Blejnar, acuzat din nou ca ar fi "regina vamilor", intr-o scrisoare trimisa in numele lui Radu Marginean

Luni, 14 Martie 2011, ora 20:08
4021 citiri
Blejnar, acuzat din nou ca ar fi "regina vamilor", intr-o scrisoare trimisa in numele lui Radu Marginean

O scrisoare trimisa in numele lui Radu Marginean, fostul sef al Autoritatii Vamale, destituit in urma scandalului spagilor din vami, arata ca seful Fiscului, Sorin Blejnar, ar fi "regina" despre care se spune ca administra intregul sistem de mita, insa avertizeaza ca exista si "un rege".

Scrisoarea a ajuns luni la redactia "Jurnalului National", insa Marginean a infirmat, la Realitatea Tv, ca el ar fi autorul.

"Nu am trimis aceasta scrisoare, nu stiu nimic de aceasta scrisoare. Acum am auzit la televizor. Nu este adevarat, nu am nicio legatura. Nu stiu despre ce ar putea fi vorba. Eu nu cunosc, nu stiu nimic, nu am scris-o eu, nu am declarat asa ceva", a spus Marginean.

"Nu am facut nicio declaratie care sa il incrimineze pe Sorin Blejnar", a adaugat el. Marginean este urmarit penal in scandalul coruptiei din vami, dupa ce un subordonat a declarat ca spaga ajungea la el.

In scrisoare, cel care s-a dat drept Marginean, sustine ca a publicat informatiile in presa "pentru a atrage atentia celor care sunt interesati cat de cat de soarta Vamii Roman" si "pentru a schimba ceva".

"Despre S.B. am auzit prima data cand era comisar general adjunct la Garda Financiara, dar era implicat si in diverse operatiuni frauduloase in vama. Mai precis, impreuna cu prietenul sau, deputatul PD-L de Neamt M.R., controla evaziunea fiscala cu legume si fructe din judetul Ilfov, prin intermediul comisionarului vamal Pegasus.

De asemenea, S.B. era cunoscut de atunci in sistem ca o persoana cu legaturi stranse cu benzinarii, lucru usor de demonstrat inclusiv prin faptul ca sotia sa a inceput, prin anul 2004, sa distribuie casete si CD-uri in benizinariile Lukoil sau prin prietenia ce il lega de atunci de patronii unor firme precum Euroil, Ana Oil sau Bulrom (Dan Parau)", se arata in scrisoarea trimisa la redactia "Jurnalul National".

In scrisoare se mai afirma ca in 2008, cand PD-L a revenit la guvernare, a cerut functia de presedinte al ANAF, care a fost ocupata de Sorin Blejnar.

"Odata ajuns in fruntea ANAF, S.B. a numit persoane care sa execute comenzile sale si sa colecteze bani in toate formele", mai arata scrisoarea.

Sorin Blejnar ar fi verificat, atat pe baza de acte sau evidente electronice volumul tranzactiilor cu tigari si alcool in magazinele duty-free sau cu uleiuri minerale, astfel incat "sa stie in orice moment intinderea operatiunilor frauduloase, pentru a putea calcula spaga in mod obiectiv, ca si procent", se mai arata in document.

S.B. a reusit sa faca din vama ce nu a reusit Dinu Vama

In scrisoare se mai arata ca S.B. a mai beneficiat si de sprijinul directorului Directiei de Resurse Umane din ANV, promovat ulterior ca director general.

"S.B. a reusit astfel sa faca din vama (si, cu siguranta, si din fisc si Garda Financiara) ceva ce disparuse o data cu Dinu Vama, respectiv crearea unui sistem piramidal de colectare, in care fiecare piesa de pe "tabla de sah" colecteaza si da mai departe superiorului sau ierarhic, avad ca punct final presedintele ANAF, adica omul care ar trebui sa lupte cu evaziunea si coruptia", se mai arata in scrisoare.

Scrisoarea mai arata ca "toate atributiile de numire si revocare a sefilor de tura, sefilor de birou vamal, sefilor de directii judetene vamale sau de regionale vamale apartin sefului ANAF", desi acesta a declarat in repetate randuri ca nu are atributia de a revoca din functie vamesii care iau spaga.

"De dat afara nu ii pot da, ca nu ma lasa actualele legi. In acelasi timp, elementele banuite de coruptie trebuie eliminate", declarat in urma scandalului din vami presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in presa.

Scrisoarea mai arata ca, in jocul de sah al spagilor din vami, exista si un "rege", a carui identitate nu este insa dezvaluita.

Blejnar: Se incearca demonizarea mea, pentru ca am un plan de impozitare a bogatilor

Sorin Blejnar a intervenit telefonic, luni la Antena 3, si a declarat ca scrisoarea este nesemnata si ca este un atac menit sa il "demonizeze".

"Asistam in ultiemele trei zile la o situatie cu table de sah si regine, toata aceasta politica face parte dintr-un plan menit sa ma demonizeze in fata opiniei publice. Este cineva de pe tabla de sah, un nebun", a declarat liderul ANAF, la Antena 3.

Intrebat de ce se doreste discreditarea sa, Sorin Blejnar spune ca are un plan de verificare a oamenilor bogati din tara, care nu si-au platit impozitele, si ca acest lucru deranjeaza.

"Am explicat mai multe directii pe care vreau sa le am cu ANAF. (...) Am un plan de impozitare a persoanelor bogate care nu si-au platit impozitele si taxele si si-au dus banii in Elvetia. (...) Vreau sa ii asigur aici ca n-o sa-i las in pace atata vreme cat nu isi vor plati impozitele si taxele", a declarat Blejnar.

Acesta a dat si exemple de actiuni ale Fiscului, in acest sens. "Saptamana trecuta am inchis conturile Realitatea Media. Dupa cum ati vazut, parte din acest atac vine de la Realitatea Media", a declarat Blejnar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Marginean, #Marginean spaga vami, #Marginean regina spagi , #vama