Stenograme in dosarul vamilor: Politistii de la Albita numarau banii pe intuneric si dadeau rest la spaga

Marti, 22 Februarie 2011, ora 15:40
4940 citiri
Stenograme in dosarul vamilor: Politistii de la Albita numarau banii pe intuneric si dadeau rest la spaga
Foto: Antena3

Interceptarile din dosarul politistilor de frontiera arestati la vama Albita ilustreaza modul in care cei invinuiti operau. Din stenograme reiese ca unii politisti numarau spaga pe intuneric, dadeau rest cand era cazul si negociau sumele cuvenite.

Una dintre interceptari, din 6 ianuarie a.c., suprinde modul in care doi dintre politisti numarau spaga pe intuneric si imparteau banii, iar dintr-o alta interceptare reiese ca in cazurile in care mituitorii nu aveau banii exacti pentru spaga, politistii dadeau rest, scrie Gandul.

"George Ionescu: Nu te sfii!

Interlocutor: N-am marunti.

Tanase Maricel: Da-i rest, n-ai?... Da' tu nu vii cu bani de-acasa?".

"Interlocutor: Iti dau 50 de euro, ma lasi sa plec, ca altfel nu stiu".

De asemenea, intr-o alta situatie, este suprinsa o negociere intre doi polisti de frontiera asupra cuantumului spagii.

Bai, m-am plictisit de bani, bai!

De asemenea, Evenimentul Zilei mai scrie ca procurorii DNA mentioneaza, in propunerea de arestare a 15 politisti de frontiera de la Vama Albita, ca dialogurile purtate de acestia si interceptate de anchetatori in ultimele luni surprind si "aspecte de ordin uman, subiectiv, emotional", care intregesc tabloul coruptiei existente in acest punct de trecere a frontierei.

Astfel, pe 12 decembrie 2010, in jurul orei 17:40, unul dintre agenti traieste momente de "bucurie nestapanita", la vederea unei bancnote primita de la un cetatean. "Doamne, astia-s aur la casa omului (...) Buna seara! Iuuu... mersi, nu trebuia (...) Ce bucurie mi-ai facut de sarbatori, acu'!", exclama el.

Intr-o alta discutie dintre doi politisti de frontiera, interceptata de anchetatori pe 8 ianuarie 2011, unul dintre ii povesteste in termeni admirativi celuilalt despre cum e sa lucrezi pe aceeasi tura cu George Valentin Ladaru, un coleg mai priceput in activitatea de "taxare" a celor care tranzitau punctul de trecere a frontierei.

BI: Ei, deci acu, cu Ladaru, cum o fost traficul de azi, trebuie sa ai pe putin vreo 200 de euro, pe putin.

IG: Bai, esti nebun?

BI:Ti-am zis ce-am facut atunci, intr-o seara cu el. Bai, m-am plictisit de bani, bai! (...) Serios, ce face gagiul..."

De asemenea, conform referatului intocmit de procurori, politistii mai vechi le fac instructajul celor nou veniti, explicandu-le ca "luarea mitei este un obicei traditionalizat la Albita".

In referatul anchetatorilor este descrisa si o imprejurare in care un agent este nu doar multumit cu spaga primita, o bancnota de 50 de euro, dar chiar considera ca este prea mult si consimte sa inapoieze o parte din suma - 20 de euro - ca "rest", neuitand sa-l incredinteze pe mituitor ca la viitoarele treceri ale frontierei "daca vei fi boier, tot asa, nu vor fi probleme".

Procurorii anticoruptie au emis marti dimineata ordonante de retinere pentru alti 10 politisti de frontiera de la Vama Albita, acuzati de luare de mita in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat, numarul celor retinuti in acest caz ajungand la 40, in timp ce 13 suspecti vor fi cercetati in libertate de DNA.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#arestari vama Albita, #coruptie vama, #politisti frontiera retinuti Albita, #stenograme coruptie vami , #vama
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
TANAR VAMES si NELINISTIT - unde sunt acele STENOGRAME unde se discuta de milioane de EURO
Poza bum
bum
rank 5
astia sunt niste gainari de trei parale ; nici un copil nu crede ca poponarii astia au creier , iar fara creier nu poti sa joci la "nivel ridicat" , doar la spitalul de boli psihiatrice - Al Capone si turta de zmeura -