Cuvintele dor: Violenta verbala pe Internet - Stii sa te feresti?

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 09:40
18804 citiri

Violenta verbala in randul adolescentilor imbraca forme variate. Explozia informationala la care sunt expusi acestia conduce de multe ori la agresiuni verbale care se refera la rasa, etnia sau orientarea sexuala diferita a colegilor.

De asemenea, diferentele de religie pot constitui motive de agresiune verbala intre adolescenti, mai ales cand un tanar poarta simboluri vizibile ale credintei sale, cum ar fi baticul (hijab) specific fetelor musulmane sau kipa cu care isi acopera capul baietii evrei.

Atunci cand aceste manifestari devin persistente exista riscul ca violenta verbala sa se transforme in hartuire si sa imbrace aspecte penale.

Violenta verbala in mediul virtual

O alta forma tot mai raspandita de agresiune verbala este cea care se manifesta prin intermediul tehnologiei, numita "cyberbullying". Termenul include sms-urile, apelurile, mailurile, postarile, conversatiile pe chat si forumuri in care cineva este jignit, umilit sau acuzat pe nedrept in mod repetat. Tot aici intra si raspandirea de zvonuri sau acuzatii nefondate despre o anumita persoana.

Violenta verbala pe Internet se poate produce 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, zi si noapte. Gradul de periculozitate al acestei forme de agresivitate este sporit si de faptul ca agresorul poate ramane anonim, iar gestul sau se distribuie in mediul online cu o viteza foarte mare. Mai mult, stergerea definitiva a unor afirmatii nepotrivite, mesaje jignitoare sau fotografii trucate este extrem de dificila, odata ce ele au fost postate pe Internet.

De aceea impactul pe care il are acest tip de agresivitate asupra victimei este urias. Ganditi-va ce inseamna pentru o adolescenta sa ii fie jignita zilnic de un coleg de clasa si ce se intampla cand acesta, sa zicem, posteaza pe pagina sa de Facebook o minciuna despre ea, care poate fi citita de rude, cunostinte, prieteni, fara ca victima sa aiba posibilitatea sa se apere.

Studiile arata ca adolescentii care sunt supusi acestui tip de agresiune sunt mai tentati sa apeleze la alcool si droguri, nu mai vor sa mearga la scoala, au din ce in ce mai putina incredere in ei insisi si ajung sa aiba probleme de sanatate.

Astfel de situatii se pot incheia tragic. Cazul Amandei Todd, adolescenta din Canada care s-a sinucis din cauza umilintelor din mediul virtual, a cutremurat o lume intreaga si a dat multora de gandit.

Motivul incredibil pentru care o adolescenta s-a sinucis

Iar sondajele realizate in SUA arata ca fenomenul este in continua crestere. In perioada 2008-2009, 6% dintre elevii din clasele VI-XII au declarat ca au fost supusi agresiunii pe Internet, iar in 2011 un sondaj realizat pe elevi din clasele IX-XII a aratat ca 16% dintre participanti fusesera victime ale cyberbullying-ului.

Cum poate fi prevenita violenta in mediul virtual

Copiii folosesc Internetul de la varste din ce in ce mai mici, iar parintii trebuie sa supravegheze site-urile pe care intra acestia. Copiii trebuie sa aiba reguli clare si interdictii la fel de explicite in mediul online. Asa cum un copil e invatat de mic ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii, la fel trebuie sa fie prevenit de riscurile care exista in comunitatea online.

Totodata, este foarte important ca parintii sa ii obisnuiasca pe copiii lor sa le spuna ce au mai "descoperit" pe Internet si pe unde au mai "umblat". Un adult identifica mai usor anumite primejdii.

Unii parinti cred ca este suficienta instalarea unor softuri de control. Nu este adevarat, mai ales la varste mai mari. Cea mai buna solutie este ca fiul sau fiica dumneavoastra sa fie determinat sa va spuna singur daca cineva se manifesta agresiv pe Internet sau pe telefonul mobil.

De asemenea, extrem de important este ca un copil sa inteleaga ca exista limite in ceea ce scrie sau posteaza pe Internet, impartasind astfel cu toata planeta. Odata dezvaluite, anumite informatii personale pot ajunge la urechile unor rauvoitori si acest lucru nu mai poate fi oprit. E bine sau nu ca poza ta in costum de baie sa ajunga in mainile unui strain? Dar ora la care iesi de la scoala? Gandeste-te cum ar putea cineva care nu iti este prieten sa se foloseasca de aceste informatii!

Invatati-i pe copii sa puna parole si sa se protejeze de intrusi.

Raportati agresiunile pe Internet

In cazuri extreme, se poate apela la provider-ul de Internet pentru a stopa violenta verbala, dar pentru asta este foarte important ca victima sa spuna ce i se intampla. In cazul in care agresorul este cunoscut (un coleg de scoala sau o alta cunostinta), parintii trebuie sa intervina si sa discute fie cu directorul, fie cu ceilalti parinti.

Cyberbullying-ul se refera la agresiuni repetate, de aceea este foarte important ca aceste actiuni sa fie notate, cu data, ora, IP, screenshoot si tot ce este necesar pentru a dovedi existenta lor.

Pe de alta parte, atat copiii de scoala cat si adolescentii trebuie sa stie ca exista legi care pedepsesc asemenea infractiuni, de la amenintarea cu violenta fizica si pana la hartuirea sexuala. Acest lucru este important si pentru agresor, care poate lua totul in deradere, cat si pentru victima, care trebuie sa stie ca se poate apara.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#violenta verbala Internet, #cyberbullying, #agresivitate Internet , #violenta