Solutii castigatoare romanesti la provocarile COVID-19: VecinulTau.ro, Air Up ventilator si Smart Disinfection System

Comunicat de presa
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 11:45
14885 citiri
Solutii castigatoare romanesti la provocarile COVID-19: VecinulTau.ro, Air Up ventilator si Smart Disinfection System

101 idei din 15 orase din Romania au aplicat in competitia Future Makers - Solutii COVID-19, a Social Innovation Solutions si Coca-Cola in Romania si juriul a ales pe aceia care vor primi sprijin financiar, mentorat si acces la retele de experti care sa poata ajuta dezvoltarea lor rapida.

Castigatorul premiului de 10.000 de euro si sustinere in implementare este platforma VecinulTau.ro, care conecteaza voluntarii din proximitate cu persoane care au nevoie de ajutor pentru a face cumparaturile de alimente, de medicamente sau cu plimbarea animalului de companie.

Cei care au nevoie, sau rudele acestora, introduc domiciliul persoanei, iar site-ul va genera voluntarii inscrisi pe platforma, pe o raza de 1 km si datele lor de contact.

Livrarea, plata si listele de cumparaturi sunt stabilite intre ei, iar site-ul va oferi recomandari clare si vizibile de bune practici in termen de livrare si de securitate sanitara.

Modelul a fost deja validat cu cateva sute de voluntari, inscrierea si utilizarea platformei sunt complet gratuite, si premiul ii va ajuta sa se extinda rapid, sa includa mai multe modalitati de ajutor si sa ramana o forma activa de vecinatate si dupa criza.

"Am fost impresionati de viteza cu care comunitatile s-au mobilizat, multe dintre ideile primite ajuta deja, pornite cu resurse zero, sau investitii ale voluntarilor.

Donare de sange, sprijin virtual pentru gravide, acompaniere pentru copii cu cancer si multe idei care revitalizeaza ideea de vecinatate.

Peste 10.000 de oameni au participat la pitchurile online, si zeci ne-au scris ca vor sa contribuie." Ciprian Stanescu, Social Innovation Solutions

Pentru ca mult mai multe idei au nevoie de sprijin, organizatorii au decis extinderea fondului de premiere cu resurse pentru realizarea unui prototip functional si sustinere din partea expertilor Social Innovation Solutions pentru alte doua solutii:

- Air Up Ventilator - initiativa locala, din Cluj-Napoca, care dezvolta un ventilator mecanic open-source, usor de construit, care sa poata fi folosit in situatii de urgenta pentru. Echipa este formata din studenti la inginerie aerospatiala, ingineri, medici si alti profesionisti din domeniul sanatatii pentru a colabora la dezvoltarea acestui ventilator.

In prezent se lucreaza la prototipul numarul 5, ventilatorul fiind momentan controlat printr-o aplicatie pe telefon, fiind conectat la o retea WiFi, permitand controlul de la distanta. Echipa SIS ii va conecta cu alte echipe din tara care lucreaza in paralel la brevete pentru ventilatoare, pentru un rezultat accelerat.

- Smart Disinfection System, din Craiova, reprezinta dezvoltarea si productia unei porti-tunel care ajuta la dezinfectarea automatizata a persoanelor si a echipamentelor, prin intermediul unor module printate 3D.

Aceasta solutie se adreseaza persoanelor juridice, institutiilor publice cu intrari in zone de acces unde este necesara pastrarea unui mediu steril.

"Nu suntem medici, nici cercetatori sa putem inventa un nou vaccin.

Ne-am uitat insa la ce putem face si World Health Organisation a identificat mobilizarea comunitatii ca unul din factorii vitali in depasirea pandemiei.

Aici putem ajuta.

Investim in solutii care sa ne permita adaptarea rapida la aceasta lume noua, conectarea imediata a resurselor cu locurile unde e cea mai mare nevoie de ele, identificarea celor care au nevoie de ajutor si adaptarea modului in care muncim, invatam si traim." Ciprian Stanescu, Social Innovation Solutions.

In cadrul editiei 3 a Future Makers, Social Innovation Solutions alaturi de Coca-Cola in Romania au decis sa ofere sprijin financiar si de know-how pentru solutii de inovare sociala in contextul Coronavirus, solutii care sa vina in sprijinul comunitatilor prin facilitarea accesului de la distanta la munca, sanatate, educatie, cultura, bunuri si servicii, imbunatatirea relatiei cu autoritatile, protejarea celor afectati sau informarea corecta despre Coronavirus.

Initiativa s-a desfasurat in cadrul Future Makers Solutii Coronavirus, parte a programului Future Makers destinat tinerilor antreprenori cu initiative si solutii pentru viitor.

Juriul Future Makers Solutii Coronavirus a fost format din:

Irina Anghel-Enescu, Managing Director, South Eastern European Private Equity & VC Association

Ionut Bonoiu, Editor-in-chief, Forbes Romania

George Buhnici, jurnalist & blogger

Ioan Iacob, CEO, Qualitance

Vlad Mixich, European Public Health Alliance

Sergiu Negut, antreprenor

Paris Nikolopoulos, Country General Manager, Coca Cola Romania

Andreea Rosca, jurnalist

Ciprian Stanescu, Co-Fondator, Social Innovation Solutions

Marius Stefan, CEO, Autonom

Mihai Toader-Pasti, CEO, EFdeN

Viorel Urda, Co-Founder, Dendro IT

Future Makers Solutii Coronavirus a fost conceput ca o sectiune adiacenta programului Future Makers, fiind adresata tinerilor intre 18 si 29 de ani sau echipelor care au cel putin 50% din echipa persoane din aceasta categorie de varsta.

Future Makers, editia 3, este un program educational complex pentru peste 2000 de tineri antreprenori in cadrul caruia au loc ateliere de antreprenoriat si trenduri de viitor in 25 de orase in perioada martie-mai.

Continutul atelierelor este online si poate fi accesat de oricine, pentru a facilita astfel accesul la resurse educationale antreprenoriale. 50 de echipe din toata tara vor fi selectate de juriul competitiei si vor primi 4 luni de incubare, mentorat si conectare internationala.

Premiile finale sunt in valoare de 20.000 de euro si prezentarea finala va avea loc in 18 noiembrie, in cadrul Future Summit, cel mai mare eveniment despre trenduri de viitor.

Future Makers este finantat de Fundatia Coca-Cola si este organizat de Global Shapers Bucharest Hub, parte a retelei globale de organizatii de tineri a World Economic Forum, si de Social Innovation Solutions, organizatie de sprijin pentru inovare si antreprenoriat social.

Parteneri locali ai Future Makers 2020 sunt Raiffeisen Bank si ENEL Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#castigatori competitia Future Makers, #antreprenori romani , #vesti bune