Coruptie in vami care depaseste imaginatia - unde o vede Vasile Lincu

Sambata, 05 Martie 2011, ora 17:25
3886 citiri
Coruptie in vami care depaseste imaginatia - unde o vede Vasile Lincu
Foto:carcabot.ro

Presedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, a declarat ca nu sistemul coruptiei de la frontiere e cel mai important sistem al coruptiei din vami, ci cel al vamilor de interior si al accizelor, unde se invart sume uriase.

"Nu vreau sa traiti cu impresia ca sistemul e doar piramidal. Daca acceptati varianta ca el sa fie doar piramidal, atunci ne referim strict la pioni. Sumele cele mai importante de bani nu sunt in sistemul strict piramidal. Ajungem la sume care depasesc imaginatia. Ganditi-va ca un alt sistem e mai presus decat sistemul piramidal. Cel piramidal e cu traficul de frontiera, pionii sunt inlocuiti si sunt altii, maine vor fi doar o amintire. Miza nu e mare, se poate renunta usor la baza piramidei".

"Al doilea sistem e sistemul cu accizele si de interior, nu la frontiere. E prin protectia anumitor firme. E destul de simplu de evitat. Nu te duci in control. Nu vorbim de un tir-doua, vorbim de garnituri. E suficient sa fie 10 agenti economici care sa invarta bani cat ceilalti agenti din Romania. Ei trebuie sa nu fie controlati, ori controlul nu vede tocmai problemele. E bifat controlul, spun ca am constatat chestii marunte si cele mai importante nu s-au vazut", a spus Vasile Lincu.

Omul care a creat sintagma "tablii de sah a coruptiei din vami" e de parere ca doar sistemul cel mai putin important, cel de la frontiere, a fost afectat de arestarile si scandalurile din ultimul timp, iar despre celalalt abia acum incepe sa se vorbeasca.

"Sistemul piramidal e afectat. Abia acum ati trecut la dezbaterea publica cu firme care sunt protejate, cum a spus italianul respectiv (n.r - Antonello Celestini, care a marturisit ca i s-a cerut spaga de la ANAF). Sunt mult mai putine firme implicate", a declarat Lincu pentru Ziare.com.

Cum se apara regina?

Vasile Lincu a dat si un exemplu despre cum poate functiona coruptia la vamile de interior si cum "regina coruptiei din vami" poate sa influenteze lucrurile extrem de discret, folosind foarte putini oameni.

"De exemplu - eu sunt regina, am avut puterea sa va numesc directorul directiei respective. Tu, ca director, nu trimiti un control sau trimiti doi oameni care se fac ca nu vad anumite chestii. Practic, in tot sistemul nu suntem decat patru persoane!", a explicat liderul PRO LEX.

Intrebat cum se apara "regina" de eventualele probleme cu legea, Lincu spune ca aceasta e protejata de intregul sistem, nu trebuie sa se protejeze singura.

"Dumneavoastra trebuie sa intelegeti, regina are putere mai mare fiind parte din sistem. Trebuie sa va ganditi cum sistemul isi apara regina, e mai corect spus. Nu e o persoana independenta de sistem".

Poate si din aceasta cauza, Lincu opineaza ca nu se va ajunge la numele cele mai grele implicate, desi crede ca vor incepe actiuni si aici.

"Si in sistemul de accize e posibil sa fie actiuni. A aparut doar prin italianul respectiv, care a confirmat posibilitatea existentei acelui sistem. Eu sunt convins ca nu se va ajunge la nume grele. Daca vedem ceva, vedem doar o mica parte. Doar cat sa ne dam seama cat de pagubos este pentru bugetul statului", a incheiat presedintele PRO LEX.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Lincu coruptie vami, #Lincu accize vami, #Lincu accize depasire imaginatie, #coruptie vami , #vama
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
astia au format un "cheag" acolo dinainte de lovitura de stat din 89 ! nu pot fi eliminati de catre o clasa politica putreda ! acolo trebuie sa opereze alt "doctor"