CNN: Castelul Dracula este doar o capcana turistica

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 12:45
23138 citiri
CNN: Castelul Dracula este doar o capcana turistica
Foto: transilvaniatravel.ro

Jurnalistii de la CNN au venit in Romania pentru a vizita Cetatea Poienari si pentru a afla legatura dintre cetate si faimosul vampir Dracula.

"Este un paradis natural, dar noi nu am facut aceasta calatorie la castel doar pentru o priveliste minunata", scrie reporterul de la CNN.

"Ruinele castelului Poienari sunt asezate pe un varf de munte cu o panorama care nu se mai termina, spre niste chei adanci, stanci gri si izvoare montane", isi incepe materialul Aaron Cooper, autorul reportajului, care subliniaza ca vizitatorii nu sunt atrasi de peisaj, ci de legenda vampirului Dracula.

Dupa ce Bram Stoker a publicat, in 1897, cartea "Contelui Dracula" si datorita numeroaselor filme care au urmat, lumea a privit Transilvania ca fiind casa vampirului.

Aaron Cooper subliniaza ca autorul cartii nu a vizitat nicioadata Europa de Est, insa exista un dram de adevar in povestea sa, inspirata din viata unui print real din secolul al 15-lea.

In continuarea materialului, jurnalistul de la CNN face o intruziune in istorie. "Vlad Dracula a trait intre 1431 si 1476 si a domnit in Valahia, care se afla, de fapt, in sudul Transilvaniei", scrie el. Cooper subliniaza ca Vlad Tepes a fost "un erou pentru poporul sau, motiv pentru care beneficiaza de un loc la Muzeul Militar National din Romania", chiar daca un alt muzeu explica ca Dracula este de fapt un titlu apartinand cavalerilor ordinului dragonului, a caror misiune era sa apere crestinismul.

"Documente semnate cu titulatura de Vlad Dracul inca exista", precizeaza jurnalistul, amintind si de pseudonimul de Tepes, care vine de la pedeapsa capitala, tragerea in teapa, pe care domnitorul roman o aplica celor care faceau faradelegi.

Caile de acces, dificile

Aaron Cooper reproseaza totusi ca a fost destul de greu sa ajunga la Cetatea Poienari, pentru ca "transportul public este rar, iar cel mai apropiat oras turistic, Brasov, este la cateva ore distanta". Pentru a ajunge la castel, jurnalistii de CNN au platit cate 40 de euro de fiecare unui prieten al femeii care ingrijea pensiunea la care erau cazati.

"Am intrat in micul Opel Corsa rosu al ghidului nostru, Daniel. Am vazut terenuri agricole, vite si carute de lemn conduse de fermier, iar timpul parea ca s-a oprit", scrie autorul materialului.

"Drumurile erau atat de proaste pe alocuri, incat soferul a fost nevoit sa conduca pe contrasens,pentru a evita gropile care inghiteau masina rosie. (...)Cand am ajuns la hidrocentrala erei comuniste, am fost nevoiti sa abandonam masina si sa continuam drumul la picior", descrie jurnalistul calatoria sa spre Poienari.

De jos, semnul arata ca sunt 1480 de trepte. "Este destul de greu de imaginat o armata care sa cucereasca castelul. Ar fi destul de greu si cu niste scari moderne", remarca jurnalistul.

La intrarea in castel, scrie Cooper, a platit cinci lei unei persoane care nu vorbeste aproape deloc engleaza. Barbatul nu vinde tricouri cu Dracula, asa cum s-ar fi asteptat jurnalistii, iar singurele suveniruri care pot fi cumparate sunt niste carti postale. "Totusi, exista semne care explica si in engleza cum a extins Vlad castelul in 1457", mai scrie reporterul CNN.

"In ciuda legaturii sale cu Dracula, castelul nu este decat o capcana turistica. Noi am vazut doar doi oameni in ziua frumoasa de toamna in care l-am vizitat", remarca jurnalistul, care precizeaza ca, desi structura castelului nu este foarte mare, totul se afla in ruina.

"Cei mai multi romani vad in conte un erou, nu un conducator malefic, asa cum il prezinta filmele", spune Cooper, care subliniaza ca ghidul i-a marturisit ca Dracula nu isi merita reputatia.

In ciuda unei legaturii cu Dracula, "turistii par o turma stransa in cautarea vampirului, la Castelul Bran, unde se face reclama puternica inca inainte de a ajunge la poarta", scrie Cooper.

Interiorul cetatii este dedicat in special familiei regale, care l-a folosit ca resedinta la inceputul secolului 20. Exista insa si o camera care povesteste legenda lui Dracula, incluzandu-i pe Stoker si Vlad. "Un turist confuz m-a intrebat, serios, in engleza: "Stii unde este dormitorul lui Dracula?", isi aminteste jurnalistul de la CNN in finalulul materialului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CNN Castel Dracula, #CNN vizita Romania, #CNN castel Poienari , #vizita