Cel mai des intalnite forme de violenta verbala. Pe tine ce te supara? - sondaj Ziare.com

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:02
6402 citiri
Cel mai des intalnite forme de violenta verbala. Pe tine ce te supara? - sondaj Ziare.com

Violenta verbala ii afecteaza pe tineri si copii la toate nivelurile si le poate leza pe termen lung dezvoltarea.

Lucrurile arata mai rau in ziua de astazi decat in urma cu trei sau patru decenii, chiar daca formele acestor agresiuni nu s-au schimbat prea mult de-a lungul anilor. Surprinzator sau nu, statistica arata ca singurii care s-au schimbat suntem chiar noi.

Un studiu recent al IMAS, realizat la cererea Romtelecom, arata ca 2 din 3 copii romani din marile aglomerari urbane sunt afectati de violenta verbala, la scoala, pe strada sau chiar in sanul familiei.

Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani

Mai mult, o cercetare online realizata de Ziare.com in cadrul aceleiasi campanii - cuvintele dor, nu-i asa - arata ca aceasta forma de violenta ne urmareste pe intreag parcusul vietii. Astfel, 2 din 3 cititori care au raspuns intrebarilor noastre au precizat ca violenta verbala i-a afectat in timpul copilariei sau chiar in prezent, in viata de zi cu zi.

Violenta verbala ii afecteaza pe 2 romani din 3 - sondaj

Pentru a intelege mai bine care sunt formele de manifestare a violentei verbale, am plecat de la rezultatele aceluiasi studiu cantitativ IMAS, care releva perceptia copiilor si tinerilor din ziua de astazi. Astfel, acestia au identificat formele violentei verbale ca fiind:

- cuvintele urate adresate de persoane necunoscute (51,7%)

- glumele umilitoare facute de necunoscuti (45,5%)

- cuvintele urate adresate de catre profesori (44,5%)

- cuvintele urate adresate de catre colegi (36,61%)

- glumele umilitoare facute de profesori (27,9%)

- cuvintele urate adresate de catre prieteni (27,6%)

- cuvintele urate adresate de catre parinti (24,9%)

- glumele umilitoare facute de prieteni (22,1%)

- cuvinte urate adresate de rude de aceeasi varsta (17,9%)

- glumele umilitoare facute de parinti (15,7%)

- glumele umilitoare facute de rude de aceeasi varsta (13,4%)

Mai multe statistici: cuvinteledor.ro/realitate

Deloc surprinzator, putem observa cum tinerii si copiii sunt afectati cel mai mult de agresiunile verbale facute in public de catre autori necunoscuti sau agresori cu care se afla in diferite relatii formale, colegi, profesori si prieteni.

Daca manifestarile fratilor sau altor rude de varsta apropiata sunt privite cu mai multa indulgenta, iar victimele tind sa treaca mai usor peste ele, iata ca violenta verbala de orice fel venita din partea unor persoane cu care tinerii se afla in relatii cu reguli mai bine definite si general acceptate - stabilite de etica, bune maniere si regulamente - are efecte mult mai puternice.

Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri

Nu trebuie neglijat nici faptul ca tinerii si copiii se arata mai deranjati de cuvintele urate ale parintilor, decat de glumele proaste ale prietenilor. Nu poti sa-i spui copilului orice doar pentru ca este al tau, deci nu-l va deranja prea tare. Din contra, tocmai pentru ca tu esti parintele lui, vorbele tale cantaresc mai greu, chiar daca poate nu te-ai astepta la asta.

In cazul tau, cum stau lucrurile? Te afecteaza mai mult agresiunile verbale ale colegilor sau ale sefilor? Aici vorbim tot de relatii cu reguli clare, care exclud in principiu asemenea manifestari.

Violenta verbala raneste. Spune-ne povestea ta si noi iti spunem ce e de facut

Tolerezi violenta verbala a prietenilor tai sau a familiei? Accepti cu usurinta violenta in intimitatea caminului, iar loviturile primite in public te dor nespus mai mult?

Te invitam la dezbatere, la reflectie si la vot. Priveste-te cu atentie si ajuta-ne sa identificam cele mai deranjate tipuri de violenta verbala.

Stabilind cu acuratete care sunt agresiunile tolerate si care sunt comportamentele infierate vom descoperi la ce nivel si in ce masura violenta verbala face parte din viata noastra si care este reactia majoritatii la acest important factor de stres.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#violenta verbala sondaj, #violenta verbala campanie, #agresiuni verbale , #violenta