Dosarul Vama Moravita: Politistii ii spuneau spagii "ciocolata" si imparteau banii pe intuneric (Video)

Sambata, 04 Iunie 2016, ora 14:21
4593 citiri
Dosarul Vama Moravita: Politistii ii spuneau spagii "ciocolata" si imparteau banii pe intuneric (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Politistii de frontiera de la Moravita, arestati preventiv pentru coruptie, numeau mita "ciocolata", "traditie" sau cereau bani "de-o cafea sau un suc".

Sumele primite variau intre 10 lei si 50 de euro, iar cand imparteau intre ei banii obtinuti stingeau lumina, se arata in motivarea deciziei de arestare data de Tribunalul Timis, care incadreaza aceste fapte in categoria "micilor gainarii".

"Se contureaza o stare de fapt care, pe de o parte, frizeaza ridicolul, dar care, din alta perspectiva, dezvaluie dimensiunea reala a fenomenului coruptiei din vama. Ridicol pentru ca sumele primite sau pretinse sunt in cuantum de 10 lei pana la 50 de euro. In alte situatii, se cer bani de-o cafea sau un suc, altadata soferul de tir este intrebat daca are ciocolata in cabina, adica i se cerea mita", se arata in documentul citat de News.ro.

Conform sursei citate, contrabandistii erau dispusi sa ofere mita atat vamesilor, cat si politistilor de frontiera, pentru a nu plati taxele aferente introducerii in tara a unor utilaje.

"Introducerea in tara din afara spatiului comunitar a oricaror utilaje, indiferent de natura sau destinatia acestora, este supusa obligatiei de plata a taxelor aferente. Pentru evitarea achitarii acestor taxe, contrabandistii erau dispusi sa achite sume de bani cu titlu de mita atat lucratorilor vamali, cat si politistilor de frontiera", se mai arata in motivare.

Mita data politistilor de frontiera era numita "traditia", iar politistii identificau "din priviri" persoanele care erau dispuse sa dea bani pentru a scapa de control.

"La fel de profitabili se dovedeau si contrabandistii persoane fizice care, in turele in care erau de serviciu inculpatii, treceau de multe ori frontiera, lasand traditia, adica mita. O alta preocupare a inculpatilor era identificarea soferilor care aveau probleme cu actele masinii. Regula era ca aceste autoturisme nu erau supuse verificarii, adica introduse in sistem ci, din priviri, era identificat soferul dispus sa dea mita pentru a scapa de control", se mai arata in document.

Spaga - doua ladite cu rosii

Politistii de frontiera primeau nu numai bani, ci si diferite bunuri, precum ladite cu rosii.

"In alta ordine de idei, trebuie remarcat ca inculpatii nu aveau retineri in a primi produse de orice fel: astfel (...) s-au primit doua ladite de rosii. Intrarea in tara a unui cetatean ce transporta cinci porci a fost negociata din greu cu vamesii, care nu au permis intrarea animalelor, deoarece norma pentru astfel de produse este un porc la o persoana, altfel se plateste vama".

Lasau infractorii sa fuga peste granita

"Alte activitati care intrau in sfera preocuparilor extra curriculare ale inculpatilor erau: facilitarea trecerii peste frontiera de stat a persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale, sprijinirea trecerii ilegale peste frontiera de stat, facilitarea trecerii ilegale a frontierei de catre persoane date in urmarire nationala sau internationala", se mai arata in document.

Magistratii mentioneaza in motivare ca "precautia inculpatilor in timpul serviciului mergea pana intr-acolo incat stingeau lumina in momentul predarii banilor catre colegi".

In momentul in care aveau insa informatii despre existenta unor dosare ce vizau activitatile din frontiera, pentru o anumita perioada de timp politistii de frontiera nu percepeau niciun comision, refuzand ofertele persoanelor care nu faceau parte din "cercul de protejati".

"Aceste fapte au fost invocate in aparare de inculpati, acestia apreciind ca refuzul de a primi mita ar trebui premiat, nu ca ar reprezenta o atitudine absolut normala", precizeaza magistratii in motivarea deciziei de arestare preventiva a politistilor.

Politistii care incalcau regula erau mustrati si corijati.

Potrivit sursei citate, faptele politistilor de frontiera de la Moravita se incadreaza in categoria "micilor gainarii".

"In prezenta speta ne aflam in fata unui fenomen prezentat de aparatorii inculpatilor ca inscriindu-se in categoria micilor gainarii. Inculpatii au pus accent pe sumele derizorii primite, pe faptul ca exista o cutuma in randul persoanelor care trec frontiera, pentru a beneficia de celeritate la control.

Este greu de argumentat, in fata acestei convingeri adoptate, din pacate, inca de o parte din societatea romaneasca, de ce acest fenomen constituie un pericol pentru ordinea publica", se mai arata in documentul Tribunalului Timis.

Totodata, judecatorii atrag atentia ca astfel de activitati ingreuneaza aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

"Principalele reprosuri care se aduc Romaniei pentru a i se refuza aderarea la Spatiul Schengen sunt cele constatate in rapoartele MCV, printre care, cu interes in prezenta speta, sunt neconformitati in domeniul combaterii coruptiei la toate nivelurile, constand in existenta pe scara larga a coruptiei.

Avand aceste minime repere in ceea ce priveste Spatiul Schengen, este lesne de imaginat o Uniune Europeana amenintata de imigranti clandestini si teroristi, a carei frontiera externa este aparata de politisti de frontiera care permit accesul oricui, contra unei sume de 50 de euro", se mai arata in documentul citat.

60 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT in urma descinderilor de marti dimineata de la Vama Moravita, ce vizau un dosar de coruptie in randul politistilor de frontiera. Ulterior, 17 politisti si contrabandisti au fost arestati preventiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spaga ciocolata vama Moravita, #dosar coruptie vama Moravita , #vama