Revista Presei: Uite cine vamuieste in Romania

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 08:39
16548 citiri
Revista Presei: Uite cine vamuieste in Romania
Foto: Adevarul

Dezvaluirile care curg in scandalul coruptiei din vami duc la o poveste uimitoare, cu implicatii foarte adanci, care se intind dincolo de sumele fabuloase care se vehiculeaza.

Desi faptul ca in vami exista coruptie nu reprezinta o noutate, dimensinile acesteia sunt cu adevarat cutremuratoare. Aceasta este si concluzia ziarelor centrale, care incearca sa surprinda aspecte cat mai inedite ale "sistemului corupt".

"Mita de la Vama Halmeu: Cine este trezorierul spagii?" incearca sa afle, vineri, 'Romania Libera', pe fondul informatiei conform careia Eugeniu Petrescu ar fi unul dintre cei mai fideli sponsori ai PD-L. Despre acelasi "personaj" scrie si 'Puterea': "Eugeniu Petrescu locuieste in Ferentari. Intermediarul spagii pentru Radu Marginean este cunoscut de vecini drept "consilierul lui Blaga"".

Despre averile vamesilor si tabieturile lor scriu jurnalistii de la 'Gandul' in articolul numit "Se plangeau ca nu mai au pe unde sa ascunda spaga si in declaratiile de avere spunau ca stau in garsoniere", dar si cei de la 'Evenimentul Zilei'-"Masa vamesilor si politistilor de la 'Dusco', platita cu mita".

Tragand linie in acest dosar si punand informatiile de pana acum cap la cap, 'Adevarul' incearca sa explice cititorilor "cine vamuieste in Romania".

Gandul: averile vamesilor din stenograme - Se plangeau ca nu mai au pe unde sa ascunda spaga si in declaratiile de avere spunau ca stau in garsoniere

Desi primeau spagi fabuloase, de zeci de mii de euro lunar, politistii de frontiera si vamesii arestati de DNA au averi mai degraba modeste, daca analizam declaratiile de avere.

Jumatate dintre retinutii ale caror declaratii au fost verificate de Gandul au limuzine Audi, relativ noi - fapt pe care nu orice muritor de rand si-l permite.

Marile semne de intrebare se ridica insa legat de modul in care bancile le-au acordat credite consistente oamenilor legii, in conditiile unor salarii ce nu pot sustine plata ratelor, iar salariile sunt singurele venituri declarate.

Un exemplu in acest sens este politistul de frontiera Soare Ion Ionut, care a contractat un credit de 80.000 de euro, in anul 2008, in conditiile in care el si sotia sa castigau, impreuna, echivalentul a 900 de euro.

Evenimentul Zilei: Masa vamesilor si politistilor de la "Dusco", platita cu mita

Tabieturile vamesilor din dosar nu erau deloc putine si nici foarte ieftine. De exemplu, toti functionarii beneficiau de o masa gratuita la "Dusco", produsele alimentare fiind aduse de un cetatean sarb.

Potrivit intelegerii cu acesta, fiecare dintre politistii din tura, inclusiv cei repartizati la frontiera "verde", puteau sa isi ia diferite alimente sau orice produse de care aveau nevoie (cafea, bauturi racoritoare) fara sa achite contravaloarea lor, scrie Evenimentul Zilei.

Evidenta costurilor acestora era tinuta de catre salariatii magazinului pe o lista, in mod diferentiat, pentru vamesi si politisti.

La sfarsitul programului de lucru se platea insa o suma de bani, care totaliza contravaloarea mesei si a produselor luate de la Belacop, banii fiind utilizati pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Adevarul: Uite cine vamuieste in Romania

Pentru a intelege care e profilul vamesului roman, jurnalistii de la Adevarul au facut un asa-zis studiu de caz. Cum arata un vames roman? Are liceul, a intrat in sistem cu pile si manifesta toleranta crescuta la evazionisti.

Daca tinem cont de aceasta descriere, putem spune ca meseria de vames este accesibila oricarui absolvent de studii medii. Si asta pentru ca sistemul de recrutare este plin de brese, care permit o selectie subiectiva a candidatilor.

In procesul de recrutare intr-o breasla in care se invartesc "munti" de bani si unde tentatia spagii face parte din serviciul de zi cu zi este identic cu cel parcurs de orice viitor functionaras de birou.

Practic, bresele sistemului permit selectionarea subiectiva a candidatilor, pastrand aparentele legalitatii.

Romania Libera: Mita de la Vama Halmeu: Cine este trezorierul spagii?

Intorcandu-ne la scandalul in sine, trebuie mentionat faptul ca una dintre cele mai importante "piese" din dosarul penal de la Vama Halmeu este Eugeniu Petrescu, care a jucat rolul unui adevarat trezorier al spagii.

Petrescu nu a fost pana acum audiat de procurori, insa despre el au aparut informatii potrivit carora ar fi un sponsor fidel al PD-L.

Legatura cu mai marile capete ale sistemului a fost asigurata de Liviu Florian, care a apelat la serviciile lui Eugeniu Petrescu, un sponsor al PD-L, potrivit Asociatiei Pro Democratia, citata de Romania Libera.

Principalele probe ale procurorilor sunt interceptarile convorbirilor telefonice din care rezulta circulatia mitei. In aceste convorbiri apare ca beneficiar al mitei si numele lui Radu Traian Marginean, seful Vamilor.

Probele au fost analizate in paralel cu autodenuntul Nicoletei Dobrescu, cu declaratiile martorilor si faptuitorilor, cu inscrisuri gasite la perchezitii. Din toate aceste probe, rezulta ca Marginean ar fi acceptat o parte din bani si s-o numeasca pe functie pe Nicoleta Dobrescu.

Puterea: Eugeniu Petrescu locuieste in Ferentari. Intermediarul spagii pentru Radu Marginean este cunoscut de vecini drept "consilierul lui Blaga"

In ceea ce il priveste pe Eugeniu Petrescu, acesta este apropiat al PD-L, "cu o influenta foarte mare in partid", sustineau surse judiciare, precizand ca omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugeniu Petrescu, acesta dandu-i, la randul sau, o mica parte din suma sefului Vamilor, o alta parte avand destinatie politica.

"Petrescu Eugeniu este un om in varsta, omul din umbra, o persoana cu o influenta foarte mare in PD-L, care nu a iesit in public, este aproape un necunoscut pentru cei din afara, dar are o influenta foarte mare. El da ordine inclusiv unor oameni importanti. El este cel care da unda verde si pentru alte functii, nu doar in vami", sustin sursele citate de Puterea.

Conform DNA, in fata instantei care a decis arestarea a trei persoane in acest dosar ca mita a fost luata "in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#scandal vama, #mita vama, #dosar vamesi coruptie , #vama
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
j.apita alina bardas o tine sus si tare,cu HALMEU,dar nu sufla o vorba de vama MORAVITA al carui sef fost membru PSD si candidat la functia de primar din partea PSD s-a EVAPORAT