Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru SUA: "Pui zid la mexicani si sa dai drumul la romani?"

Joi, 02 Martie 2017, ora 18:10
16492 citiri
Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru SUA: "Pui zid la mexicani si sa dai drumul la romani?"
Foto: Ziare.com

Europarlamentarii incearca din nou sa determine SUA sa ridice vizele pentru cetatenii din cinci tari UE care nu sunt inclusi in programul Visa Waiver, insa un eurodeputat roman este sceptic ca romanii ar putea in vreun fel sa scape de vizele pentru America in mandatul lui Donald Trump.

Intr-o rezolutie adoptata joi, europarlamentarii au cerut Comisiei Europene sa adopte in cel mult doua luni masurile legale necesare pentru a reintroduce temporar vizele pentru cetatenii americani.

Anterior, marti seara, inainte de acest anunt, eurodeputatul roman Marian-Jean Marinescu, a vorbit pentru Ziare.com, despre posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii romani in viitorul apropiat.

"Parerea mea personala este ca nu cred ca ne putem gandi la o asemenea varianta. Sa asteptam sa vedem ce se intampla dupa ce se liberalizeaza regimul vizelor cu Canada.

Sa pui zid la mexicani si sa dai drumul la romani, cred ca.... E adevarat ca Trump este imprevizibil si poate sa aiba o reactie complet de neasteptat, dar este o mare diferenta", ne-a declarat europarlamentarul.

Sageti catre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu

Acesta nu crede ca este posibil ca, dupa ce vor fi ridicate vizele pentru Canada, masura convenita de Guvernul Trudeau odata cu semnarea Acordului CETA, si vizele impuse de Statele Unite romanilor si cetatenilor din alte patru tari membre UE sa fie ridicate.

"Daca ne uitam la CETA, puteam spera daca nu am vedea evolutia administratiei de la Washington, intre timp. Puteam spera.

Bine, CETA e CETA, ca partea cu vizele e separata de CETA, nu are nicio legatura. Exista o etapa intermediara, prin luna mai, cand se relaxeaza acordarea - pentru cei care au deja viza de Canada si de Statele Unite.

Cu asta am vrut sa fac legatura. Deci, puteai spune 'daca astia se bazeaza pe Statele Unite, si Statele Unite pot sa se bazeze pe Canada in viitor si sa ia acelasi drum'", spune Marian-Jean Marinescu.

Eurodeputatul i-a ironizat in acest context si pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, si pe prim-ministrul Sorin Grindeanu, care au dat mana, in picioare, cu Donald Trump care statea jos, in cadrul unei intalniri cu o zi inaintea investirii acestuia in functie.

"Numai ca, acum, cu evolutia de la Wahsington, e greu de crezut ca cineva va spune - sau poate ca cineva care a fost acolo si a stat de vorba cu el personal, la masa, e adevarat ca unul in picioare si unul jos. Pentru unii care au mai participat la astfel de evenimente, este foarte simplu de apreciat o asemenea intalnire - un pic intamplatoare. Unul sta acolo, intr-un restaurant, in holul hotelului... Sunt povesti, iertati-ma, asta este evident. Dar poate ca rezolva ei, daca tot s-au intalnit!

Bineinteles ca n-a fost niciun cuvant pe tema asta si nici n-o sa fie, ca doar n-au discutat pe tema asta pe acolo. Dar poate se pot duce si sa spuna 'Va amintiti, am fost acolo, cu dumneavoastra, dati-ne vizele'", a adaugat Marinescu.

TTIP, un acord complicat

Acesta a tinut sa sublinieze ca este greu de crezut ca, in acest caz, se poate ajunge la un acord si in ce priveste TTIP - Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, un tratat pe care UE se astepta sa il semneze cu Statele Unite in viitor, insa negocierile au fost suspendate dupa ce Trump a castigat alegerile prezidentiale. Marinescu a tinut sa arate ca SUA au renuntat la un acord la care s-au purtat negocieri multi mai dificile.

"Deciziile sunt foarte complicate - cu TTIP sa zicem ca deocamdata suntem neclari, dar celalalt acord, transpacific (TTP), e clar ca a iesit din el. Si 10 ani s-a negociat, este o munca...

Cat de cat, America pana la urma e facuta din Europa, sunt stramosii celor care au plecat din Europa, dar ca cel din Pacific s-a negociat 10 ani cu tot felul de comunitati care sunt totusi diferite de Statele Unite si el o scoate... Asta e o decizie foarte complicata", a mentionat eurodeputatul.

In plus, europarlamentarul roman a subliniat ca, in decizia de a ridica sau nu vizele tarii noastre, americanii ar trebui sa ia in calcul nu rata de refuz, ci cea de ramanere peste termenul limita, idee pe care a exprimat-o si intr-un interviu pe care ni l-a acordat in urma cu patru ani.

"Daca ne uitam si la incapatanarea administratiilor precedente de a mentine acelasi sistem de evaluare, care era evident ca nu va duce la scadere sub 3 la suta, niciodata... Le-am spus 'Cum puteti sa numarati aceeasi persoana de cinci ori, daca depune de cinci ori? Plus ca nu spuneti niciodata de ce refuzati, pentru ca omul ori sa nu mai vina, ori sa ii spuna si lui colegu': Nu te duce, ca si tu ai la fel ca mine, o buba in talpa, ca nu stiu'. Dar nu pot sa spuna asta, ca apoi poate sa spuna cineva 'Pai nu respectati drepturile omului, e discriminare'. De asta nici nu spun.

A fost propunerea logica apoi: 'Luati-va dupa rata de overstay. Lasa aia si vedem daca ai o problema', ceea ce inseamna daca ramai peste perioada pentru care ai primit viza. Refuzul sau acordarea vizelor nu are o logica, nu are ceva material - 'Iti dau 10 ani, nu iti dau 10 ani'", a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Romanii, amagiti de ani buni cu ridicarea vizelor

Reamintim ca cetatenii din Romania si din alte patru tari europene - Bulgaria, Croatia, Cipru si Polonia - inca nu pot intra pe teritoriul american fara o viza, in timp ce cetatenii SUA pot calatori fara restrictii in toate statele europene.

Potrivit mecanismului de reciprocitate a vizelor, daca o tara terta nu renunta la cerintele sale in cel mult 24 de luni de cand a fost notificata cu privire la nereciprocitate, Comisia Europeana trebuie sa adopte un act delegat prin care este suspendata scutirea de vize pentru cetatenii acelei tari, pentru 12 luni.

Ca urmare a unei notificari de nereciprocitate din 12 aprilie 2014, Comisia ar fi trebuit sa actioneze inainte de 12 aprilie 2016, insa nu a luat nicio masura legala pana acum, cu toate ca pe 7 aprilie 2016 aparuse informatia ca UE ar putea impune vize americanilor, ca raspuns la modul in care SUA trateaza romanii si cetatenii celorlalte tari.

In luna aprilie 2014, Comisia Europeana fusese notificata ca cinci tari inca nu si-au indeplinit obligatiile fata de UE privind reciprocitatea calatoriei fara vize: Australia, Brunei, Canada, Japonia si SUA.

De atunci, Australia, Brunei si Japonia si-au ridicat cerintele de viza pentru toti cetatenii UE, iar Canada a anuntat ca va face acest lucru in doua etape, intai in luna mai, apoi in decembrie 2017.

Pe 27 martie 2014, oficialii americani promisesera liberalizarea vizelor pentru toti cetatenii UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Jean Marinescu vize SUA, #Marinescu vize romani America, #UE vize cetateni americani, #Romania vize SUA, #Romania ridicare vize America, #Romania Visa Waiver , #vize