Aberatia zilei: Ca sa scape de tatal betiv si violent, si-au sapat gropi langa casa

Luni, 28 Martie 2016, ora 11:07
8797 citiri
Aberatia zilei: Ca sa scape de tatal betiv si violent, si-au sapat gropi langa casa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Aproape 30.000 de cazuri de violenta domestica se inregistreaza anual in Romania. Dintre aceste cazuri, cele mai multe apar in statistici la oras, nu la tara. Povestile sunt dramatice si intrec orice inchipuire.

Intr-o comuna buzoiana, copiii si-au sapat o groapa langa casa pentru a scapa de tatal agresiv, dupa ce au vazut ca asa reusise sa scape mama lor.

Desi exista un cadru legal in domeniu, el este destul de greu de aplicat. In general, femeia, mai ales daca are si copii, indura agresivitatea barbatului pana dincolo de orice limita rezonabila, sperand ca problema se va rezolva de la sine, printr-un miracol. Ceea ce nu se intampla. Iar cand isi ia inima in dinti si depune plangere, uneori este prea tarziu.

De exemplu, cazul familiei Cucu din comuna buzoiana Puiesti a intrat in atentia autoritatilor doar dupa ce copiii si-au... sapat o groapa in apropierea casei, pentru a se ascunde cand tatal devenea violent, relateaza ProTV.

Solutia fusese deja adoptata de mama lor, satula de bataile primite. Ea isi sapase propria groapa, in care tinea cateva haine groase pentru a putea innopta ferita de pumnii sotului betiv. "Stateam dimineata pana pleca el si apoi ma duceam in casa, si seara ma intorceam iar...", a povestit ea. Pana la urma, barbatul agresiv a ajuns la inchisoare, dar numai dupa ce si-a batut nevasta pana a lasat-o lata, sub ochii celor 4 copii.

Cel mai rau este in mediul rural, unde femeile raman blocate in gospodarii si se rusineaza de gura lumii. Nici comunitatea nu le ajuta, aratandu-se extrem de ingaduitoare cu barbatii violenti, conform zicalei "daca barbatul nu te bate, inseamna ca nu te iubeste". "Am luat bataie si cu drugul de la caruta! Luam bataie cu strigaturi! M-a bagat intre cai si m-a batut cu drugul", a povestit o femeie la postul citat.

Iar astfel de cazuri nu sunt deloc exceptii. Jurnalistii de la ProTV l-au filmat pe un barbat din Margineni, judetul Bacau, care, beat mort in miezul zilei, isi astepta sotia, gravida in 9 luni, sa vina de la serviciu.

De multe ori, frustrarile acumulate duc la scandal, iar daca barbatul nici nu munceste si mai si bea, ajunge sa isi bata nevasta "pentru a nu-si pierde autoritatea", spun psihologii.

Intr-adevar, saracia si bautura formeaza un adevarat cocteil Molotov in multe casnicii, iar consecintele sunt dezastruoase.

Un barbat din judetul Vaslui a ajuns la spital dupa ce sotia i-a taiat organele genitale, de 8 martie.

O bucuresteanca a fost injunghiata in tramvai cu 4 lovituri de cutit, de concubinul agresiv pe care il reclamase la Politie. Politistii i-au spus "Haideti doamna...va sperie chestiile astea?", iar dupa atac i-au trimis o scrisoare in care i-au multumit ca a avut curaj sa sesizeze un caz de violenta domestica.

La Constanta, insa, o femeie care depusese mai multe plangeri la politie din cauza fostului partener extrem de agresiv si-a pierdut viata, pentru ca plangerile ei nu au fost luate in seama. Cu toate ca fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare dupa ce, in 1993, ii impuscase cu mitraliera pe parintii fostei iubite, barbatul fusese eliberat conditionat. Acum este din nou in puscarie, dar prea tarziu.

Statistici infioratoare

Potrivit statisticilor Politiei Romane, in anul 2014, la nivel national, au fost sesizate 28.204 infractiuni de violenta. Numarul total al victimelor a fost de 28.796, din care doar 4.414 erau barbati, restul fiind femei.

28.362 de persoane au fost reclamate ca ar fi comis infractiuni privind violenta in familie (sot/sotie, concubin/ concubina, parinte/tutore, fiu /fiica, sau alte grade de rudenie), iar dintre acestia 24.202 erau barbati, 3.979 femei si 181 minori - 136 de sex masculin, iar 45 de sex feminin -, care, de regula, sunt acuzati ca isi bat bunicii.

Datele statistice au fost obtinute de Asociatia Necuvinte, in urma unei solicitari speciale adresate IGPR.

In plus, 56% din cazuri s-au petrecut in mediul urban (asta nu inseamna ca in mediul rural nu pot fi mult mai multe, insa ele nu sunt inregistrate la Politie), pe lista infractiunilor figurand, printre altele: omor, tentativa de omor, lovituri cauzatoare de moarte, loviri, rele tratamente aplicate minorului, lipsire de libertate in mod ilegal, amenintare, santaj, viol, intretinere de relatii sexuale cu minori, violare de domiciliu, incestul, abandonul copiilor sau interzicerea de a merge la scoala.

Ce putem face? Multe, dar nu vrem. In primul rand, ar trebui sa ne preocupe serios aceasta boala grava a societatii romanesti: violenta in familie. Copiii sunt deseori agresati, femeile sunt supuse la cele mai brutale sau sofisticate forme de violenta. Ar fi nevoie de o schimbare a mentatilor, de EDUCATIE, dar cine sa ne educe?

Invatatoarele sau profesorii care sunt filmati in timp ce lovesc si jignesc copii? Emisiunile de televiziune? E suficient sa ne amintim ca CNA nu a sanctionat postul Antena 1 dupa ce cantaretul de manele Guta si-a batut iubita gravida in direct, pe motiv ca... bataia n-ar fi fost reala, iar legea nu interzice bataia la televizor dupa ora 23:00.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti după ce şi-ar fi ameninţat şi lovit concubina, o femeie în vârstă de 42 de ani care, potrivit unei surse apropiată anchetei, ar fi...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#violenta domestica, #violenta familie, #femei batute soti , #violenta