Vize pentru americani in UE sau ridicarea vizelor pentru romanii care merg in SUA? Interviu

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:19
14291 citiri
Vize pentru americani in UE sau ridicarea vizelor pentru romanii care merg in SUA? Interviu

Uniunea Europeana ar putea reintroduce vizele pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE, printre care si SUA sau Canada.

Astfel, este posibil ca si cetatenii americani ori canadieni sa aiba nevoie de viza pentru tarile europene, in semn de solidaritate si reciprocitate cu Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru, statele ai caror cetateni inca mai au nevoie de viza pentru a intra in SUA.

"Principiul reciprocitatii este unul esential in politica Uniunii Europene, in ce priveste regimul vizelor. Un stat tert, care beneficiaza de renuntarea la vize pentru spatiul Uniunii Eurpene, trebuie sa aplice acelasi tratament tututor cetatenilor europeni", a declarat initiatorul proiectului, europarlamentarul spaniol Agustin Diaz de Mera.

La randul sau, europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu a explicat, pentru Ziare.com, care sunt situatiile prevazute intr-un raport intocmit in anul 2011, pe aceasta tema.

Eurodeputatul roman considera ca acesta este un prim pas spre solidaritate si ca aceasta masura poate fi vazuta si ca un mod de a convinge un stat tert - din afara UE - de a ridica vizele impuse anumitor tari europene, printre care si Romania.

In ce priveste SUA, Marian-Jean Marinescu a spus, in interviul pe care ni l-a acordat, ca s-ar putea modifica Legea imigratiei in Congresul american, astfel ca in evaluarea ridicarii vizelor pentru ca anumita tara sa fie luata in calcul rata de ramanere peste termen legal a celor care au intrat cu o viza in SUA, in locul ratei de respingere a cererilor de viza.

Din solidaritate cu romanii, UE ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii americani

Este posibila reintroducerea vizelor pentru cetatenii americani in tarile Uniunii Europene, in baza unei reciprocitati, in semn de solidaritate cu tarile ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a intra in SUA? Ce s-a discutat si ce s-a hotarat in Parlamentul European pe marginea acestui subiect?

Este un raport care este inceput din 2011. A durat foarte mult in trilog. L-am votat in 2011, in Comisie, si acum s-a votat varianta venita din trilog, ceea ce inseamna ca va trece (raportul - n.red.), va fi votat si in plen (al Parlamentului European - n.red.) si se va aplica.

Este un raport, un regulament al Consiliului, care are doua anexe, cu statele care au nevoie de viza si cu statele care nu au nevoie de viza sa vina in Uniunea Europeana. Si acum s-a introdus - am avut discutii in 2011, cand s-a votat in Comisie prima oara si am sustinut aceasta varianta atunci - ca sa existe posibilitatea ca un stat sa faca o notificare si sa spuna ori ca s-a reintrodus viza, ori ca se continua cererea de viza la Comisie. Si sa spuna "Am o problema, uite ce se intampla".

Comisia aduce la cunostinta notificarea si dupa aceea asteapta si, daca 90 de zile nu se intampla nimic - trebuie sa faca o analiza si in functie de ce a facut statul membru, ce a incercat, ce a zis statul tert - poate sa ia doua feluri de masuri: Ori sa reintroduca viza pentru statul tert in cauza - cel care are viza cu un stat membru, stat tert inseamna tot ce nu e un stat membru -, adica sa suspende pe 12 luni exceptia de la viza pentru statul respectiv, sau face un raport catre Parlamentul European si spune de ce nu suspenda, dupa care, ca urmare a analizei, poate sa notifice si sa astepte din pacate 24 de luni. Daca in 24 de luni nu se schimba nimic, atunci poate sa suspende pentru 12 luni.

Deci este un lucru foarte bun, este un prim pas catre solidaritate, foarte bun.

Acest pas poate fi vazut mai degraba ca o incercare de a convinge un stat tert de a ridica vizele pentru anumite state? Poate fi vazut si din acest punct de vedere?

Da, poate fi vazut si ca un astfel de pas, adica poate fi vazut in sensul: "Europa nu prea mai accepta sa existe doua feluri de tratamente si va rugam sa luati masurile necesare".

(...) Comisia poate sa suspende imediat, pe 12 luni. Dar exista si a doua varianta, ca poate sa faca si un raport si dupa aia sa mai astepte 24 de luni, exista.

Noi, romanii, sa ne asteptam ca acest lucu sa se poata intampla? Adica este doar la stadiul de discutii sau chiar se poate pune in aplicare?

Este un lucru foarte bun ca s-a reusit aceasta formulare, este foarte bine, e o presiune pe Statele Unite, de exemplu, sau pe Canada, ca cu astea doua avem noi problema, dar eu m-as baza mai mult pe schimbarea legii in Congresul american, care schimba principalul criteriu, in loc sa fie rata de refuz, este rata de overstay, deci cei care raman peste termenul limita.

Din punctul de vedere al SUA, cum ar fi mai bine, pe ei i-ar avantaja situatia de a ne ridica noua viza si altor state sau de a primi aceasta "sanctiune", din partea UE?

Nu le-ar conveni sanctiunea, sub nicio forma, pentru ca nu intra oamenii de afaceri, trebuie sa ia viza etc. Bun, diplomatii intra, pentru ca raportul prevede ca suspenda pe 12 luni exceptia de la viza pentru statul respectiv, dar in anumite conditii, adica diplomatii raman, n-au nevoie de viza. Dar pentru cetatenii normali poate sa suspende exceptia de la viza.

(...) Ii da Comisia "pedeapsa", reintroduce viza, atunci diplomatii si alte categorii raman totusi, adica pot sa mearga fara viza.

Vize pentru state terte in sistem de reciprocitate, dar si in situatii de urgenta in anumite conditii

Raportul la care a facut referire Marian-Jean Marinescu este amendamentul 55 al spaniolului Agustin Diaz de Mera, din anul 2011.

Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European a aprobat, luni, un document ce prevede reintroducerea reciprocitatii vizelor pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE sau chiar ar putea suspenda exceptiile de la viza in cazul unei cresteri drastice sau bruste a numarului de imigranti sau cereri nefondate de azil, insa numai ca ultima varianta.

Aceste noi reglementari trebuie insa sa fie aprobate de statele membre UE inainte de a putea intra in vigoare.

In comunicatul de presa publicat pe site-ul Parlamentului European se afirma ca documentul a fost aprobat cu referire la situatia Romaniei, Bulgariei, Ciprului si Poloniei, ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite sau in Canada. Documentul urmeaza sa fie discutat in plenul Parlamentului European si, ulterior, supus verdictului Consiliului European.

Noile reglementari ar putea permite UE si sa reintroduca cererile pentru viza in cazuri de urgenta. Comisia a adaugat aceasta prevedere la cererea statelor membre ingrijorate in legatura cu afluxul de cereri de azil, dupa ce obligativitatea vizelor a fost ridicata pentru cetatenii unor tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Jean Marinescu vize SUA, #UE introducere vize americani, #romani viza SUA, #UE SUA reciprocitate vize, #vize UE America romani, #Uniunea Europeana viza SUA Canada , #vize