Fost angajat la Ambasada SUA: Geoana era respectat, Basescu era urat

Marti, 29 Martie 2011, ora 15:52
3764 citiri
Fost angajat la Ambasada SUA: Geoana era respectat, Basescu era urat
Foto: Q Magazine

Un fost angajat al ambasadei SUA la Bucuresti sustine ca din discutiile private cu fostul ambasador Nicholas Taubman a reiesit ca intre acesta si Mircea Geoana exista o prietenie profunda, bazata pe respect, in timp ce Traian Basescu era privit ca un om in care nu trebuie sa ai incredere niciodata.

"Taubman se intalnea deseori cu domnul Mircea Geoana, deoarece era presedintele celui mai mare partid din opozitie din Romania. Exista intre ei o prietenie deschisa si profunda, bazata pe respect", a declarat Silviu Craescu intr-un interviu acordat pentru Q Magazine.

In schimb, acesta spune ca presedintele Traian Basescu nu era deloc iubit de fostul ambasador, ba dimpotriva.

"Ambasadorul SUA, E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman, a fost omul care l-a urat pe Traian Basescu cel mai mult dar, in acelasi timp, l-a si ajutat sa ramana ceea ce este. In discutiile deschise private avute cu domnul ambasador acesta mi-a relatat mai multe episoade in care domnul Traian Basescu l-a tras in piept.

Mi-a spus verbal, citez: 'In acest om sa nu ai incredere niciodata'. Alta data mi-a spus, citez, ca Traian Basescu 'Este cel mai bogat presedinte pe care l-a avut Romania'. Dupa revenirea acestuia in functia de sef al statului roman, domnia sa mi-a spus ca, din acel moment, nu mai este niciodata disponibil pentru presedintele meu, motivandu-mi si de ce.

Am vazut membri ai familiei prezidentiale din Romania in situatii jenante si iresponsabile, implicati in schimbul de note si scrisori intre un presedinte suspendat si ambasadorul in functie.

In seara destituirii presedintelui din functie de catre Parlament, am vazut un presedinte intr-o stare de agitatie caracteristica unui om aflat sub influenta bauturilor alcoolice, mirosind a bautura, care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al resedintei ambasadorului SUA, deoarece nu avea permis de acces aprobat si nicio functie oficiala.

A fost deruta! A venit atunci, in jur de ora 18.30, fara escorta SPP, insotit doar de o masina blindata de la SPP cu sofer, si a cerut sa-l vada pe seful meu. Am vazut un presedinte suspendat foarte slab, moale, aflat intr-o stare de intensa emotie si frica, plangand si fumand in acelasi timp, incercand sa se imprieteneasca cu mine si asteptand afara, langa garaj, pana cand a fost primit de ambasador in casa.

Atunci a cerut ajutorul SUA si a promis multe!!!!", a declarat Silviu Craescu pentru Q Magazine.

Dinu Patriciu, in afaceri cu fosti angajati CIA

Intrebat cat de credibile i se par dezvaluirile Wikileaks aparute in presa romana, acesta a raspuns: "O parte din ele sunt parca spuse de mine cuvant cu cuvant, altele sunt hilare si cred ca sunt informatii voit eronate si necredibile. Nu se vorbeste deloc despre americani, mai ales cei din anturajul Dlui Cheaney, vice-presedintele american in mandatul Bush, sau fosti angajati ai CIA deveniti oameni de afaceri. Acestia faceau afaceri cu Dl. Dinu Patriciu si, mai ales, cu statul roman.

Si nimic despre afacerea Bechtel! Sau despre faptul ca o parte a fostilor guvernanti ar fi pro-rusi etc... Acest lucru e o tampenie acreditata de consilierii prezidentiali ai presedintelui Traian Basescu, dar care a dat de gandit la Washington. Deviza Palatului Cotroceni: 'Ori noi cu voi, ori ei cu Moscova'. Sunt sigur ca multe dintre cablograme, referitoare la faptul ca in Romania exista membrii ai guvernului pro-rusi, sunt regizate. Domnul Mircea Geoana nu a fost niciodata pro-rus, dar a fost tradat de proprii membri grei ai partidului sau, care declarau in fata americaniilor ca Geoana e slab ca presedinte si ca pe ei nu ii intereseaza cine iese presedinte al Romaniei, cat timp PSD isi pastreaza cota de 33% in teritoriu".

