Assange, impachetat intr-o valiza diplomatica si trimis in Ecuador?

Vineri, 17 August 2012, ora 12:36
6046 citiri
Assange, impachetat intr-o valiza diplomatica si trimis in Ecuador?
Foto: Arhiva

Desi Julian Assange a primit azil in Ecuador, el nu poate parasi ambasada din Londra fara a fi arestat. Totusi, fondatorul WikiLeaks ar putea apela la niste trucuri inedite.

Assange ar putea petrece luni sau ani de zile in ambasada Ecuadorului din Londra, chiar daca a primit azil politic din partea tarii latino-americane. Fondatorul site-ului Wikileaks ar putea scapa insa de politia britanica doar daca ar calatori ... intr-o valiza diplomatica, relateaza ABC.

Masinile ambasadei sunt protejate de imunitatea diplomatica si nu pot fi perchezitionate. Chiar daca este protejat de aceste prevederi, fondatorul WikiLeaks va trebui sa coboare din masina ambasadei pentru a ajunge in avionul spre Quito.

Prima optiune ar fi ca Assange sa fie impachetat intr-un colet dilomatic. Autoritatile din tara-gazda nu au voie sa-l deschida, insa au permisiunea sa se asigure ca pachetul contine ceea ce este scris pe eticheta.

"Este voie sa inspectam un astfel de colet fara a-l deschide sau a-l prejudicia. Daca ecuadorienii apar cu un colet sau sac de marimea unui om, nu-l putem intepa cu o furca, dar il putem pipai si, daca spune 'Au!' cu accent australian, avem dreptul sa-l oprim", a declarat o sursa din domeniul securitatii pentru Daily Mail.

O a doua optiune pentru Assange ar fi ca Ecuadorul sa ii acorde statut diplomatic, insa autoritatile britanice sustin ca tara latino-americana nu ar sfida astfel Marea Britanie.

Pasaportul diplomatic ar putea fi inca o varianta pentru fondatorul WikiLeaks, insa si in acest caz i s-ar putea cere o viza.

Julian Assange a primit azil in Ecuador

A patra posibilitate o reprezinta un elicopter care sa decoleze de pe acoperisul ambasadei, situata la etajul 1 intr-o cladire in care se afla si ambasada Columbiei la Londra. Si asa, ca sa ajunga pe acoperis, Assange ar trebui sa paseasca pe teritorii care nu au statut diplomatic.

Inca o varianta ar fi ca fondatorul WikiLeaks sa calatoreasca in masina ambasadorului, care este, de asemenea, teritoriu diplomatic, daca merge catre tara ambasadorului. Astfel, Assange ar putea fi scos din Marea Britanie prin Canalul Manecii.

Probleme exista si aici: ca sa ajunga la masina, Assange ar trebui sa calce pe teritoriu britanic, iar autoritatile l-ar aresta imediat.

Assange s-a refugiat in ambasada ecuadoriana in iunie, pentru a evita extradarea in Suedia, unde este asteptat pentru a raspunde acuzatiilor de atac sexual si viol. La acel moment, Assange era eliberat pe cautiune de justitia britanica, dupa ce fondatorul Wikileaks a epuizat toate caile de apel la decizia de extradare.

Assange sustine ca cea mai mare temere a sa este ca, daca va fi extradat in Suedia, va fi predat autoritatilor americane, ce il acuza de dezvaluirea unor secrete de stat, dupa ce acesta a publicat un volum impresionant de telegrame diplomatice.

In sfarsit, fondatorul WikiLeaks ar putea calatori incatusat de un diplomat ecuadorian, dar si in aceasta ipoteaza politistii britanici l-ar putea salta.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Assange pachet diplomatic Ecuador, #Assange azil Ecuador, #Asaange ambasada Londra , #Wikileaks