Maltratarea batranilor, flagelul unei societati decadente

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 16:41
5687 citiri
Maltratarea batranilor, flagelul unei societati decadente

Fenomenul a existat dintotdeauna, dar in tarile occidentale nu se vorbeste despre el decat de foarte putin timp. Astazi, politicienii si media abordeaza din ce in ce mai deschis problematica maltratarii persoanelor in varsta. Nu mai este un subiect tabu.

Studii recente intreprinse in Franta sau Belgia arata ca un varstnic din cinci este victima violentelor, fie in institutii sau la domiciliu. Statistici, asadar, ingrijoratoare, precizeaza Psy Be.

Mai mult, la persoanele inaintate in varsta, care au sanatatea subreda, sensibile din punct de vedere psihic si care traiesc in singuratate, riscul de a fi supuse violentelor de tot felul este mai ridicat.

Benoit Lemoine, psiholog, explica faptul ca societatea trebuie sa fie capabila sa se ocupe mai mult de copiii sai si de varstnici, in loc sa vorbeasca de maltratare. In caz contrar, nu poate fi considerata decat o "societate decadenta".

Maltratarea a fost definita, in 1990, de Consiliul Europei, ca: "orice act sau omisiune, comis de o persoana care atenteaza la viata, integritatea fizica sau psihica, la libertatea altei persoane, subminandu-i grav dezvoltarea personalitatii si siguranta financiara".

Se pune astfel accentul pe violenta ce poate fi intentionata sau neitentionata. Autorul unui comportament abuziv, distructiv, in relatie cu o alta persoana, poate sa nu fie constient de gravitatea faptelor sale.

Forme de agresiune:

- violenta fizica: bataia, arsurile, legarea, abuzul sexual, ingrijirile bruste fara pregatire sau informare, omorul;

- violenta morala/psihica: santajul, umilirea, constrangerea, amenintarea, insulta, limbajul necuviincios, lipsa de respect, abuzul de autoritate, nerespectarea intimitatii;

- violenta materiala/financiara: furtul de bani, deturnarea pensiei sau diminuarea ei, bacsisurile exagerate, excrocheriile diverse;

- medicala sau medicamentoasa: lipsa ingrijirii de baza, a informarii asupra tratamentului, abuzul de sedative sau neuroleptice, deficit al metodelor de reeducare (netinandu-se seama de durerea provocata);

Unde pot fi maltratati seniorii?

- in institutii, unde sunt lipsiti de documente ce le atesta identitatea, de avocat, de dreptul la vot sau unde le este restrictionat accesul la domiciliu. Se practica aici forme de violenta activa, cat si pasiva.

In mod obisnuit, se pot traduce prin: "da, da, vin, doamna, in cateva minute!" si apoi "cererea" este uitata. Ca sa nu mai vorbim de nevoia de a merge la toaleta. Adesea, au fost descoperite persoane tinute cu forta in fotolii, neglijindu-se total nevoia de miscare, vitala pentru orice fiinta umana.

- la domiciliu, metodele psihologice si financiare coabiteaza de cele mai multe ori.

Cand agresorul este propriul copil, durerea se amplifica. S-a realizat si profilul autorilor actelor de violenta comise impotriva varstnicilor: 71% sunt membri ai familiei, 37% fii, 25% fiice, 13% soti, 3% nepoti, 7% ginere/nora.

Evaluare

Este foarte important de analizat fiecare caz in parte. De aceea, nimeni nu trebuie sa se pripeasca. Frecventa repetarii actelor si gravitatea faptelor pot servi drept ghid.

Adesea, formele de maltratare se cumuleaza (cele fizice cu cele financiare). E necesar ca toti factorii sociali sa se implice, in asa fel incat oamenii ajunsi la batranete sa aiba parte de o viata demna. Nu putem inchide ochii la orice mod de abuz al acestora si nici sa fim impasibili la suferinta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#maltratare batrani, #azil batrani, #violenta barani, #batrani maltratati , #violenta