Instrumentalizarea violului. De e pace, de-i razboi

Autor: Marcel Tolcea - profesor universitar
Joi, 06 August 2015, ora 09:00
4847 citiri

Nicio reactie emotionala a societatii romanesti din ultimii ani nu se compara cu indignarea opiniei publice fata de lasarea in libertate a unor presupusi violatori.

Pe drept cuvant! Si totusi, nimic din istoria cazurilor de viol nu seamana cu amplitudinea reactiei de acum fata de cei 7 banuiti violatori din Vaslui.

Oare ce s-o fi intamplat in comparatie cu anii trecuti, cand au mai fost astfel de cazuri? Sa fi devenit societatea romaneasca mai atenta la derapajele Justitiei? Sa se fi mai topit stratul gros de patriarhat ce adaposteste si indiferenta cronicizata fata de viol, si eroizarea violentei domestice? Greu de crezut!

Pur si simplu, eu cred ca indignarea unanima si legitima fata lasarea in libertate a tinerilor suspectati de viol le vine ca o manusa tuturor celor care au tot interesul sa discrediteze Justitia. Primele in acest clasament sunt posturile Tv din feuda lui Dan Voiculescu. Care, de cateva zile bune, arboreaza o panglica alba in semn de solidaritate cu victimele abuzururilor Justitiei.

Nu trebuie sa fii prea destept ca sa iti dai seama ca orice chix din salile de judecata este tranformat de catre jurnalistii trustului Intact intr-o dovada "clara" ca patronul Voiculescu a fost condamnat pe nedrept. Sofismul nici nu merita a fi demontat.

Iar corul primadonelor cunoscute de la Antna 3 este dublat si de mici recitaluri individuale. Cum este cazul Danei Grecu, cea care, uitand vremurile in care il infiera pe Basescu de imixtiunile in Justitie, acum o someaza pe Carmen Iohannis sa spuna clar ce ar fi trebuit sa faca judecatorii cu inculpatii de la Vaslui.

Trasa la indigo - dar fara talentul glandelor salivare de la Antene - este si atitudinea canalului Romania TV.

Sa iesim insa din concretul mediatic si sa spunem ca beneficiarii de lux ai acestui caz sunt si toti politicienii certati sau in divort cu legea. Iar aici lista e lunga si ii cuprinde pe primul-ministru, pe Liviu Dragnea si pe toti deputati, senatorii, din toate partidele, care fie sunt cercetati, fie au deja diverse sentinte.

Uitand ca arestul preventiv este o modalitate de a impiedica contactul dintre complici, destui oameni politici au si recurs la comparatii cu succes emotional, dar inadecvate ca speta: ei, suspectii de hotie, stand zile, saptamani, luni, in arest preventiv, in vreme ce violatorii se plimba in libertate nestingheriti. Citez din Traian Basescu: "Sunt revoltat! Oamenii aia trebuiau arestati. Parchetele noastre aresteaza pe delatiuni, dar pe cei care au umilit definitiv, pentru toata viata, un copil, ii pun in libertate".

Emotivitatea - care e cuvantul cheie aici - a produs si o serie de initiative. Mai intai, a aparut o Petitie online ce strange semnaturi, atentie, nu doar pentru arestarea preventiva, ci si pentru pedepsirea violatorilor. Ultimele cifre (neverificate!), arata peste 400.000 de semnatari. Ca de obicei in asemenea cazuri, se confunda boii cu carul. In loc de o petitie pentru o ancheta juridica in regim de urgenta, petitia ne cere sa sa dam deja verdictul.

Asemenea uliilor, unii politicieni au simtit gustul de sange cu dobanda electorala. Una e sa reactionezi cu claritate, energic si in spiritul legii, complet altceva e sa propui tot soiul de reactii in afara cadrului legislativ. Cum este si cazul deputatului UNPR Tudor Ciuhodaru, care ii cere, la randu-i, doamnei Iohannis sa ia atitudine publica fata de ancheta.

Instrumentalizarea politica a violului nu este insa o inventie romaneasca. In SUA, de pilda, exemplul clasic ramane felul magistral in care echipa de comunicatori ai lui George Bush au folosit, in campania din 1988, emotivitatea negativa fata de un violator recidivist.

Contracandidatul lui Bush, Michael Dukakis, era mult in fata si parea de neinvins. Doar ca una dintre initiativele legislative promovate de Dukakis in vremea mandatului sau de guvernator, cu privire la reabilitarea detinutilor, a avut ca efect si eliberarea inainte de termen a unui anume Willie Horton, condamnat pentru viol. Care, la scurt timp dupa ce a fost eliberat inainte de termen, in baza legii Dukakis, a comis un alt... viol.

Oamenii lui Bush au descoperit asta, au mediatizat episodul, iar opinia americana a reactionat ca atare.

In fine, ca sa sfarsesc articolul intr-o tenta mai optimista, dar si ca sa ma tin de titlu, am sa va povestesc un episod de spionaj si viol (ratat) din al Doilea Razboi Mondial.

Suntem spre finalul marii conflagratii si un mesaj de maxima importanta pentru soarta frontului din Mediterana trebuia sa ajunga la Istanbul, iar apoi la Ankara. Calea obisnuita a telegramelor codate era foarte riscanta, drept pentru care a fost aleasa solutia trimiterii unui spion cu instructiunile memorate.

Agentul urma sa ajunga la destinatie pe o cale banala, cu Orient Expresul. Numai ca, intre timp, germanii au aflat de planurile Aliatilor, au aflat identitatea persoanei si i-au intins o cursa. Nu, nu s-au pripit sa il lichideze pe emisar - fiindca si spionii lor ar fi fost lichidati -, ci au urzit arestarea acestuia pe parcurs.

Zis si facut. In compartimentul luxos in care calatorea de unul singur respectivul spion a intrat o superba femeie si, la doar cateva clipe, l-a somat imperativ sa ii destainuiasca totul. "Altfel, a zambit ea mieros, imi voi smulge hainele de pe mine, imi voi zgaria fata si voi spune Politiei de tren ca ati incercat sa ma violati!".

Exact in clipa in care a aflat ca fusese deconspirat, agentul nostru si-a scos calm un trabuc, l-a aprins si, fara sa scoata o vorba, a privit tacticos - dupa o pauza de asteptare - cum femeia si-a pus planul in aplicare. Atunci cand Politia Feroviara a sosit la fata locului, alertata de tipetele femeii, barbatul a spus doar atat: "Domnilor, priviti, va rog, scrumul lung al trabucului meu! El arata ca, de cel putin 5 minute, stau nemiscat, daramite sa incerc a o viola pe fermecatoarea domnisoara!"

Marcel Tolcea este scriitor, jurnalist, profesor universitar la Catedra de Jurnalism a Universitatii de Vest din Timisoara, redactor al revistei "Orizont", copywriter la Neuromed Timisoara. Este membru fondator al Societatii Timisoara si al Fundatiei Soros, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Marcel Tolcea instrumentalizarea violului, #Marcel Tolcea invitatii Ziare com, #viol Vaslui, #Antena 3 viol Vaslui, #mediatizare viol Vaslui , #violenta