Retele de socializare si conflicte stradale - De la cititori

Joi, 11 August 2011, ora 23:29
3783 citiri
Retele de socializare si conflicte stradale - De la cititori

Despre iluzia ca noile mijloace de comunicare au inlesnit intelegerea dintre oameni s-a tot vorbit si s-a tot scris. Am convingerea totusi ca nu indeajuns.

Recentele evenimente din Marea Britanie in care retelele de socializare au fost folosite cu succes de tinerii iesiti in strada sa protesteze fata de un abuz politienesc mi-au readus in memorie discutiile si nesfarsitele polemici iscate de dezvoltarea fara precedent a acestor inlesniri ale tehnicii.

Vezi pe Ziare.com toate detaliile despre violentele de la Londra

Personal am fost intotdeuna de parere ca orice noutate tehnica ce aduce cu ea nesperate facilitati, reuseste in mod paradoxal printr-o ciudata compensatie si sa ia cu ea ceva definitiv. In decursul relativ scurtei istorii a dezvoltarii mijloacelor tehnice, nu o singura data s-a putut observa acest lucru. Aparitia si dezvoltarea telefoniei, de exemplu, a reusit la vremea sa inimaginabilul.

Persoane aflate la mii de kilometri distanta puteau comunica intr-un timp real. Comoditatea de a vorbi la telefon a inlocuit insa cu timpul efortul de a vedea ce mai face un prieten sau un vecin cu obisnuitul "te-am sunat sa vad ce mai faci". Sigur se poate si asa.

Revenind la cele intamplate de curand pe strazile din Londra si in alte orase din Marea Britanie, am unele rezerve cu privire la "ajutorul" oferit de mijloacele online. Daca la protestele din tari precum Tunisia, Egipt, Siria, Libia sau Liban platformele online de tip Facebook, Twitter sau My Space au reusit intr-un timp record sa adune protestatari cu aceleasi idealuri de libertate in pietele din tarile respective, imi este teama ca in Anglia lucrurile stau putin diferit.

Aparent protestele s-au indreptat impotriva politiei in urma incidentului in care un taximetrist a fost impuscat abuziv. De la protestul spontan initial - probabil neregizat prin retelele online, lucrurile au degenerat insa progresiv.

"Comunicarea virtuala" a reusit intr-un timp record sa adune in strada mii de tineri care chipurile, in semn de protest, s-au "ocupat" cu spargerea vitrinelor si vandalizarea magazinelor. Ma gandesc, in naivitatea mea, ca daca primii - probabil onesti protestatari - i-ar fi cunoscut pe cei din valul doi, nu prin intermediul asa-ziselor retele de socializare, poate lucrurile nu ajugeau asa departe.

Nu departe de acelasi subiect se inscrie si inevitabilul de acum "forum al discutiilor online". Cunosc exemplul unei institutii al carei numar de angajati era ridicat si in care, la un moment dat, conducerea a decis introducerea intranetului ca mijloc mai eficient de comunicare intre salariati. Pe drept cuvant in scurt timp salariatii respectivei institutii au salutat fluidizarea informatiilor si a schimbului de opinii realizate prin aceasta masura.

Violente la Londra: Twitter si BlackBerry au atatat si revolta si "curatenia" de dupa

Nu peste mult timp, insa, a aparut un fenomen paralel. Sub adapostul anonimatului au aparut si primele zvonuri lansate de "postaci binevoitori". Colegi care pareau sa lucreze impreuna intr-o armonie deplina stateau ore intregi si isi imparteau invective si insulte sub identitati ascunse. In scurt timp s-a trecut la obligativitatea declinarii identitatii. Ca prin minune, conflictele au disparut.

In urma cu cativa ani, intr-un memorabil articol, Andrei Plesu facea un apel la decenta, amintind ca la originile sale antice, Forumul roman precum si Agora greceasca reprezentau locuri publice de importanta axiala in viata cetatii.

Am recitit cu placere acel articol. Articolul era urmat de obisnuitele comentarii forumiste. Placerea mi-a fost spulberata instantaneu. Printre comentatori erau usor de recunoscut si cei care, la un eventual apel pe o "retea de socializare", ar fi gata sa iasa maine in strada sa sparga ceva vitrine. Motivul apelului nu ar avea nicio importanta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#retele socializare violente, #violente Marea Britanie Londra , #violenta