Ziare.com

Wikileaks: UE spera ca SUA vor convinge Romania in privinta Kosovo

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 12:55

   

Wikileaks: UE spera ca SUA vor convinge Romania in privinta Kosovo
Fostul comisar UE pentru Extindere, Olli Rehn (foto), credea ca Romania ar putea fi convinsa de Statele Unite sa recunoasca independenta statului Kosovo.

Intr-o telegrama WikiLeaks din 2007 transmisa de ambasadorul american la Helsinki, Marilyn Ware, si publicata de Romania Libera se arata ca: "Rehn era pesimist in ceea ce priveste Kosovo si foarte dezamagit ca liderii sarbi nu inteleg ca actiunile cinice ale Rusiei in cadrul Consiliului de Securitate al ONU sunt contrare intereselor pe termen lung ale Serbiei. El a preconizat ca Statele Unite si fiecare stat membru UE vor fi nevoite in final sa ia o decizie privind recunoasterea unilaterala a independentei Kosovo".

Conform telegramei Wikileaks, reprezentantul UE era constient de faptul ca nu se va putea ajunge la unanimitate pe acest subiect in cadrul Uniunii Europene, dar considera ca recunoasterea de catre SUA si 15-20 de state membre UE va fi necesara pentru a demonstra Rusiei ca nu poate 'dicta politica de securitate a Europei'.

"Rehn a apreciat eforturile americane de a promova o politica unitara in privinta Kosovo, observand ca influenta noastra asupra Romaniei ar putea fi folositoare", scria ambasadorul american la Helsinki in telegrama trimisa la Washington.

In plus, Rehn aprecia ca "daca se rezolva chestiunea Kosovo, Serbia scapa de povara de a fi nevoita sa se bazeze pe Rusia si astfel poate merge mai repede pe drumul spre UE". Rusia este hotarata sa nu renunte la relatia clientelara cu Serbia si va da veto unei rezolutii privind Kosovo chiar si din acest motiv. (...)".

Rehn a precizat ca Romania este deosebit de sensibila la argumentele Rusiei privind stabilirea unui precedent international privind minoritatile etnice si a sugerat ca SUA ar putea juca un rol util pentru a schimba convingerile Bucurestiului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1701 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania nu face orice vrea USA sau Rusia sau Franta

Basescu are o multime de defecte, e circar, impulsiv si insuficient de cultivat. Insa e un patriot, incontestabil e presedintele potrivit pt actiune internationala in interesul Romaniei. Iliescu practic a abandonat Basarabia, a refuzat propunerea lui Snegur de unire si va ramane cu aceasta rusine in Istorie. Constantinescu e cel care si-a pus semnatura pe un tratat de frontiera cu Ucraina, in timp ce Basescu refuza sa semneze asa ceva chiar si cu basarabenii!
USA nu au reusit sa ne convinga sa recunoastem regimul separatist albanez din Kosovo.
Rusia nu a reusit sa ne convinga sa nu-l dam jos pe Voronin la Chisinau.
Franta nu a reusit sa ne convinga sa-i dam mita 2 reactoare si niste autostrazi daca vrem in Schengen.
Basescu nu a acceptam asa ceva si sunt convins ca atat timp cat va fi presedinte Tokes poate zbiera unde vrea el despre 'otonomie', Basescu ii va manipula si diviza pe maghiarofoni, in stilul sau caracteristic.
'Autonomia' e primul pas spre separatism si segregare tip apartheid.

 

 

Corect pe ici pe colo dar nu il ridica in slavi pe Basescu ca nu e cazul

Basescu e ala care trecind peste orice procedura de licitatie a aranjat cu americanii sa ia niste vechituri de F16 la mina a doua, Basescu e ala care s-a dus plingind la ambasada americana cind a fost suspendat, Basescu e ala caruia ii intorc toti spatele pentru ca are o pozitie politica schimbatoare si pe care nu se poate pune baza.
E adevarat ca francezii sint niste cutre si chiar era cazul sa se rezilieze niste contracte. Dar cita vreme nu se reziliaza contractul cu Bechtel, sugativa care nu a produs nici un km de autostrada, nimeni nu poate spune ca Basescu e patriot din cale afara.
Mi se pare ca Basescu e ala care prin marioneta Boc scurge bani catre biserica in loc sa construiasca niste scoli sau spitale moderne. Totul e fum, coruptie si superficialitate. Patriotismul inseamna altceva....

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor