Violul din Vaslui, in direct la TV

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:43
15252 citiri
Violul din Vaslui, in direct la TV

O turnura urata in Justitie a unui caz de o cruzime rar intalnita, o minora a fost violata ore in sir de sapte tineri care acum sunt liberi, de atat a fost nevoie ca arsita verii sa transforme stirea din Vaslui intr-un scandal national dezbatut la ore de maxima audienta pe toate posturile de stiri.

De aici nu a mai fost decat un pas pana sa se lipeasca si politicienii de el, fiecare acuzand ce i-a venit mai repede la indemana.

Nu e nimic rau in faptul ca liderii partidelor importante s-au lipit de acest subiect. Cu exceptia catorva arogante, precum cea facuta de Andreea Paul - "ne scuzati, dar nu ne ocupam de violuri, eu ma cert acum cu Rovana Plumb", preluarea subiectului de catre politicieni si rostogolirea lui pana pe masa Guvernului nu are cum sa fie decat benefica in raport cu sensibilitatea publica descarcata de lungul sir de orori petrecute in acest dosar.

Pentru Victor Ponta cred ca scandalul violului din Vaslui a picat ca o mana cereasca, inca o pleasca pe care nu a vrut sa o lase sa treaca nespeculata si de care s-a agatat chiar in sedinta de guvern pentru a-l pune la punct de ministrul Justitiei.

Dar pana sa-l ameninte Victor Ponta pe ministru cu demisia, daca nu rezolva urgent cazul de la Vaslui, televiziunile de stiri practic reluasera in bucla violul intr-o intrecere a reconstituirii cinice a faptelor celor sapte tineri vasluieni.

Moderatorii si invitatii nu au rezistat tentatiei si au pus accentul in asa fel incat sa isi asigure audienta in primul rand, prin repetarea detaliilor din timpul violului si a absurditatilor de ordin juridic ce au dus la punerea in libertate a suspectilor.

Abia apoi au fost interesati sa afle motivele si cauzele care au facut posibila o astfel de dubla monstruozitate - 1. fapta in sine si 2. punerea in libertate a unor indivizi care tocmai au demonstrat si au recunoscut ca sunt capabili sa puna in pericol viata victimei.

Inainte de a sari pe judecatorul si procurorul care i-au lasat pe cei sapte tineri sa se plimbe liberi pe aceeasi strada cu victima, o prima observatie ar fi ca noile coduri penale permit asa ceva in cazul in care suspectii isi recunosc faptele.

Asupra acestui gol s-au repezit acei politicieni care abia asteapta sa gaseasca astfel de enormitati pentru a le folosi in lupta pe care ei o duc impotriva codurilor, procurorilor, DNA-ului si anticoruptiei.

Ipocrita aici e viteza cu care fiecare si-a gasit un unghi din care sa speculeze durerea provocata de drama minorei abuzate de cei sapte tineri.

Pe langa profitorii de serviciu, spectacolul a fost facut si mai nedigerabil de fanaticii dreptatii, care abia se tineau in frau sa nu-i lapideze pe suspectii din Vaslui.

Pe de alta parte, scandalul provocat de violul de la Vaslui, care a speriat cu adevarat o tara intreaga prin amploarea si grozaviile scoase la iveala pe masura ce s-a mediatizat la nivel national, a scos din noi toate excesele de care e capabila natura umana in situatii critice.

Pe cat de mult m-a infiorat complicitatea satenilor, rude si prieteni, cu autorii violului, pe atat de mult m-a speriat dorinta de a varsa sange a celor revoltati de cinismul faptasilor.

Intre aceste doua extreme, mi se pare ca se intinde ipocrizia de zi cu zi care ne caracterizeaza cultura mai cu seama in privinta raporturilor sociale dintre barbat si femeie.

In violul de la Vaslui a explodat tot misoginismul de care e plina societatea noastra azi, sexismul si machismul ei in plina expansiune.

Poate ca din aceasta cauza au si existat atat de multe iesiri isterice care repetau obsesiv o singura idee, ca si cum ar fi incercat sa convinga o majoritate ca violul e categoric un lucru rau care trebuie condamnat fara exceptie si in orice circumstante.

Poate ca, intr-adevar, violul a ajuns astazi in multe zone sociale o simpla neintelegere, care ar putea si ar trebui sa fie mediata, asa cum s-ar fi dorit si-n proiectul de lege al Alinei Gorghiu, iar din acest motiv nu e lipsit de ratiune sa se repete mantra cu "violul e rau" pana la epuizare, pana cand minoritatea celor care s-au solidarizat cu agresorii intelege in sfarsit de ce e rau sa incurajezi si sa nu condamni astfel de comportamente.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#viol Vaslui reactie Ponta, #violatori Vaslui arestati, #viol Valsui justitie , #violenta