Ambasadorul SUA sfatuieste Romania sa faca presiuni pe vize la Congres

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 11:37
4604 citiri
Ambasadorul SUA sfatuieste Romania sa faca presiuni pe vize la Congres

Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, ii sfatuieste pe oficialii de la Bucuresti sa discute mai mult cu congresmenii americani pe tema programului de ridicare a vizelor pentru romani.

Discutiile cu presedintele Barack Obama si secretarul de Stat Hillary Clinton nu pot produce rezultate, atata vreme cat Administratia este deja de acord cu cererile romanilor, a declarat Gitenstein, intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Cel mai important lucru pe care il pot face romanii pentru a urgenta procesul de eliminare a vizelor este sa se intalneasca cu membri ai Congresului american, ori de cate ori delegatii ale Romaniei ajung in SUA, pentru ca nu eu, presedintele Obama sau secretarul de stat Clinton decidem in aceasta privinta", a subliniat diplomatul.

Procesul legislativ ce se desfasoara in prezent in SUA este unul normal, care va conduce la o relaxare a criteriilor impuse pentru obtinerea unui regim fara vize pentru romanii ce doresc sa calatoreasca in America.

"SUA nu este un sistem parlamentar, nu putem determina Congresul sa actioneze, Congresul actioneaza la propria initiativa. Exista o propunere foarte buna in acest sens, cea a senatorului Schumer din statul New York, care ar schimba criteriile in favoarea Romaniei. Trebuie ca acea propunere sa fie adoptata, iar Romania sa indeplineasca criteriile impuse (care nu sunt usor de indeplinit, dar sunt mult mai usor de indeplinit comparativ cu actualele criterii)", a explicat Gitenstein.

Ambasadorul si-a exprimat dorinta ca initiativa legislativa sa fie aprobata, insa a subliniat ca "este extrem de important ca liderii romani sa se intalneasca cu membri ai Congresului in timpul vizitelor lor in SUA. Nu cu noi, membrii administratiei trebuie sa se intalneasca, noi suntem deja de acord cu ei in aceasta privinta, ci cu senatori si membri ai Congresului si trebuie sa le explice de ce renuntarea la vize este atat de importanta pentru Romania".

La sfarsitul lunii mai, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a lansat a treia etapa a campaniei "Viza pentru SUA", si a precizat ca Romania va face demersuri pe langa Congresul SUA pentru accelerarea adoptarii noii legi prin care vor fi modificate conditiile pentru obtinerea vizelor turistice.

Lansarea unei noi etape a fost decisa "avand in vedere succesul care a fost inregistrat in primele doua etape, demonstrat si prin nivelul in scadere al ratei de refuz: in 2009 rata de refuz era de 26,3%, in 2010 - 24,8%, iar in 2011 - 22,4%", a detaliat Aurescu.

Principalul element de noutate al celei de-a treia etape il reprezinta "oferirea de informatii suplimentare legate de overstay, adica rata de depasire a termenului de sedere in SUA, avand in vedere faptul ca aceasta ar putea sa reprezinte un nou criteriu pentru accederea tarii noastre in programul Visa Waiver, conform noii legislatii care este in curs de adoptare in SUA", a explicat Bogdan Aurescu.

Relansarea campaniei survine si in contextul introducerii pe agenda celor doua camere ale Congresului american, Camera Reprezentantilor si Senat, in martie, respectiv, in mai 2012, a unui nou proiect legislativ privind conditiile pentru Visa Waiver, ce reprezinta "o versiune integrata si consolidata a mai multor proiecte legislative anterioare".

Noua propunere legislativa presupune "evalurea tarilor candidate in functie de rata de refuz, care este insa marita de la 3% - asa cum este in prezent - la 10%, impreuna cu rata overstay de 3% si pot sa va spun ca in conformitate cu evaluarile din acest moment Romania se incadreaza sub aceasta rata de 3% pentru overstay, precum si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti si nu la numarul de cereri inregistrate ca si pana in prezent, aceasta fiind o solicitare pe care partea romana a adresat-o partii americane inca din 2009", a subliniat Aurescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vize america ambasador SUA, #ambasador SUA ridicare vize romani, #vize SUA romani , #vize