Revista presei: Cine sunt paraciosii la Ambasada SUA

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 08:00
5255 citiri
Revista presei: Cine sunt paraciosii la Ambasada SUA
Foto: Adevarul

O noua cablograma marca WikiLeaks, in care se precizeaza ca presedintele Traian Basescu a promis ambasadorului american ca soldatul care l-a ucis, in urma unui accident rutier, pe muzicianul roman Teo Peter, nu va fi inchis in Romania, este subiectul tratat miercuri de ziarele din presa centrala.

"Basescu a promis ca autorul accidentului nu va face inchisoare in Romania", titreaza Jurnalul National, precizand ca nota diplomatica este intitulata "Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctului secretarului american de Stat Zoellick".

Si Romania Libera dezbate implicarea sefului statului in cazul mortii muzicianului roman, intr-un articol intitulat "Ce le-a promis Basescu americanilor in cazul Teo Peter".

Pe de alta parte, jurnalistii de la Gandul prezinta reactia administratiei prezidentiale la cablograma WikiLeaks, adaugand ca "Basescu s-a oferit in mod ironic sa imprumute SUA cu un milion de dolari" pentru ca fi despagubita familia lui Teo Peter.

Cotidianul Puterea trateaza o alta nota diplomatica, in care ambasadorii americani "Au unit Romania cu Moldova si i-au dat nume de printesa rusoaica".

Adevarul, pe de alta parte, arata "Cine sunt personajele care au parat la Ambasada SUA", precizand ca in discutiile unor persoanaje romanesti importante cu oficialii americani domina barfa si intriga.

Jurnalul National: Cazul Teo Peter: Basescu a promis ca autorul accidentului nu va face inchisoare in Romania

Intr-o noua nota diplomatica a ambasadei SUA la Bucuresti, dezvaluita de WikiLeaks, presedintele Traian Basescu a promis ambasadorului american ca soldatul care l-a ucis, in urma unui accident rutier, pe muzicianul roman Teo Peter, va beneficia de un proces corect si nu va fi inchis in Romania.

Telegrama clasificata drept "Confidential" este intitulata "Context pentru vizita la Bucuresti din 30 martie a adjunctului secretarului american de Stat Zoellick" si a fost clasificata de catre insarcinatul cu afaceri al ambasadei, Thomas Delare, precizeaza Jurnalul National.

Romania Libera: Ce le-a promis Basescu americanilor in cazul Teo Peter

De asemenea, telegrama mai noteaza si faptul ca "accidentul din decembrie 2004 in care a fost implicat comandantul detasamentului de puscasi marini insarcinati cu paza Ambasadei SUA la Bucuresti, care a dus la moartea rock-starului roman Teo Peter a fost mediatizat intens in Romania si a declansat protestele publicului".

"Bineinteles, dat fiind faptul ca procedurile legale ale Marine Corps (Fortele navale americane) impotriva lui Vangoethem nici nu au inceput, chestiunea extradarii si a ridicarii imunitatii acestuia nici nu poate fi pusa in discutie, pentru moment", se mai arata in textul cablogramei, citate de Romania Libera.

"Cu toate acestea, premierul Tariceanu si ministrul de Externe Ungureanu ar putea solicita intoarcerea in tara a militarului american, repetand, probabil, promisiunea facuta ambasadorului nostru de catre Basescu potrivit careia fostul comandant al puscasilor marini va avea parte de un proces echidistant si, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi in inchisoare in Romania", este paragraful din telegrama care face referire la promisiunile facute de presedintele Romaniei ambasadorului de la acea vreme al Statelor Unite la Bucuresti.

Gandul: Basescu s-a oferit in mod ironic sa imprumute SUA cu un milion de dolari

Reactia administratiei prezidentiale la telegrama care face referire la cazul Teo Peter a venit la scurt dupa publicarea cablogramei.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, precizeaza ca Traian Basescu a incercat sa le covinga pe autoritatile americane ca soldatul american care l-a ucis, intr-un accident de masina, pe Teo Peter, sa fie judecat in Romania si sa-si ispaseasca pedeapsa in SUA, relateaza Gandul.

"In discutiile cu autoritatile americane, presedintele a pledat constant pentru asigurarea unei despagubiri echitabile pentru familia Peter, in conditiile in care reglementarile militare americane aplicabile in asemenea cazuri prevedeau anumite plafoane considerate drept inacceptabile de catre partea romana.

De altfel, va pot spune ca in contextul unui anumit blocaj in discutiile bilaterale pe aceasta tema, presedintele chiar a evocat in mod ironic posibilitatea ca statul roman sa sprijine autoritatile americane cu 1 milion de dolari in vederea despagubirii familiei lui Teo Peter", a mai spus consilierul prezidential.

Puterea: WikiLeaks - Au unit Romania cu Moldova si i-au dat nume de printesa rusoaica

Pe de alta parte, o alta noate diplomatica prezinta un scenariu inedit: in loc sa fie absorbita de Romania, Moldova s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, "Romanova", se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential.

Astfel, ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar Transnistria sa revina la Ucraina, scrie Puterea.

Adevarul: Paraciosii WikiLeaks: cine sunt personajele care au parat la Ambasada SUA

Dupa ce, in ultimele trei zile, cablogramele WikiLeaks au iscat un adevarat scandal, fiind dezbatute de intreaga presa, Adevarul face un rezumat si prezinta care sunt personajele romanesti care au barfit la ambasada americana.

Pe 27 mai 2009, Vasile Blaga se intalnea cu fostul consilier politic al Ambasadei SUA la Bucuresti, intr-o ultima intrevedere, inaintea mutarii acestuia din urma. Primul subiect atacat de Blaga a fost cel privind viitoarele alegeri pentru Parlamentul European si strategia electorala a PD-L.

Si jurnalistul Bogdan Chirieac apare pe lista celor care au tunat la ambasada. El a vorbit americanilor despre presupuselor probleme cu alcoolul ale presedintelui, Chirieac sustinand ca acestea s-au inrautatit, iar consilierii sai se ataca reciproc. Urmeaza "o dezvaluire" despre Elena Udrea, cea care "ar petrece ore in sir cu Traian Basescu in spatele usilor inchise".

Pe de alta parte, la momentul intalnirii cu oficialii americani, deputatul PSD Georgian Pop era unul dintre cei mai bine vazuti politiceni din PSD in cercurile din ambasada.

"Alaturarea de PD-L este ca si cum ai intra intr-o capcana pusa de presedintele Traian Basescu: multe persoane 'proaste si lacome' din partid s-ar putea sa nu reziste tentatiei si sa revina la obiceiurile corupte. Presedintele Basescu controleaza serviciile de securitate si poate sa adune dovezi ale greselilor PSD pentru a umili partidul inaintea alegerilor prezidentiale", le spunea Pop ofiterilor americani.

Totodata, Mircea Geoana s-a intalnit cu ambasadorul SUA, insotit de consilierul politic, pe data de 20 aprilie 2007, la cererea fostului presedinte PSD. Geoana a inceput prin a le spune americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid "m-ar omori daca ar afla de intalniri".

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#WikiLeaks dezvaluiri Romania, #basescu implicare caz teo peter, #paraciosi ambasada sua wikileaks , #Wikileaks