Cum sa-ti iei viza de Canada - de ce se mai feresc canadienii de romani

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 10:28
46845 citiri
Cum sa-ti iei viza de Canada - de ce se mai feresc canadienii de romani

Romania si Bulgaria au ramas singurele tari din Uniunea Europeana ai caror cetateni au nevoie de o viza pentru a putea intra in Canada. Romanii care vor sa calatoreasca in tara frunzei de artar trebuie sa stie ca intreg procesul de obtinere a vizei dureaza cel putin doua saptamani.

Pentru inceput, cei care doresc o viza de vizitator in Canada trebuie sa intre pe unul dintre cele doua site-uri guvernamentale destinate acestui scop, Citizenship and Immigration Canada si Romania.gc.ca.

Cerintele principale sunt, pe langa un pasaport valabil, acelea de a fi intr-o stare buna de sanatate, de a convinge un ofiter al serviciului de imigratii ca veti parasi Canada in limita permisa si de a avea suficienti bani care sa-ti permita sederea in aceasta tara.

Ce contine dosarul pentru viza

Aplicatia pentru viza se poate face atat online, pe site-ul Cic.gc.ca, cat si prin completarea formularului de cerere a vizei turistice (IMM 5257), a celui referitor la familie (IMM 5645) si a unui checklist (IMM 5484), care se gasesc pe acelasi site, si tiparirea lor.

Dupa completarea acestor formulare se plateste taxa de viza, la Banca Transilvania - 75 de dolari pentru o singura intrare si 150 de dolari pentru intrari multiple -, iar chitanta, care este valabila cinci zile, se pune in dosar. Pasaportul, formularele, doua poze de tip pasaport si o adeverinta de la serviciu (daca este cazul), precum si dovezi de sustinere financiara trebuie atasate dosarului.

In plus, o scrisoare de invitatie a unei rude sau a unui prieten din Canada mareste sansele de acordare a vizei, ca de altfel orice dovada suplimentara a sustinerii financiare si a legaturilor puternice cu Romania, astfel incat aplicantul sa convinga ca nu are motive sa ramana in Canada peste limita impusa.

Dosarul se poate depune fie la ambasada Canadei din Strada Tuberozelor, nr. 1-3, sector 1 (intersectie cu soseaua Kiseleff), fie la casuta postala din fata intrarii in ambasada, fie se trimite prin posta.

Dupa depunerea actelor, dureaza cel putin doua saptamani pana cand aplicantul afla daca a primit sau nu viza. Uneori, acesta poate fi chemat la un interviu, inainte de a primi raspunsul.

Daca raspunsul primit este unul pozitiv, primeste in acelasi timp si pasaportul cu viza. Daca raspunsul este negativ, primeste inapoi pasaportul, dosarul si o lista cu motivul sau motivele pentru care nu i-a fost acordata viza.

Printre posibilele motive se pot numara dovezile insuficiente de legatura cu Romania sau cele de sustinere financiara. La o a doua incercare, aplicantul trebuie sa aduca documentele suplimentare cerute si sa plateasca din nou taxa.

Pasii necesari obtinerii vizei pentru Statele Unite ale Americii

Spre deosebire de cazul vizei pentru SUA, de exemplu, toate informatiile necesare si toti pasii de urmat pentru viza canadiana se gasesc doar pe Internet.

De asemenea, singura legatura cu ambasada, pe tot parcursul procesului, cu exceptia unui eventual interviu, este functionarul de la ghiseul unde se depun actele si de unde se ridica pasaportul.

Amabasada este deschisa de luni pana joi, intre orele 8:30 si 17:00, iar vinerea intre 8:30 si 14:00. Numarul de telefon este 021.307.5000, iar adresa de e-mail bucst@international.gc.ca

De asemenea, cetatenii bulgari sau moldoveni care vor sa primeasca vize pentru Canada trebuie sa aplice tot la sediul amabasadei din Bucuresti.

Cand scapam de vize?

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE carora inca nu li s-au eliminat vizele pentru Canada. Nici macar cetatenii din Croatia, cel mai nou membru UE, nu au nevoie de vize, in timp ce in cazul celor din Cehia tocmai s-au ridicat restrictiile.

Canada spune ca va colabora cu Romania pentru eliminarea, in scurt timp, a vizelor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat pe 23 octombrie, in cadrul unei vizite efectuate la Washington, ca a facut si efectueaza demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar daca aceasta nu se va intampla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara.

Corlatean: Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE daca nu sunt eliminate vizele pentru romani (Video)

In schimb, Ed Fast, ministrul canadian al Comertului, a declarat ca tara sa este "increzatoare in faptul ca problemele dintre cele doua tari vor fi rezolvate in cel mai scurt timp".

Canada a impus vize unui numar de trei state ale Uniunii Europene, din cauza "afluxului brusc de imigranti, multi dintre ei ramanand ilegal in aceasta tara", insa intre timp au mai ramas doar doua.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#acte viza Canada, #pasi necesari viza Canada, #romani viza Canada, #Romania viza Canada , #vize