Nume de cod in vami: "pionii", "caii" si "turele"

Marti, 08 Februarie 2011, ora 21:30
3169 citiri
Nume de cod in vami: "pionii", "caii" si "turele"

Retelele de "spagari" de la vamile romanesti se foloseau de nume de cod pentru a-si desfasura activitatea. Toti politistii de frontiera sau vamesii implicati in activitati ilegale aveau roluri foarte bine stabilite: "caii" colectau, "nebunul" coordona, iar "tura" supraveghea.

Sindicalistii din Ministerul de Interne spun ca schema folosita de vamesi este una destul de complicata, bazata pe sistemul jocului de sah.

Astfel, "pionii" erau lucratori vamali, "caii" erau colectorii, adica sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat, "nebunul" sau coordonatorul, persoana indispensabila, era liderul de sindicat si/sau director ANV. Pe aceeasi schema, "tura" era seful Administratiei Nationale a Vamilor (ANV) si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane, iar "regina" partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF. Marea intrebare este insa "cine este 'regele'?".

Sistemul piramidal de colectare a banilor a fost dezvaluit de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", in urma scandalului generat de operatiunile anticoruptie din vami, care a pus aceste operatiuni sub semnul "sacrificarii pionilor".

Conform ProLex, banii colectati erau dirijati printr-un sistem organizat si centralizat cu destinatie catre persoane care finanteaza partidul, prin exceptie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului.

"Prin exceptie, pot fi sacrificati 'pionii', rareori 'caii' si niciodata alte piese", sustine liderul sindical Vasile Lincu, conform Gandul.

Ministrul Administratiei si Internelor Traian Igas sustine ca unii lideri de sindicat din politie nu sunt straini de coruptia din vamile romanesti si le-a cerut sa se "pozitioneze intr-un anumit fel fata de acest fenomen".

"Din ceea ce am aflat, din ceea ce vorbesc gurile rele, se pare ca unii lideri de sindicat nu sunt tocmai straini de ceea ce se intampla in vamile din Romania", a mai spus Traian Igas.

Ministrul a tinut sa-i laude pe subordonatii din DGA, sustinand ca acestia si-au facut datoria si ca ii incurajeaza sa mearga mai departe cu astfel de operatiuni, pentru a combate eficient coruptia din vami.

"Am o rugaminte la liderii de sindicate: sa se pozitioneze intr-un anumit fel ca sa stim si noi daca sunt alaturi de noi sau se pozitioneaza cu acei oameni care savarsesc faradelegi", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#nume cod vama, #spaga vama , #vama