Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

WikiLeaks: Romania, pe linia unui front fierbinte (Opinii)

Luni, 28 Martie 2011, ora 23:59
8211 citiri
WikiLeaks: Romania, pe linia unui front fierbinte (Opinii)

Dincolo de micimea lumii politice romanesti, ultimele dezvaluiri WikiLeaks referitoare la Romania ne confirma o realitate de care ar fi trebuit sa ne temem de mult: am ramas pe linia frontului in razboiul dur dintre Rusia si SUA.

Nu mai este un razboi politic si nici nu mai implica riscuri nucleare, ci unul economic, cu consecinte foarte mari asupra vietii romanilor si de o duritate comparabila cu infruntarea rece din secolul trecut.

Iar miscarile politice sunt cu mult mai subordonate acestui razboi decat poate banuiam. Daca ar fi sa sintetizam, am spune ca, potrivit telegramelor diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, inclestarea politica din Romania a fost si una, daca nu in primul rand, intre tabara proamericana, condusa de Traian Basescu si cea prorusa dominata de oligarhi. Cine sunt acestia? Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, ca sa luam doar primele trei pozitii din top.

"Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti", scria fostul ambasador al SUA, Nicholas Taubman, intr-o informare transmisa la Washington.

Si tot domnia sa aprecia ca "sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice".

Telegramele il citeaza si pe Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputatilor si expertul PSD pe tema energiei, care le-ar fi spus oficialilor economici americani "ca este ingrijorat de faptul ca Rusia isi foloseste puterea energetica sa manipuleze evenimentele politice din regiune".

Iar americanii se tem influenta ruseasca ar putea deveni si mai mare daca rusii ar reusi sa puna mana pe alte doua companii petroliere romanesti. "Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti. Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate", scrie intr-o alta telegrama WikiLeaks.

In pofida temerii exprimate, fostul premier parea mai degraba a juca la doua capete, cat timp ministrul liberal cocotat peste Finantele si Economia Romaniei este, in viziunea americana, un om al rusilor. "Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", se arata intr-o telegrama a amabasadei SUA din 2008.

Dar mana lunga a Moscovei nu se simte doar in sectorul energetic. "(George n.r.) Maior a indicat 'interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere' drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritate a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca 'factorul rusesc' este foarte prezent in crima organizata din Romania", se arata intr-o telegrama referitoare la discutiile de la Bucuresti dintre seful SRI si cel al FBI.

Dupa putin timp, potrivit altei telegrame, Traian Basescu cerea "o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA" Asadar, pentru americani, prezenta lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni este o masura de siguranta ca avanposturile rusesti nu vor inainta.

De partea cealalta, se afla guvernul Tariceanu si prezidentiabilul Mircea Geoana. Dupa ce i-a fost refuzata o vizita oficiala in SUA, fostul presedinte PSD pare sa se fi reorientat catre celalalt mare pol de putere.

A platit scump, caci, cel mai probabil, Mircea Geoana nu a pierdut alegerile din cauza vizitei la SOV, ci din cauza altor doua vizite la Moscova. Daca e gandim insa ca o depasare ar fi fost facuta, potrivit americanilor, cu avionul lui SOV, intamplarile fatale politic pentru fostul presedinte PSD par cat se poate de legate.

"Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu", scrie intr-o telegrama din 2009.

Iar americanilor nu le plac misterele din Matrioska. Au existat de altfel informatii, desigur neoficiale, despre sustinerea logistica americana masiva de care s-a bucurat Traian Basescu in ultima campanie.

Repet, informatiile nu sunt neaparat noi, ci doar confirmate ca parti ale unui puzzele menit sa ne aminteasca faptul ca suntem prea mici si prea prost asezati pentru a fi straini de un razboi asa de mare.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Wikileaks Romania, #telegrame ambasada SUA romania, #romania rusia america , #Wikileaks
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"potrivit telegramelor diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, inclestarea politica din Romania a fost si una, daca nu in primul rand, intre tabara proamericana, condusa de Traian Basescu
Poza ETC
ETC
rank 1
Basescu face contrabada de toate soiurile :))) de la arme la copii.