Spagaria (Opinii)

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 15:48
2412 citiri
Spagaria (Opinii)

Trebuie sa fii orb sau de o totala rea-credinta ca sa contesti importanta recentei ofensive avand ca prim obiectiv eradicarea coruptiei generalizate din punctele de frontiera. Indiferent de mobilurile adiacente sau de beneficiile de ordin politic-electoral pentru initiatorii acesteia.

Oricine a avut curajul si initiativa merita admirat. Caci Romania este una dintre putinele, poate singura tara din UE, in care coruptia este o lege de existenta (aproape) unanim acceptata de intreaga societate, inclusiv de cei care au de suferit de pe urma ei.

Ce pare la noi mai firesc decat o spaga. La vama, la politistul de circulatie, la medic, la profesor, la director, la inspector, la functionarul public, la angajare, la pensionare (anticipata), la nastere, in timpul vietii si la moarte (pentru un loc in cimitir). Spaga este frate cu romanu', mai abitir decat codrii, pe care oricum i-a cam taiat, tot contra spaga.

Este parte a sufletului autohton, daca am medita asupra semnificatiilor unor mostre de "intelepciune" traditionala, precum: "O mana spala pe alta si amandoua obrazul!", "Te faci frate cu dracul pana treci puntea!" sau celebra lege a lui "om": " Esti om cu mine, sunt om cu tine!".

Am sperat ca schimbarea din decembrie 1989 sa produca macar un recul la acest obicei al pamantului. As! Dimpotriva! A disparut frica de "organe". Si frica organelor de alte organe. Au crescut posibilitatile de tezaurizare, de investire si cheltuire cu folos si bucurie a agoniselii. Beneficiarii au prins gustul luxului, uneori desantat si ostentativ, fiindca bucuria este deplina doar atunci cand cei din jur te invidiaza si te admira. Romania a ajuns pentru unii o adevarata Tara a Fagaduintei si un spatiu al destrabalarii absolute.

Pe acest fond s-a declansat actuala campanie, salutara din orice perspectiva ai privi-o.

Din pacate, insa, imediat ea a fost pusa sub semnul indoielii. A aparut instantaneu corul nelipsit de carcotasi si iubitori de nuante, scepticii de profesie care s-au grabit sa ne anunte ritos ca lucrurile nu prea stau asa cum am crede noi, ca totul nu e decat o facatura cu mobiluri oculte, care urmareste doar sa traga spuza pe turta stim noi cui.

"Ce campanie?", "Ce anticoruptie?," "Cine si de ce a lansat-o?", "De ce acum si nu mai devreme?", "De ce cu zarva si nu in liniste?". Am fost asigurati ca acei ce stau cu mana intinsa pe la vami sunt doar plevusca, amaratii care iau si ei acolo cativa euroi, din care trebuie sa indestuleze pe rechinii, turele reginele si regii de undeva de "sus", acolo unde se fac si desfac treburile. Halal plevusca cu vile de miliarde si cu alte miliarde in conturi, mai la vedere si mai la fereala, pe numele mamicilor, bunicilor, unchilor si matusilor sau prin paradisuri fiscale de peste mari si tari.!

Pesemne era mai bine sa nu se intreprinda nimic, sa vegetam si pe mai departe in cloaca urat mirositoare a coruptiei fara margini si frontiere.

Ca antidot pentru cei care se milesc la modul patetic-lacrimogen pentru sarmanii oropsiti din punctele de frontiera ale patriei mentionam doar doua fapte revelatoare pentru nivelul la care a ajuns lacomia si nesimtirea unora dintre cei de mai sus.

Intr-una din interceptarile telefonice unul dintre eroi spunea aproximativ urmatoarele: "Da, trebuie sa dam si in stanga si in dreapta si mai sus, dar din ceea ce ne ramane traim ca regii."

Un al doilea fapt: Proaspatul ridicat, un anume Costea, sef al Vamii interioare din Ploiesti a fost surprins acum, in plina campanie de perchezitii si arestari, cu 10.000 de euro in masina personala. Nu s-a abtinut nici macar acum! Iar acestia sunt doar niscaiva pioni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#scandal mita vami , #vama