Medicii sar la gatul politicienilor: Intai sa-si rezolve ei problemele!

Sambata, 13 Iunie 2009, ora 08:36
1278 citiri
Medicii sar la gatul politicienilor: Intai sa-si rezolve ei problemele!

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, vineri, la Sovata, ca in cazul in care masurile anticoruptie din sanatate ii vor viza si pe medici, nu doar pe administratorii din sistem, institutia pe care o conduce va reactiona dur.

"Colegiul va reactiona foarte dur la aceasta incercare de culpabilizare si blamare a profesionistilor din domeniul sanitar. Intai sa-si rezolve ei, politicienii, problemele de onestitate si de cinste, si alte institutii pentru ca medicina este o profesie liberala; cu o relatie directa intre medic si pacient.

Colegiul medicilor si-a spus pozitia foarte clar: va combate conditionarea actului medical. Colegiul nu este de acord ca medicul sau institutia medicala sa primeasca din partea pacientului orice inainte si in timpul actului medical. Dupa ce acest act medical s-a incheiat, este o relatie directa intre doi cetateni, este dreptul pacientului sa faca ce doreste", a declarat Astarastoae.

Medicul a spus ca nu a reactionat pana acum deoarece a inteles ca masura nu vizeaza medicii.

"Noi nu am reactionat pentru ca ni s-a spus ca nu este vorba despre medici, ci despre administratorii sistemului de sanatate care se ocupa de licitatii si angajari. Daca cumva se va incerca sa se transfere catre medici, trebuie sa spunem ca Romania este o tara europeana in care legile trebuie sa fie respectate.

Si atunci, in primul rand aceste persoane care vor fi instruite pentru teste de integritate trebuie sa se astepte ca aceasta institutie, Colegiul Medicilor, sa-i ia si sa-i trimita in penal pentru instigare la infractiune fara a avea calitate oficiala. Ei nu sunt nici procurori, nici politisti si exista deja o decizie a CCR legata de CNSAS, ca in Romania nu poate sa existe instanta si institutii paralele", a afirmat presedintele CMR.

El a afirmat ca, in cazul in care cei care fac testele de integritate vor merge la medici si ii vor incita sa primeasca foloase necuvenite, vor ajunge sa raspunda in instanta pentru aceasta instigare.

Intrebat daca sistemul de coplata va diminua problemele din sistem si daca, in acest caz, medicii mai pot primi foloase, presedintele Colegiului Medicilor s-a declarat sceptic fata de functionarea modalitatii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Colegiul Medicilor culpabilizare, #medici politicieni vina, #conditionare act medical , #vize