Cat costa prinderea spagarilor din vama?

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 11:10
1771 citiri
Cat costa prinderea spagarilor din vama?

Ancheta din dosarul spagii de la vama Moravita arata ca statul cheltuie foarte mult pentru a-i putea inculpa pe cei 38 de acuzati.

Avand in vedere ca numai rechizitoriul are aproape 1.500 de pagini, iar fiecare inculpat trebuie sa primeasca un exemplar in momentul trimiterii in judecata, reiese ca statul trebuie sa tipareasca peste 55.000 de pagini. Iar acestea nu sunt singurele cheltuieli cauzate de procesul spagilor din vama.

"Sunt foarte multe cheltuieli. Vorbim de tot ce inseamna o astfel de mobilizare, de la diurnele si primele investigatorilor sub acoperire si ale echipei, pana la acordarea unor sume de bani care sa le permita sa traiasca la acelasi nivel cu aceia in mediul carora se infiltreaza", a explicat o sursa judiciara importanta, pentru Adevarul.

Stenograme din vami: Ei fac 20-30 de mii pe tura si noi ne tiganim pe 100 de euro

Potrivit sursei citate, in astfel de cazuri, ofiterii sub acoperire pot beneficia inclusiv de masini si telefoane performante, pentru a fi pe acelasi nivel de avere cu persoanele din mediul pe care il ancheteaza.

"Daca sunt investigati vamesii sau politistii de frontiera, trebuie sa creezi aparenta ca esti la acelasi nivel de trai cu ei", a mai explicat sursa citata. Inclusiv descinderile de la vama Moravita, la care au participat peste 1.500 de oameni, au ridicat nota de plata a procesului.

Politistii si vamesii de la vama Stamora Moravita, eliberati din arest

Ofiterii au fost adunati din toata tara, cazati la o unitate din Hunedoara, iar in dimineata descinderilor "au navalit" in Timis. Toate acestea au insemnat niste costuri, de combustibil, de ore suplimentare.

"Si transportul cu elicopterele la Bucuresti a generat niste costuri. La asta se adauga cheltuielile de mentinere in arest a 140 de oameni la care trebuie sa le asiguri conditii, mancare, transport cu autobuzele. Toate acestea inseamna bani", a mai explicat sursa judiciara.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#proces spaga moravita, #cheltuieli proces vama, #descinderi vama moravita costuri , #vama