Taiati nodul gordian al coruptiei! - De la cititori

Marti, 01 Martie 2011, ora 09:10
3851 citiri
Taiati nodul gordian al coruptiei! - De la cititori
Foto: Arhiva

Toti functionarii arestati in scandalul vamilor trebuie concediati, nu doar suspendati. Mai mult, este necesara o decizie radicala de inlocuire a tuturor angajatilor din cadrul Politiei de Frontiera si Directiei Generale a Vamilor cu proaspeti absolventi din scolile de profil.

Cele doua branse se preteaza concedierilor colective, deoarece moralitatea si legalitatea sunt dominante pentru fisa postului in raport cu specializarea.

Situatiile exceptionale necesita solutii radicale

Zornaiala sutelor de catuse la mainile functionarilor din vami are doua efecte. Pe de o parte, reliefeaza o prima actiune concertata impotriva coruptiei, pe de alta parte, demonstreaza metastaza generalizata a doua institutii publice. Cangrena este contagioasa, putand duce la disolutia totala a statului.

Tapajul din vami ne-a demonstrat ceea ce cu totii stiam, vazand cum se lafaiesc acesti "slujbasi" ai statului. Pe langa dovezile faptice de amploare, exista si motive de natura psihologica pentru concedierea colectiva.

Imaginati-va un grup de betivani care se aduna periodic intr-o carciuma. Un nou membru ar fi primit, doar daca se imbata cel putin o data. Mai succint, daca nu s-ar compromite, cuviinciosul nu ar fi acceptat intr-un sistem mafiot.

Incontestabil, liantul mafiotismului functionarilor din vami consta in faptul ca sunt cu totii santajabili. Fac acelasi gen de potlogarii, de pe pozitii ierarhice diferite. Singura incertitudine este legata de cat din prada ii revenea fiecaruia si cat de sus mergea grosul banilor.

Cei nearestati in urma descinderilor sunt prea invechiti in rele, ca sa mai poata fi recuperati. In plus, inlocuirea doar a functionarilor urmariti in justitie nu este o solutie viabila pe termen lung, deoarece novicii vor fi inghititi de sistemul mafiot.

Delimitarea responsabilitatilor juridica, politica si administrativa

Dupa zavera din decembrie 1989, am ratat sansa inlaturarii fostilor securisti dintre functionarii statului. In cazul scandalului generalizat din vami, este momentul ca toti bugetarii din sistem sa fie inlocuiti cu proaspeti absolventi. Nodul administrativ-politic al vinovatiilor e prea incalcit, compromitand total sistemul, pentru a mai fi desfacut de cineva in timp util.

Retezati-l, printr-o decizie politica radicala si rapida! Am rezolva macar culpa functionarilor, inferioara celei politice sub raportul valorii foloaselor necuvenite, dar la fel de periculoasa pentru credibilitatea statului.

Astfel, am taia cel putin un tentacul al caracatitei mafiote si am da un exemplu autentic de anticoruptie celorlalti functionari.

Ramane ca, la viitoarele alegeri, sa le raspundem beneficiarilor politici, directi sau indirecti, ai prazii din vami prin sloganul "sa votam bine!".

In cazul culpei politicienilor, deocamdata ramane enigmatic cu cine ii vom inlocui si pe ce criterii? In orice caz, perpetuarea sistemului mafiot din vami in perioada postdecembrista face culpabila intreaga clasa politica.

Spre deosebire de abaterile administrative si politice agravante, pentru justitia penala, responsabilitatea este strict individuala si tine exclusiv de dovezile juridice. Aspectul penal cere timp pentru rezolvare prin sentinte, precum privarea de libertate sau confiscarea proprietatii dobandite ilicit.

In schimb, responsabilitatile politica si administrativa presupune dovezi mai putin scrupuloase si, implicit, pedepse mai blande si rapide.

Spre exemplu, utilizam sanctiunea votului, pentru politician si concedierea, pentru functionar. In cazuri exceptionale, ca cel din vami, ultimele doua genuri de pedepse pot imbraca un caracter colectiv. Tot intr-o situatie exceptionala, au fost reduse salariile tuturor bugetarilor cu cel putin 25%.

Ne vom lamenta in zadar, in lipsa delimitarii responsabilitatilor de natura penala, politica si administrativa, precum si fara sanctiuni exemplare pentru fiecare dintre genurile de raspunderi ale tuturor celor care fura din si pe banii nostri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal vami, #spaga vami, #functionari vami , #vama