Revista Presei: Spaga, vama si partidul

Joi, 10 Februarie 2011, ora 07:53
4268 citiri
Revista Presei: Spaga, vama si partidul
Foto: Gandul

Ancheta in dosarul "coruptie la Vama" ia amploare, iar odata cu aceasta o serie de informatii surprinzatoare ies la iveala. Dupa doua zile de cercetari si descinderi, zeci de mandate de arestare pentru 29 de zile si alte zeci de mandate de retinere au fost emise pe numele vamesilor si politistilor.

Odata ce au fost scoase la iveala date si cifre socante, au inceput sa cada si primele capete in jurul acestui dosar. "Seful vamilor, pus sub invinuire pentru luare de mita. Radu Marginean, primul pion al gruparii PD-L Oradea, anchetat de DNA in afacerea vamilor", titreaza, joi, ziarul 'Puterea'.

Urmarind acelasi caz, jurnalistii de la 'Gandul' incearca sa afle unde se duceau banii din spagi, intr-un articol numit "Spaga, vama si partidul - 430.000 pentru sefia unui post vamal". Si 'Romania Libera' vine cu informatii noi in dosarul in cauza, sustinand ca "Spaga de la vama Halmeu avea culoare politica". Despre "Implicatiile politice ale mitei de la Vama Halmeu" titreaza si 'Evenimentul Zilei'.

La randul lor, jurnalistii de la 'Adevarul' dezvaluie modul in care se actiona: "Spaga, interzisa de sef zece zile: 'Nu moare nimeni asa putin timp'", era principiul dupa care se mergea.

Puterea: Seful vamilor, pus sub invinuire pentru luare de mita. Radu Marginean, primul pion al gruparii PD-L Oradea, anchetat de DNA in afacerea vamilor

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu, a fost pus sub invinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mita.

Ce este important in privinta acestuia este ca legaturile sale in plan politic, dar si de afaceri sunt strans legate de Partidul Democrat Liberal si de fostul ministru de Interne Vasile Blaga, scrie Puterea.

Mai exact, cariera lui Traian Radu Marginean s-a intersectat cu cea a lui Vasile Blaga in anii 1992-1994, cand primul a detinut functia de lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Bors, Directia Regionala Vamala Odarea, respectiv cea de sef al Serviciului Proceduri Vamale din cadrul Directiei Regionale Vamale Oradea.

Intre anii 1993 si 1996, Vasile Blaga a ocupat functia de director al Directiei Regionale Vamale Oradea, iar in februarie 2009, la initiativa lui Vasile Blaga, ministrul Finantelor de la acea data l-a numit pe Traian Radu Marginean in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor.

Gandul: Spaga, vama si partidul - 430.000 pentru sefia unui post vamal. Unde ajung banii

Revenind la dosarul ce tine prima pagina a ziarelor de joi, Gandul anunta ca au fost arestati oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu, precum si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free.

Ei sunt acuzati de trafic de influenta in dosarul in care fostul sef al Vamii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, este acuzat de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia.

Liviu Florian este acuzat ca, in septembrie 2009, a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul Vamal Halmeu, 130.000 de euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Autoritatii Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Informatia cea mai importanta este insa ca procurorii DNA sustin ca mita din dosarul de la Vama Halmeu a fost ceruta "in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie".

Romania Libera: Spaga de la vama Halmeu avea culoare politica

In acest caz, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu este acuzata ca ar fi luat bani de la camatari pentru a-si cumpara functia. 430.000 de euro ar fi trebuit sa fie suma totala platita de un angajat vamal pentru a ajunge sef al Vamii Halmeu.

Conform procurorilor, banii urmau sa ajunga la Radu Marginean, seful Agentiei Nationale a Vamilor, si "la un partid politic", titreaza Romania Libera.

In septembrie 2009, se pare ca Dobrescu ar fi platit celor doi intermediari 130.000 de euro. Dupa ce a primit banii, Radu Traian Marginean i-a semnat lui Dobrescu numirea pe functie, cu delegatie (numire temporara).

Dupa incetarea delegarii din februarie 2010, Liviu Florian a pretins de la Dobrescu alti 300.000 de euro, promitandu-i ca urmeaza sa-i prelungeasca mandatul sau chiar sa-i obtina numirea definitiva.

Evenimentul Zilei: Implicatiile politice ale mitei de la Vama Halmeu

In sentinta Tribunalului Satu-Mare se mai vorbeste despre un intermediar necunoscut pana acum in scandalul de la Vama Halmeu. Este vorba de Eugeniu Petrescu, care ar fi membru al PD-L Bucuresti, conform Evenimentul Zilei.

Procurorul a cerut arestarea lui Liviu Florian invocand faptul ca cei 430.000 de euro au fost solicitati "in numele unui partid politic si a unui sef de institutie care a lasat sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se face doar pe criterii politice si nu de competenta".

Adevarul: Spaga, interzisa de sef zece zile: "Nu moare nimeni asa putin timp"

In ceea ce priveste modul cum se actiona, Adevarul scrie ca lucratorii vamali regizasera mai multe metode de primire a spagii de la traficantii de tigari pe care ii numeau "moldoveni".

Multi dintre traficantii de tigari lasau banii in portbagajul masinii. Asta pana intr-o zi (9 ianuarie mai exact) cand seful lor, Valentin Baragan, le-a interzis subordonatilor sai sa mai ia spaga cel putin doua zile, avand informatii ca ar fi urmat un control la Punctul de Frontiera pe care il coordona.

"Deci nu intra o tigara. Da-l in p... mea, zece zile nu moare nimeni asa putin timp. Asa o zis, si zece zile sa nu miste nimic! Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acum m-a sunat de la Bucuresti. Jur!", si-a instruit Baragan oamenii din Vama Naidas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#arestari vama, #dosar vama, #spaga vama , #vama
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
CINE L-A SUNAT DE LA BUCURESTI PE Baragan? PDL, PSD, PUNR,UDMR, PNL, PC, , deci toti securistii-comunisti care zic una de ochii poporului prost si tacut, supus la platit si hamalit, SI ALTA FAC ! EXTIRPATI ACEASTA ORANDUIRE CRUNTA SI NEDREAPTA!