Dragi parinti, supravegheati-va copiii pe Internet! Riscurile sunt mari, traumele pe masura Interviu

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 12:00
15867 citiri
Dragi parinti, supravegheati-va copiii pe Internet! Riscurile sunt mari, traumele pe masura Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Unul din doi copii romani a fost victima a hartuirii online, arata cel mai recent studiu realizat de organizatia "Salvati Copiii", cazurile variind de la simple dialoguri dure intre colegi purtate pe Facebook, pana la amenintari cu moartea din partea unor necunoscuti.

Saptamana aceasta a fost marcata in Romania, dar si in alte cateva zeci de tari din intreaga lume, Ziua Sigurantei pe Internet, eveniment ajuns la editia a XII-a si organizat cu scopul de a promova utilizarea in siguranta si intr-un mod responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, in special de catre copii si adolescenti.

Cu aceasta ocazie, Ovidiu Majina, coordonatorul proiectului sigur.info derulat de organizatia "Salvati Copiii", ne-a acordat un scurt interviu in care a vorbit despre riscurile la care sunt expusi copiii atunci cand intra pe Internet, subliniind totodata rolul extrem de important pe care il au parintii in protejarea lor.

De la ce varsta incep sa intre copiii din Romania pe Internet? Cati dintre ei sunt supravegheati in mod real de parinti?

Copiii din Romania au acces la Internet de indata ce pot manevra unul dintre dispozitivele parintilor (tableta, smartphone, laptop etc). Exista parinti care ii lasa pe copiii lor de 2-3 ani sa utilizeze tableta, astfel incat putem vorbi despre comportament sau cunostinte de navigare pe Internet dezvoltate de copii chiar inainte de limbajul cursiv.

Totusi, varsta medie de la care copiii romani incep sa utilizeze Internetul este 7 ani insa este evident intr-o continua scadere, cauzata de proliferarea dispozitivelor mobile.

Supravegherea din partea parintilor devine din ce in ce mai dificila, inclusiv din motivele enumerate mai sus. O supraveghere activa si constanta este greu de pus in practica, astfel incat cei mai multi se limiteaza la a fi in camera cu copilul atunci cand el sta pe tableta sau telefon, daca vorbim de copiii mici.

In cazul copiilor care au peste 11-12 ani, supravegherea este aproape inexistenta, deoarece multi dintre copii au deja propriul telefon inteligent, iar majoritatea parintilor nu instaleaza programe de filtrare sau control parental.

Astfel ca supravegherea ar trebui sa se tranforme in mediere activa a activitatilor copilului, care s-ar traduce prin: Interactiuni cu copilul bazate pe cunoasterea activitatilor pe care acesta le intreprinde si o curiozitate reala a parintelui de a afla ce inseamna concepte precum aplicatie, joc, facebook, mmorpg (Massively multiplayer online role-playing game, n.red.), snapchat sau alte denumiri care copiilor le sunt cunoscute.

Lumea Internetului trebuie inteleasa ca fiind interconectata cu lumea reala, astfel incat dialogul si timpul petrecut cu copilul zi de zi devin esentiale si pentru modul in care cel mic se comporta si se raporteaza la Internet. Cand el vede ca parintele cunoaste, intelege si este interesat de ce face el pe Internet, va fi dispus sa ceara sprijinul acestuia cand intampina o problema.

Nu in ultimul rand, copiii imita si copiaza comportamente, prin urmare parintii trebuie sa isi monitorizeze si propriul comportament pentru a se asigura ca nu petrec ei insisi prea mult timp in fata ecranelor, atunci cand sunt acasa.

Care sunt principalele pericole la care sunt expusi copiii care stau mult pe Internet?

Principalul pericol pe care copiii il intampina este cyberbullying-ul (hartuirea online) sub toate formele ei. Acest fenomen se traduce prin interactiuni intre copii si alte persoane, care le creeaza un sentiment de disconfort din cauza presiunilor, batjocurii sau amenintarilor la care sunt supusi.

Conform celui mai recent studiu "Salvati Copiii", unul din doi copii romani a fost victima a hartuirii online. In acelasi timp, acest fenomen ramane principala problema raportata la linia de consiliere a proiectului, acolo unde cazurile variaza de la simple certuri intre colegi de scoala care se tranforma in dialoguri dure pe facebook, pana la amenintari cu moartea din partea unor necunoscuti.

Alte situatii neplacute includ, mai ales in cazul celor mici, generarea de costuri suplimentare prin utilizarea unor aplicatii fara supraveghere, dar si reclame sau continut sexual afisat in cadrul navigarii pe site-uri de jocuri. Trebuie mentionat ca acest gen situatii apare mai ales in cazul aplicatiilor sau site-urilor care permit accesul liber sau gratuit in prima faza.

Ce efecte pot produce toate aceste situatii neplacute asupra unui copil?

Efectele variaza de la caz la caz in functie de situatia emotionala a copilului si mai ales de mecanismele de adaptare si suport pe care acesta le are. Asta inseamna ca pe un fond familial si emotional fragil, o situatie intampinata pe Internet se poate rasfrange puternic asupra copilului, acesta avand reactii de anxietate, depresie, neputinta.

Cuvintele dor: Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri

Cuvintele dor: Violenta verbala pe Internet - Stii sa te feresti?

Cum poti fi protejati micii internauti? Scoala are un rol?

Protejarea celor mici trebuie sa fie orientata spre dezvoltarea unor mecanisme de adaptare si reactie constructiva atunci cand ei intalnesc un mesaj agresiv, spre exemplu: sa nu raspunda in acelasi fel, sa blocheze utilizatorul, sa discute cu parintele sau profesorul.

Exista si solutii tehnice de protectie, precum controlul parental sau filtrarea, care sunt disponibile si pe site-ul proiectului nostru, sigur.info, insa ele asigura o protectie relativa si doar pe dispozitivele pe care sunt instalate. Din aceasta cauza, acestea reprezinta o solutie temporara si doar pentru copiii foarte mici, care nu au invatat inca sa le dezinstaleze sau sa le depaseasca.

Rolul esential este reprezentat de educatie, atat acasa cat si la scoala. Acasa trebuie sa ne bazam pe parinti constienti si informati, iar la scoala este necesara includerea unor notiuni in curricula care sa favorizeze gandirea critica si competente digitale relevante. Aceste abilitati ajuta elevul sa reactioneze si sa inteleaga mesaje, stiri si reactii de pe Internet.

Ca o concluzie, ce trebuie sa faca neaparat un parinte responsabil in momentul in care ii permite copilului sa intre pe retelele de socializare?

Trebuie sa cunoasca modul de functionare a retelei, ce date personale permite pentru publicare si in general faptul ca activitatea copilului de pe respectiva retea va fi vizibila pentru un public numeros. Este ideal sa existe o discutie in prealabil cu copilul legata de aceste aspecte (vizibilitatea postarilor, pozelor si activitatii copilului) astfel incat sa seteze limite.

In acelasi timp, exista parinti care aleg ei insisi sa fie prezenti pe retelele de socializare pe care isi petrec timpul copiii lor. Cat timp activitatea lor are loc cu respectarea intimitatii copilului si fara intruziuni care copiilor le pot parea neplacute (de ex: comentarii inconfortabile pentru copil facute la anumite poze, critici etc), aceasta prezenta se poate dovedi benefica pentru construirea unei relatii de incredere intre parinte si copil.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#copii siguranta Internet, #parinti supraveghere copii Internet, #hartuire Internet , #violenta