Revista Presei: Partidele, finantate cu spagile din vami

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 08:55
3683 citiri
Revista Presei: Partidele, finantate cu spagile din vami
Foto: Romania Libera

Mai mult de 100 de vamesi si politisti de frontiera, suspectati de luare de mita si de favorizarea traficului ilegal de tigari la frontiera cu Serbia, au fost retinuti, marti, si condusi la DNA Bucuresti pentru audieri.

Odata cu destructurarea acestor retele, o serie de informatii socante au iesit la iveala: averi colosale, spagi pe masura si zona politica implicata in acest scandal. Acestea sunt, de altfel, si aspectele analizate de ziarele centrale de miercuri.

"Spaga din vami, filmata din pereti", scrie 'Adevarul', care anunta ca vamesii au fost filmati cu camere de supraveghere montate atat in gheretele unde avea loc controlul documentelor, in masinile de serviciu, cat si in mai multe incaperi ale politistilor de frontiera. Faptul ca "Vamesii au fost prinsi cu ajutorul unui serviciu special" a fost confirmat chiar de presedintele Traian Basescu, anunta 'Jurnalul National'.

Jurnalistii de la 'Puterea' surprind si ei aspecte ale acestei probleme, in articolul numit "Partidele, finantate cu spagile din vami. Sindicatul Politistilor si Vamesilor Pro Lex lanseaza acuzatii grav". Despre nivelul spagilor scrie 'Jurnalul National', care titreaza despre un caz in care "s-au dat 400.000 euro ca sa ajunga sef de vama".

La randul sau, 'Gandul' vine cu o alta serie de cifre surprinzatoare: "Averea unui sef de tura la vama Moravita - cinci case, terenuri de 40.000 de metri patrati".

Adevarul: Spaga din vami, filmata din pereti

Nu mai putin de 130 de politisti de frontiera si vamesi de la Moravita si Naidas au fost retinuti, marti, urmand ca DNA Bucuresti sa decida pentru cati dintre ei sa propuna arestarea preventiva.

Acestia sunt acuzati ca primeau mita si ca se transformasera in adevarati traficanti de tigari, alcool si cosmetice. Politistii de frontiera si vamesii au fost filati timp de mai multe luni. Mita de la contrabandistii de tigari era stransa intr-o caciula de blana, care era tinuta intr-o ghereta, scrie Adevarul.

Ofiteri sub acoperire i-au filat pe vamesii si politistii de frontiera, care au fost filmati cu camere de supraveghere montate atat in gheretele unde avea loc controlul documentelor, in masinile de serviciu, cat si in mai multe incaperi ale politistilor de frontiera.

Traficul a fost blocat in cele doua vami aproape trei ore, iar anchetatorii au venit de la Bucuresti pentru a face descinderile.

Jurnalul National: Vamesii, prinsi cu ajutorul unui serviciu special

Legat de actiunea DGA, presedintele Traian Basescu a declarat ca acestia sunt urmarea unui document "de vreo 50 de pagini", care cuprindea detalii desprea averea vamesilor, venit, in vara anului 2010, de la un serviciu de informatii.

"Trebuie sa stiti de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care inseamna 'Practici evazioniste sustinute de functionarea institutiilor de control financiar, fiscal si vamal'.

Este documentarul unui serviciu de informatii si, in momentul in care un sef de stat primeste asa ceva, nu poate sa-l puna in biblioteca, trebuie sa dea o solutie. Atunci au aparut acele hotarari ale CSAT, de actiune impotriva traficului cu tigari, a evaziunii fiscale", a declarat Traian Basescu, citat de Jurnalul National.

Puterea: Partidele, finantate cu spagile din vami. Sindicatul Politistilor si Vamesilor Pro Lex lanseaza acuzatii grave

Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex a lansat acuzatii grave pe tema actiunilor derulate de procurorii anticoruptie la granitele tarii. Presedintele Pro Lex, Vasile Lincu, sustine ca banii colectati prin spagi ajung, intr-un final, la partide, finantand campanii electorale.

"Contrar perceptiei publice, sub aspectul sumelor obtinute, inainte de aderarea la UE, vamile de interior erau mai importante decat vamile de frontiera, iar dupa intrarea in UE, accizele sunt mai importante decat vamile.

Sumele pot proveni din colecta zilnica a micului trafic si a marfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum si din diferenta de incadrare tarifara. De asemenea, sume importante de bani sunt platite sub forma de abonament sau finantare a campaniilor electorale", explica Pro Lex, conform Puterea.

Sindicatul acuza ca sumele sunt colectate printr-un sistem organizat si centralizat "cu destinatie catre persoane care finanteaza partidul, prin exceptie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului".

Romania Libera: A dat 400.000 de euro ca sa ajunga sef de vama. Ce profit a scos?

Operatiunile anticoruptie au scos la iveala sumele colosale care se strangeau din spagile platite de traficanti. Numai intr-o tura sumele stranse de vamesi si politistii de frontiera erau intre 5.000 si 25.000 euro. Cu banii obtinuti, vamesii si politistii de frontiera si-au construit vile, si-au achizitionat bunuri sau si-au cumparat si functii.

Surse din breasla vamesilor au dezvaluit ca Doru Dumitrasciuc, fostul sef al Vamii Moravita, si-ar fi "cumparat" functia cu nu mai putin de 400.000 de euro. "Investitia" poate fi considerata una profitabila avand in vedere sumele stranse zilnic din spagi, comenteaza Romania Libera.

Datele arata ca, daca sefului de vama i-ar fi revenit 10% din taxele platite de contrabandisti, rezulta ca el si-ar fi amortizat investitia in cateva luni, iar daca ar fi rezistat mai bine de un an in functie, castigurile sale ar fi ajuns la milioane de euro.

Gandul: Averea unui sef de tura la vama Moravita - cinci case, terenuri de 40.000 de metri patrati

In tot acest scandal, date impresionante iesi la iveala in cazul sefului de tura disparut de la vama Stamora Moravita, Milan Stefan Gubic. Acesta are o avere impresionanta, potrivit declaratiei de avere pe care a completat-o la 29 octombrie 2010, titreaza Gandul.

Gubic are trei terenuri - doua extravilan, de cate 20 de mii de mp, la Giroc, si unul de 850 mp, intravilan, achizitionat anul trecut, la Nadlac. Lista caselor este ceva mai bogata, aceasta cuprinzand cinci locuinte, din care patru la Nadlac.

La capitolul masini, acesta are un Audi din 1998.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#spaga vami, #scandal DNA vamesi , #vama