Vama Albita: politisti retinuti, dupa audieri la DNA

Luni, 21 Februarie 2011, ora 16:56
10344 citiri
Vama Albita: politisti retinuti, dupa audieri la DNA
Foto: Arhiva

15 dintre politistii de frontiera ridicati luni dimineata, de la Vama Albita, au fost retinuti, mandatul de retinere fiind valabil 24 de ore. Acestia vor fi prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva, sedinta de judecata fiind programata pentru luni la ora 20.00.

Zeci de politisti de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Albita au fost ridicati de lucratorii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), in urma descinderilor care au avut loc, luni dimineata, in vama si la locuintele acestora.

Patru microbuze pline cu politisti de frontiera au ajuns, in jurul orelor pranzului, la sediul DNA din Bucuresti, unde 53 de politisti sunt audiati.

Vama Albita din judetul Vaslui, cel mai mare punct de frontiera din Europa, a fost blocata, luni dimineata, in urma unor perchezitii. Cercetarile vizeaza luare de mita si traficul de tigari.

Ofiterii de la DGA si trupele speciale au descins si la casele unor politisti.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor:

- Printre probele prezentate de procurori se numara inregistrari audio si video, facute pe parcursul mai multor luni, in Vama Albita.

- In jurul orei 13:45, patru microbuze cu politistii de frontiera de la Vama Albita ridicati luni dimineata, in urma descidenderilor din vama si din alte locuri din judetul Vaslui, au ajuns la sediul DNA sub escorta jandarmilor.

- Liderul PSD Victor Ponta a comentat perchezitiile din vama Albita, apreciind ca acestea sunt doar "piese de teatru de prost gust" care nu vor folosi "la nimic" si ca sunt identificati drept corupti doar ofiterii din vama si sindicalisti, in loc sa fie combatuta coruptia "pana la seful ANAF".

- Seful Biroului Vamal Albita, Emil Bordeianu, a declarat ca nici un lucrator vamal nu a fost retinut, luni dimineata. "Nu am stiut, de unde sa stiu? Nu am nici un lucrator vamal retinut, au intrat in cladirea politiei de frontiera. Activitatea in vama se desfasoara acum normal. La Vama sunt verificari saptamanale, pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic", le-a spus oficialul jurnalistilor.

- Potrivit Realitatea TV, 53 de politisti de frontiera dintre care 5 ofiteri au fost retinuti luni dimineata. Seful punctului de frontiera, Daniel Corban, a fost ridicat si el.

- Traficul rutier la Vama Albita a fost reluat si pe sensul de iesire din tara, in jurul orei 09.30.

- Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, mare parte dintre angajatii vamali au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate, si sunt adusi la Bucuresti cu dube ale Jandarmeriei.

- Din Punctul de Trecere a Frontierei Albita au fost ridicati aproximativ 15 lucrarori vamali care erau de serviciu la momentul descinderilor, acestia fiind urcati intr-un microbuz al DGA care a plecat din vama spre Bucuresti. Surse judiciare afirma ca majoritatea persoanelor ridicate de anchetatori sunt politisti de frontiera suspectati de luare de mita si trafic de tigari.

Spaga la vama: 86 de persoane arestate preventiv (Video)

- Toate masinile care se aflau in vama la ora inceperii perchezitiilor au fost controlate minutios. Traficul prin Vama Albita a fost blocat pana la ora 8.30 cand a fost reluat pe sensul de intrare in tara. De asemenea, traficul pentru autoturisme a fost reluat la iesire.

La punctul de trecere a frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.

Controale la mai multe vami din tara

Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie au facut cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie.

Deja au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), iar alte 90 de persoane sunt incarcerate in cadrul anchetei privind punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis).

Averile spagarilor de la Vama Siret sfideaza criza

Actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.

Mita de la vama Siret: Spaga stransa cu galeata - vezi cat lua un politist!

Astfel, in urma modificarilor legislative, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami cu acordul sefilor.

Nu este pentru prima data cand Vama Albita se afla in vizorul anchetatorilor, in 2008 fostul sef al vamii, Ghita Berbece, fiind arestat pentru trafic cu tigari. De asemenea, anul trecut trei politisti de frontiera au fost arestati pentru aceeasi infractiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Vama Albita perchezitii, #descinderi Vama Albita , #vama