Ambasadorii SUA scoteau bani din tara printre lucruri si bagaje

Fostul angajat al ambasadei mai sustine ca cei care veneau sa furnizeze informatii erau platiti pentru ele si ca sume mari de bani erau scoase ilegal din tara de fostii ambasadori.

"Cel mai adesea, am vazut sume mari de bani, in dolari, sume cash, transportate afara din Romania de ambasadorii SUA, dar nu prin valize diplomatice. Aceste sume de bani erau ascunse printre lucruri si bagajele personale, care nu sunt controlate de autoritatile statului roman, din motive de imunitate diplomatica. Va pot spune doar ca 'Banii' proveneau din nordul tarii si ajungeau undeva sus, la Washington DC", a declarat Silviu Craescu, adaugand ca "acum, la mare moda in randul familiilor ambasadorilor SUA, este scoaterea din tara, in mod oficial, a mobilelor vechi, tablouri si antichitati".

Fostul angajat al ambasadei americane la Bucuresti sustine ca a dat toate aceste detalii, deoarece considera ca "adevarul trebuie spus, indiferent de consecinte"

"Astept ca opinia publica din Romania sa ma protejeze impotriva provocarilor si actiunilor puterii actuale portocalii si ale SUA, care vor urma. Ca sa il parafrazez pe Mircea Badea: 'Ma astept la orice, doar traim in Romania!'", a mai spus el.

Cine este Silviu Craescu

Silviu Craescu s-a prezentat in interviul acordat revistei Q Magazine astfel: "am fost angajatul special si personal al reprezentantior presedintilor americani in Romania, respectiv, al ambasadorilor SUA la Bucuresti, E.S. Dl. Nicholas Frank Taubman si al E.S. Dl. Mark Henry Gitenstein, care aveau statut special de presedinti americani in Romania, conform scrisorilor de acreditare, in perioada 2006-2010".

"Am fost angajat ca administrator, deoarece in nomenclatorul de meserii nu exista pozitia pentru care am fost numit si, conform actelor inregistrate la ITMB, rezulta ca am avut doar functii administrative. In realitate, am avut in atributii organizarea protocolului oficial, securitatea personala a ambasadorilor SUA si a familiilor acestora. In special am avut rolul de advisor personal si ultim aparator in caz de atac terorist al ambasadorilor SUA", a mai adaugat el.

Anul trecut, Silviu Craescu a anuntat ca l-a dat in judecata pe angajatorul sau, ambasadorul Mark Gitenstein, acuzand ca desfacerea contractului sau de munca nu a respectat procedurile legale si ca la baza inlaturarii sale din functie ar sta de fapt motive politice.

Geoana, suspectat ca a avut "cartite" in Ambasada SUA la Bucuresti

Craescu a declarat intr-un interviu acordat tot pentru Q Magazine ca, dupa alegerile prezidentiale din 2009, in ianuarie 2010, i s-a sugerat sa isi dea demisia.

"Neoficial, am aflat de curand ca ofiteri din cadrul ambasadei au suspectat faptul ca, in timpul campaniei prezidentiale din 2009, as fi fost folosit ca 'sursa' de catre un candidat pentru functia de presedinte, respectiv domnul Mircea Geoana, lucru care nu a fost dovedit si care nu a fost adevarat, deoarece, va asigur ca daca mi-as fi pus serviciile la dispozitia lui Mircea Geoana, acum domnia sa era presedintele Romaniei si eu eram angajat la Cotroceni".

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Silviu Craescu, #Ambasada SUA Bucuresti, #Romania Wikileaks , #Wikileaks
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ati mai incercat parca ieri cu individul asta ... Craescu ... cica angajat la ambasada SUA , avea el parte de confidentele lui Taubman . Angajat ca ce , ca spion ?