, doi jandarmi si un vanator sunt prezente, de luni, in localitatile dambovitene Pietrosita, Moroeni si Buciumeni pentru a proteja populatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#om omorat urs Dambovita, #urs ucis barbat Dambovita, #urs Dambovita , #urs