WikiLeaks - Mark Gitenstein: Guvernul roman arata ca o rata schioapa

Luni, 28 Martie 2011, ora 19:38
4513 citiri
WikiLeaks - Mark Gitenstein: Guvernul roman arata ca o rata schioapa

Guvernul roman nu a avut capacitatea de a lua masuri concrete pentru iesirea din criza economica, se mentioneaza intr-o telegrama expediata de Ambasada SUA din Romania catre Departamentul de Stat al SUA in 2009, publicata recent pe WikiLeaks.

Potrivit cablogramei, ambasadorul Mark Gitenstein a raportat la Washington ca adevaratul motiv pentru care Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, a venit la Bucuresti in partea a doua a anului 2009 a fost iesirea de sub control a cheltuielilor publice si oportunitatile ratate de Guvernul roman, informeaza Adevarul.

"Laitmotivul vizitei echipei de monitorizare a FMI a fost oportunitatile ratate, un punct la care seful delegatiei, Jeffrey Franks, a facut aluzie la in termeni politicosi, dar inconfundabili, in conferinta de presa de incheiere. Acestea includ iesirea de sub control a cheltuielilor din sectorul public, chiar in timp ce veniturile fiscale au ramas ridicate, in perioada boom-ului economic anterior din Romania.

WikiLeaks - Oficial SUA: Nu dam drumul la vize, pana nu permiteti adoptiile

Drept urmare, nu exista niciun amortizor pentru durerea provocata de prabusirea economica si reducerea personalului si a altor reduceri necesare in cazul in care Guvernul Romaniei are de gand sa ramana pe linia de plutire.

In loc sa directioneze taxele fiscale catre investitiile de capital, oportunitatea politica, planificarea precara si inertia birocratica duc mai degraba la sume mai mari de bani destinate consumului curent. In loc sa reformeze sistemului de pensii, pensiile au fost ridicate.

Companiile de stat, aflate pe pierdere, nu au fost restructurate si vandute in timpul boom-ului economic, ingreunand situatia Guvernului Romaniei, cu un sector de stat mult prea mare si cheltuieli structurale pe care nu si le poate permite. In fine, cel mai mare pacat, a fost esecul de a accesa si cheltui fondurile structurale ale UE.

Abia acum, in mijlocul unei crize, Guvernul Romaniei lucreaza serios la obtinerea de fonduri pre si post-aderare. Daca guvernele anterioare (si actualul Guvern) nu ar fi ezitat in ultimii ani, economia romaneasca ar fi primit acum un imbold mare datorita afluxului de fonduri europene, si nu s-ar fi gasit intr-o criza serioasa", se arata in textul telegramei trimisa de la Bucuresti catre Departamentul de Stat al SUA.

Mircea Geoana, despre Wikileaks: Dezvaluirile sunt mai interesante pentru istorici

Intr-o alta telegrama trimisa de ambasadorul SUA la Bucuresti guvernul Emil Boc este comparat cu o rata care schioapata si care cere FMI, din nou, sa fie indulgent si sa-i mai ofere o sansa.

"FMI s-a aratat deja indulgent fata de Romania in acest an, ca raspuns la gravitatea recesiunii, modificand acordul la un deficit bugetar aproape dublu fata de cel convenit anterior si a cazut de acord sa permita ca banii FMI sa fie utilizati pentru cheltuielile directe ale Guvernului roman (...) Guvernul din Romania, care arata ca o rata schioapa, pledeaza pentru indulgenta din nou, argumentand ca merita urmatoarea transa de bani doar pe baza unor obiective tehnice indeplinite prin septembrie, recunoscand, in acelasi timp, ca nu se poate duce la bun sfarsit reformele legislative majore promise in 2009", se mai mentioneaza in cablograma expediata in 2009.

WikiLeaks: Traian Basescu putea ramane paralizat

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Wikileaks dezvaluiri, #Wikileaks Romania, #Wikileaks Mark Gitenstein, #Wikileaks FMI, #guvern Boc rata schioapa , #Wikileaks