Gorbaciov: Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale"

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 16:42
12600 citiri
Gorbaciov: Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale"

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat miercuri la Bucuresti, in prezenta fostului presedinte Ion Iliescu, ca sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale", indiferent cat de grea era situatia in Romania.

"Un asemenea gest nu poate fi acceptat", a spus Gorbaciov, cunoscut pentru antipatia pe care a avut-o fata de fostul dictator roman. Parintele perestroikai a apreciat insa libertatea de exprimare si democratia pe care au adus-o evenimentele din decembrie '89.

El a facut aceasta declaratie la iesirea de la dineul pe care l-a avut cu o serie de personalitati, intre care fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat miercuri ca s-a hotarat sa revina in Romania - pentru prima oara de la caderea lui Ceausescu - pentru ca la anul implineste deja 80 de ani si a vrut sa-l intalneasca pe fostul presedinte, pe care l-a cunoscut de mult timp, aluzie la Ion Iliescu.

"Am vrut sa ma intalnesc cu fostul dumneavoastra presedinte, pe care l-am cunoscut de mult timp", a spus Mihail Gorbaciov la sosire pe aeroportul Baneasa din Bucuresti. "Am hotarat sa vin, pentru ca la anul implinesc 80 de ani, deja timpul trece foarte repede", a adaugat parintele perestroikai.

Mihail Gorbaciov a venit in Romania la invitatia unei firme private pentru a participa la lansarea unui nou cotidian, "Puterea".

De altfel, Gorbaciov a fost foarte curtenitor la adresa presei din Romania. "As vrea sa va salut, prieteni din Romania, si ca intotdeauna presa ne ajuta sa stabilim acest contact foarte repede", a spus laureatul premiului Nobel pentru Pace.

Prima vizita a lui Gorbaciov in Romania a avut loc intre 25 si 27 mai 1987, la doi ani dupa ce preluase conducerea Uniunii Sovietice, cand, potrivit unor documente din epoca, nu a fost deloc incantat de Ceausescu. A revenit totusi in Romania, doi ani mai tarziu, in iulie 1989, cand Bucurestiul a gazduit lucrarile Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varsovia. La 4 decembrie 1989, Ceausescu si Gorbaciov au mai avut o intalnire oficiala la Moscova. Dupa ce Gorbaciov a refuzat o invitatie la vanatoare in Romania, Ceausescu s-a intors in tara extrem de iritat si hotarat sa continue rezistenta in fata schimbarilor initiate de URSS. Trei saptamani mai tarziu Ceausescu era executat la Targoviste.

De altfel, rolul lui Mihail Gorbaciov in inlaturarea dictatorului roman a fost unul covarsitor. "Ceausescu s-a suparat foarte tare, cand eu, in mod public, la o mare adunare, am vorbit despre transparenta, despre reforma", a marturisit Gorbaciov, potrivit unor documente publicate de Adevarul. Potrivit unor marturii, cei doi ar fi fost la un moment dat pe punctul de a se incaiera, fiind despartiti de bodyguarzi.

Nascut la 2 martie 1931, Gorbaciov a condus Uniunea Sovietica din 1985 pana in 1991. Incercarile sale de reforma au dus la incheierea Razboiului Rece, la incetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si la prabusirea Uniunii Sovietice. Practic, impreuna cu fostii presedinti americani Ronald Reagan si George Bush si cu fostul cancelar german Helmut Kohl, a readus libertatea in Europa de Est. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gorbaciov Ceausescu, #Gorbaciov Iliescu , #vizita
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale" Asta sa i se reproseze ANIMALULUI de ILIESCU COMUNIST! Cel care a tinut tara in loc timp de 20 de ani impreuna cu hienele din PSD si PNL!