WikiLeaks, despre cazul Patriciu: Basescu "sa-l tina in frau" pe procurorul general Botos

Marti, 29 Martie 2011, ora 19:49
2669 citiri
WikiLeaks, despre cazul Patriciu: Basescu "sa-l tina in frau" pe procurorul general Botos
Foto: paginademedia.ro

Incercarea procurorilor de a-l aresta in vara lui 2005 pe omul de afaceri Dinu Patriciu in dosarul "Rompetrol" a starnit ingrijorare printre diplomatii ambasadei SUA la Bucuresti, care asteptau de la presedintele Traian Basescu sa il determine pe procurorul general Ilie Botos sa renunte la arestare, dar sa continue anchetarea lui Patriciu.

Telegrama ambasadei SUA catre Departamentul de Stat, publicata de Kamikaze, este datata 6 iunie 2005, aproximativ o saptamana dupa ce Dinu Patriciu fusese retinut de procurori si eliberat de instanta de judecata.

Totodata, cablograma descrie atat masurile luate de Parchet impotriva lui Patriciu, cat si acuzatiile acestuia cu privire la incalcarea drepturilor omului de catre procurori intarite de reactiile negative ale mai multor entitati printre care Camera de Comert Romano-Americana, APADOR-CH sau Asociatia Magistratilor din Romania.

Nota diplomatica face referire la "temerile indreptatite" ale managamentului Rompetrol ca o eventuala punere sub acuzare sau chiar condamnarea in justitie a lui

Documentul mentioneaza si faptul ca vicepresedintele Rompetrol, cetateanul american Phil Stephenson, detine 20% din companie (Dinu Patriciu detinea restul de 80%) si este la randul lui sub ancheta procurorilor.

Diplomatii americani erau de parere ca acuzatiile procurorilor in cazul Rompetrol ar putea sa reflecte adevarul dar se temeau, pe de alta parte, ca procesul lui Patriciu se va transforma intr-un spectacol mediatic asemanator cazului Yukos judecat la Moscova.

"Nu vrem sa descurajam Guvernul Romaniei in intentiile sale de a actiona impotriva "pestilor mari" - prin urmare este necesar sa tratam cu grija acest subiect. Mai mult, se poate ca intr-adevar unele pietre inca neintoarse ale Rompetrol sa ascunda slabiciuni sau concluzii neplacute. Cu toate acestea, nu este nevoie sa se ajunga la un proces - spectacol ca cel al Yukos in Moscova, un punct de vedere pe care l-am sustinut cu putere in fata Guvernului Romaniei. Unde se situeaza Basescu in toata aceasta chestiune? Exista unele antagonisme intre el si Patriciu. (...)

Probabil ca Basescu nu este chiar nemultumit sa vada un potential rival umilit - sau sa vada o contrapondere la anchetele penale care ii vizeaza pe baronii PSD sau pe oamenii de afaceri cu legaturi in PSD. Acest lucru face ca procesul sa para mult mai credibil, observatie care a fost facuta inclusiv de procurorul general Botos. Dar care va vor fi costurile?

Credem ca Basescu e suficient de destept incit sa nu vrea sa afecteze economia Romaniei, sa obstructioneze investitiile straine directe sau sa creeze o blocare a traseului de acces in UE. In orice caz, acum, toate trei sunt intr-un oarecare pericol. In consecinta, asteptam de la el (Traian Basescu - n.r.) sa-l tina in friu pe procurorul general Botos - sa renunte la tratamenul abuziv din instanta, dar sa mentina cazul viu", se arata-n telegrama tradusa de EVZ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#wikilekas proces patriciu, #wikileaks romania basescu botis caz patriciu , #Wikileaks