Revista presei: Basescu cere demisia lui Boc, Geoana viseaza sa fie presedinte

Joi, 31 Martie 2011, ora 08:28
3537 citiri
Revista presei: Basescu cere demisia lui Boc, Geoana viseaza sa fie presedinte
Foto: Gandul

Presedintele Traian Basescu tine prima pagina a ziarelor de joi, dupa zvonul potrivit caruia i-ar fi cerut lui Emil Boc sa demisioneze din functia de premier pana la Conventia Nationala din 14 mai. Un alt subiect tratat de cotidienele centrale il reprezinta un document al Ministerului austriac de Externe care confirma dezvaluirile WikiLeaks legate de seful statului si dosarul Nastase.

Si personajele din Opozitie apar in presa centrala de joi. O noua cablograma WikiLeaks releva faptul ca Guvernul PSD nu a vrut sa lupte impotriva coruptiei din sanatate, iar Mircea Geoana anunta, de la Berlin, ca nu renuna la visul sau de a deveni presedinte.

"Blaga se gandeste sa schimbe PD-L cu PDP. In partid se discuta din nou despre plecarea lui Boc din Guvern", titreaza Gandul, subliniind ca Emil Boc ar putea ramane la Palatul Victoria doar pana la Paste.

Pe de alta parte, un document al Ministerului austriac de Externe confirma dezvaluirile WikiLeaks legate de implicarea presedintelui in cazul Nastase, adauga Jurnalul National, intr-un material titrat "Basescu a cerut capul lui Nastase".

Cablogramele WikiLeaks sunt dezbatute si de Romania Libera, insa, de aceasta data, textele redactate de oficialii americani la Bucuresti releva ca "Guvernul PSD nu a vrut sa lupte cu coruptia din sanatate".

Pe de alta parte, jurnalistii de la Puterea scriu despre un interviu pe care l-a dat Mircea Geoana la Berlin, pentru o publicatie putin cunoscuta, care-l prezinta ca un "Luptator anti-Mafia la Berlin".

Tot in tabara Opozitiei, dar de aceasta data in PNL, se promit "locuri in parlament PDL-istilor dezertori", precizeaza Evenimentul Zilei, explicand ca liberalii deschid in premiera pentru PDL-isti listele viitoarelor alegeri parlamentare.

Gandul: In partid se discuta din nou despre plecarea lui Boc din Guvern

Presedintele Traian Basescu i-ar fi cerut premierului Emil Boc sa demisioneze de la Palatul Victoria inainte de Conventia Nationala din 14 mai, spunandu-i ca ar fi mai bine sa plece chiar inainte de a-si anunta candidatura la sefia PD-L.

"In orice caz, noul Guvern va fi instalat inainte de Paste", au declarat surse din partid pentru Gandul.

De asemenea, Emil Boc si Vasile Blaga si-ar anunta candidaturile la sefia PD-L in aceeasi zi, intr-o incercare de a arata ca in partid are loc o competitie civilizata si nu o lupta dura pentru putere.

Jurnalul National: Basescu a cerut capul lui Nastase

Pe de alta parte, un document al Ministerului austriac de Externe confirma dezvaluirile WikiLeaks, potrivit carora Traian Basescu i-a amenintat pe reprezentantii PSD cu publicarea dosarelor lui Adrian Nastase.

De asemenea, la 1 aprilie 2009, un document al Ministerului de Externe austriac dezvaluia, ca si WikiLeaks, si tot in contextul intalnirii din 17 februarie 2009, ca trimiterea in judecata a fostului premier Adrian Nastase s-a hotarat la Cotroceni, subliniaza Jurnalul National.

"Presedintele Basescu a exercitat presiuni foarte mari si i-a chemat pe toti responsabilii la Palatul Prezidential. El a cerut o decizie politica in privinta Codurilor puse in discutie, ocuparea posturilor de judecator si procuror bugetate, care erau vacante, precum sicapul fostului premier Nastase", se preciza in documentul austriac.

Romania Libera: Wikileaks: Guvernul PSD nu a vrut sa lupte cu coruptia din sanatate

Tot despre cablogramele WikiLeaks scriu si jurnalistii de la Romania Libera.

Fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan a refuzat in 2003 un ajutor financiar de 400.000 de dolari oferit de Statele Unite pentru investigarea coruptiei in sistemul medical, se arata intr-o telegrama WikiLeaks care mentioneaza si acuzatiile aduse in acea perioada sotiei lui Nastase.

Telegrama care vorbeste despre coruptia din sanatate din perioada 2000-2004 a fost redactata la scurt timp dupa schimbarea de putere de la Bucuresti, mai exact in mai 2005, potrivit Romania Libera.

Ambasada SUA remarca, in acest context, ca "una dintre provocarile-cheie ale noului ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, este un sistem de sanatate de stat macinat de coruptie".

"Fostul partid de guvernamant, PSD, a constientizat existenta coruptiei din sistemul de sanatate. Totusi, a refuzat sa actioneze impotriva problemei. In 2003, Ambasada SUA a obtinut un grant special de 400.000 de dolari de la Departamentul de Stat pentru investigarea coruptiei din sistemul de sanatate romanesc. Pentru mai mult de noua luni, ambasada a incercat sa determine oficiali din Ministerul Sanatatii, inclusiv pe ministrul Ovidiu Brinzan, sa dezvolte un program pentru folosirea acestor fonduri, dar nu a gasit nici o cooperare", se arata in documentul diplomatic.

Puterea: Campania lui Geoana pentru Cotroceni 2014. Luptator anti-Mafia la Berlin

In timp ce presa romaneasca publica telegrame legate de partidul din care a fost exclus, Mircea Geoana da un interviu la Berlin, in care subliniaza ca nu renunta la visul sau maret de a deveni presedinte.

Presedintele Senatului este prezentat inedit in interviul din "Der Westen" drept luptator impotriva Mafiei, scrie Puterea.

"Mircea Geoana este unul dintre cei mai influenti politicieni romani. A fost ambasador si ministru de externe al Romaniei, care este stat membru UE din 2007. La alegerile prezidentiale, in urma cu doi ani, a fost invins cu un rezultat strans. Presedintele Senatului a demarat in Berlin o ofensiva sarmanta pentru tara sa", scriu jurnalistii germani in materialul titrat "Mircea Geoana a luptat impotriva retelelor mafiote".

Victor Ponta declara anul trecut ca presedintele Senatului este asociat in PSD cu imaginea esecului. "Mircea Geoana e, din pacate pentru noi, imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor. Ceea ce ne deranjeaza cand mai iese din cand in cand in fata nu este ca nu e de acord, ci faptul ca ne readuce aminte de acele vremuri triste", declara Victor Ponta.

Evenimentul Zilei: PNL promite locuri in parlament PDL-istilor dezertori

In schimb, liberalii si social-democratii deschid in premiera pentru PDL-isti listele viitoarelor alegeri parlamentare.

Astfel, cine pleaca acum din PD-L si se alatura opozitiei isi va pastra fotoliul de senator sau deputat si dupa 2012, potrivit strategiei Opozitiei, explica Evenimentul Zilei.

Aceasta este strategia cu care opozitia a pornit deja la atac in parlament, confirmata oficial de lideri ai PNL. "Ducem discutii cu parlamentari ai puterii. Cu PDL. E, ca sa zic asa, simpatia mea", a aratat presedintele PNL, Crin Antonescu, punctand ca "in unele cazuri, feedbackul e pozitiv".

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#basescu wikileaks, #demisie boc premier, #candidat geoana prezidentiale , #Wikileaks