Noi negocieri pe tema CETA. Presedintele PE incearca sa salveze acordul UE-Canada UPDATE

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 13:01
6292 citiri
Noi negocieri pe tema CETA. Presedintele PE incearca sa salveze acordul UE-Canada UPDATE
Foto: Flikr/Parlamentul European

Uniunea Europeana nu pare dispusa sa renunte asa usor la acordul cu Canada.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a intalnit, in aceasta dimineata, la Bruxelles, cu ministrul canadian al Comertului si va discuta si cu seful guvernului regional valon, pentru a vedea daca acordul econonomic cu Ottawa mai poate fi salvat.

"Nu putem sa ne oprim in ultima etapa", a precizat presedintele PE pe Twitter.

De asemenea, acesta a sustinut ca are de gand sa reinvie negocierile pentru CETA, scrie News.ro.

Martin Schulz a declarat ca reprezentantii canadieni s-au aratat dispusi sa ofere europenilor mai mult timp, pentru a-si rezolva problemele interne.

Chrystia Freeland a acceptat chiar sa-si amane cu cateva zile intoarcearea in Canada.

UPDATE "Sunt foarte optimist ca putem sa rezolvam problemele pe care le avem in interiorul Uniunii Europene si sa semnam acordul saptamana viitoare", a declarat Schulz in urma discutiei cu ministrul canadian al Comertului, Chrystia Freeland.

De asemenea, demnitara canadiana a sustinut ca este increzatoare ca se va intoarce in doar cateva zile in Europa cu premierul Justin Trudeau, pentru a semna CETA.

Negocieri esuate

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE si Canada au esuat aparent vineri, dupa ce executivul valon s-a declarat nemultumit de compromisurile pe care le-a obtinut. De asemenea, ministra canadiana a parasit negocierile furioasa si a sustinut ca este imposibila depasirea opozitiei din Valonia.

Acordul Economic si Comercial UE-Canada ar trebui sa fie semnat la summit-ul transatlantic de saptamana viitoare, insa doar daca regiunea valona accepta termenii CETA.

Desi toate cele 28 de state europene si-au aratat sprijinul pentru Acordul Economic si Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anuntat ca nu isi poate da consimtamantul in lipsa sustinerii din partea celor cinci subunitati federale si a provinciei Valonia, care s-a pozitionat in opozitie clara fata de CETA.

E un acord important si pentru noi, mai ales ca Ottawa a anuntat ca va ridica vizele pentru romani doar daca tratatul CETA va fi semnat.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Bucurestiul va continua oricum discutiile cu autoritatile canadiene, indiferent care va fi soarta acordului UE-Canada.

Citeste mai multe despre subiectul vizelor si al acordului CETA

Iata si ce a spus premierul Dacian Ciolos despre acordul UE-Canada si ridicarea vizelor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#negocieri PArlamenr acord CETA, #acord CETA UE Canada , #vize