Presa de azi: Romania si WikiLeaks, Romania si austeritatea

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 08:25
4397 citiri
Presa de azi: Romania si WikiLeaks, Romania si austeritatea
Foto:AFP.com

Noile documente WikiLeaks despre Romania si nelipsitele masuri de austeritate sunt cele mai importante subiecte tratate de ziarele de miercuri.

In primul caz avem o telegrama diplomatica in care ambasada americana era insarcinata sa stranga informatii secrete despre politicienii romani, incluzand aici toate datele personale si vulnerabilitatile lor. Intr-al doilea insa, avem posibilitatea ca angajatii de la stat sa fie concediati chiar si in concediu medical sau de maternitate, dar si o noua reducere a alocatiilor pentru familiile sarace.

"WikiLeaks: Liderii romani, scanati de SUA", scrie ziarul "Adevarul" despre cum in 2009 americanii au facut nu numai profilurile conducatorilor politici ai tarii, ale liderilor militari si oamenilor din societatea civila, ci si pe cele ale celor care puteau ajunge la putere dupa alegerile prezidentiale din 2009.

Ziarul "Gandul" publica si un interviu cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, in care primul isi face "colonie americana" propria tara si spune ca asta e modul de a se comporta al Washingtonului cu asemenea state - "Cum vad doi fosti presedinti Romani scandalul Cabegate-ce documente secrete plecau din Romania in SUA".

Deloc surprinzator pentru o perioada in care trebuie sa facem un buget de austeritate, Guvernul anunta noi taieri si posibilitatea unor noi concedieri.

"Jurnalul National" scrie despre una din ele in materialul "Functionarii publici ar putea fi concediati si in timpul concediului de maternitate", iar "Evenimentul Zilei" despre alta, in articolul "Senatul a adoptat, cu ochii inchisi, taierea alocatiilor pentru familii sarace".

Adevarul: WikiLeaks: Liderii romani, scanati de SUA

Ultima telegrama diplomatica referitoare la Romania pe care a publicat-o site-ul WikiLeaks vineri ofera si cele mai interesante informatii de pana acum, dat fiind ca prezinta ordinul Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, catre diplomatii americani de la Bucuresti, prin care le cere sa afle absolut toate informatiile despre cei mai importanti oameni din statul roman.

Potrivit documentului obtinut de WikiLeaks, Departamentul de stat american vrea sa stie care sunt relatiile intre conducatorii romani, de la presedinte, premier, magistrati si servicii secrete, dar mai ales daca au "venituri din afara bugetului", adica daca sunt corupti, scrie Adevarul.

Pe langa asta, Departamentul de Stat dorea sa afle si cine sunt clanurile mafiote din tara, daca Romania are acorduri secrete cu puteri problematice pentru SUA, ca Rusia si Iranul, precum si informatii detaliate din domenii importante, de la fondurile europene la organizarea serviciilor de securitate.

Gandul: Cum vad doi fosti presedinti Romani scandalul Cabegate - ce documente secrete plecau din Romania in SUA

Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cei doi fosti presedinti postdecembristi ai Romaniei, au comentat documentele secrete publicate de WikiLeaks, considerandu-le instrumente care se folosesc in toata lumea si care, in principiu, n-ar trebui sa ne ameninte siguranta nationala, chiar daca denota un anumit tipar comportamental al americanilor fata de statul roman.

"Aceste noi informatii denota mentalitatea de mare putere a SUA, care cauta sa obtina informatii complete din toate coloniile lor", a declarat Ion Iliescu, potrivit Gandul.

"Ni se pare ca suntem mai importanti decat suntem in realitate. O tara de dimensiunile Romaniei nu prezinta vreun interes, atunci cand nu exista un context regional. Acum interesul asupra Romaniei pleaca din interesul de vecinatate a NATO si UE. Romania se afla la granita UE si NATO, cu zona de influenta a Rusiei", a spus si Constantinescu, cel care s-a aratat de parere ca e firesc sa fim spionati de americani, care trebuie sa stie mereu la ce sa se astepte pe plan mondial.

Jurnalul National: Functionarii publici ar putea fi concediati si in timpul concediului de maternitate

Revenind la deja zilnicele vesti proaste din partea Guvernului, avem stirea ca se pregateste modificarea Legii statutului functionarilor publici, prin care functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor.

Totodata, proiectul prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local, arata Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Senatul a adoptat, cu ochii inchisi, taierea alocatiilor pentru familii sarace

Guvernul e aproape de a mai taia inca o data dintr-una din cheltuieli, de data aceasta tintind saracii, adica familiile care primesc ajutor social.

Iar lucrul asta e pe care de a se intampla, dupa ce Senatul a aprobat tacit, prin depasirea termenului de discutare, un proiect de lege prin care guvernul inlocuieste alocatia complementara cu una "pentru sustinerea familiei", scazand limita maxima de venit pana la care se acorda de la 470 la 370 de lei, reducand de asemenea si cuantumul fiecarei alocatii, scrie Evenimentul Zilei.

Interesant, senatorii ar fi putut respinge actul normativ care lasa 98.000 de familii fara ajutoare daca l-ar fi discutat. De ce nu au facut-o? Proiectul de zi nu a mai ajuns in timpul legal pe ordinea de zi a plenului, senatorii fiind ocupati cu disputele de la Legea Educatiei. Camera Deputatilor e camera decizionala in acest caz.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania Wikileaks, #masuri austeritate Guvern , #Wikileaks