Cel mai corupt sistem din vami: Vezi ce crede Vasile Lincu - Exclusiv

Vineri, 04 Martie 2011, ora 19:14
12823 citiri
Cel mai corupt sistem din vami: Vezi ce crede Vasile Lincu - Exclusiv
Foto:monitorulsv.ro

Presedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, cel care a lansat sintagma "tablei de sah a coruptiei din vami", a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, faptul ca cel mai corupt sistem din vami este cel actual, din cauza schimbarilor legislative care au permis politicului sa intre in acesta.

Lincu s-a aratat de parere ca, prin comparatie, sistemul era mai putin corupt in perioada 2001-2004, cand aducea incasari egale cu o treime din bugetul statului, dar nu a pus asta total pe seama PSD, cat pe faptul ca factorul politic era implicat mai putin si existau consultanti si experti straini.

Cum poate fi castigat jocul de sah al coruptiei - Exclusiv

"Acum e cea mai mare. N-am facut analiza, dar trebuie facut cat reprezinta incasari la bugetul de stat. Sa avem in vedere si urmatorul aspect - s-au modificat conditiile. Vama a pierdut drepturile vamale pe care le avea nefiind in Uniunea Europeana, dar a castigat accizele. Trebuie vazut cat reprezinta. Sub aspectul incasarilor, erau mai mari. Sub aspectul sistemului de coruptie, il vad mai corupt decat atunci. Politicul s-a bagat mai mult decat atunci, legislatia s-a modificat pentru a permite mai mult acest sistem", a declarat Lincu.

"Sa stiti ca putem verifica. De exemplu, in perioada de preaderare, pana in 2004, au fost mai multe proiecte cu partenerii europeni. Au fost proiecte antifrauda, antidrog, s-au adus scannere, consultati si experti din Olanda si Marea Britanie, care aveau puterea sa mearga oriunde in vami si sa vada ce se intampla."

Vasile Lincu a amintit si faptul ca Guvernul Tariceanu i-a trimis acasa pe specialistii europeni din vami, la scurt timp dupa ce a luat puterea.

"Bugetul, o treime din buget era alimentat din drepturile vamale. Barometrul coruptiei, dat de incasarile la bugetul statului. Cu cat incasarile sunt mai mari, cu atat coruptia e mai mica. Mai putin a fost pe vremea PSD. Nici n-as vrea sa spun de PSD, as vrea sa fac legatura cu perioada. Daca spun de PSD, e ca si cum as nominaliza un partid. Vorbesc de moment, de actiunile realizate, de incasari(...)In 2005, expertii au fost trimisi la ei in tara", mai spus Lincu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Lincu sistem corupt vami, #Lincu coruptie vami, #Vasile Lincu vami , #vama