Ce efecte au avut 48 de ore de iarna adevarata in Romania semiparalizata

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 22:40
42052 citiri
Ce efecte au avut 48 de ore de iarna adevarata in Romania semiparalizata
Foto: Arhiva Ziare.com

48 de ore de iarna adevarata au avut efecte de semiparalizie asupra Romaniei.

Vineri si sambata, sud-estul tarii a incremenit parca in nameti si lucrurile nu se termina aici pentru ca avertizarea de tip cod galben de viscol a fost prelungita pana duminica seara (ora 22:00) in jumatate de tara, iar ANM a emis si un cod galben de ger pentru toata Romania, valabil pana luni inclusiv.

La 48 de ore de la declansarea urgiei, exista in continuare drumuri nationale inchise si trenuri anulate, chiar daca incet, incet, situatia traficului rutier si feroviar a inceput sa se remedieze in cursul zilei de sambata. Totusi, A2 s-a redeschis doar partial, de la Bucuresti la Lehliu, iar A4 ramane inchisa.

Vazand situatia "nefericita", premierul Sorin Grindeanu a decretat ca e "inadmisibil" si a cerut capul sefului Companiei de Drumuri, pentru coordonarea deficitara a actiunilor de deszapezire.

Urmeaza cateva zile de ger siberian, ANM vorbeste de minus 28 de grade marti, iar premierul se pregateste de cod rosu de ger in perioada urmatoare. Sa vedem cum vom face fata si la acela, daca va fi chiar asa.

Deocamdata, autoritatile locale au decis ca vor ramane inchise toate scolile si gradinitele pana miercuri, in 12 judete si in Bucuresti. Cat despre studenti, universitatile sunt independente si multe au anuntat deja suspendarea cursurilor pana miercuri.

Cei care ne-au impresionat in aceste zile sunt oamenii din Armata, Politie, ISU, Jandarmerie, SMURD, care lucreaza in conditii cumplite pentru a salva vieti si a ne scoate din nameti. Iata chipurile lor intr-o galerie foto a realitatii romanesti.

Daca doriti sa obtineti informatii suplimentare privind situatia drumurilor nationale, puteti suna la Dispeceratul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. - 021/264.33.33 sau 021/9360. Totodata, puteti obtine informatii si de pe site-ul CNADNR, dar si pagina de Facebook si cea de Twitter.

Totodata, va puteti informa cu privire la mersul trenurilor la urmatoarele numere de telefon: 021/9521 - info CFR; 021/2643333, 021/2643334, 021/9360 - Comandament de iarna.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, evolutia situatiei complicate din tara provocate de zapada si frig. Urmariti-ne si duminica, pentru a vedea cum face fata Romania gerului cumplit:

22:21 - Pe magistrala CFR Bucuresti - Constanta se circula, in conditii de ninsoare viscolita. Echipele de interventie actioneaza cu pluguri si personal specializat.

CFR Infrastructura mai informeaza ca trenul R 8004 (Constanta - Bucuresti Obor) a fost reinscris in circulatie la ora 20:09, iar IR 1586 (Constanta-Bucuresti Nord) la ora 20:20, ambele din statia Fetesti.

21:55 - Trei soferi care, sambata seara, au ramas blocati cu masinile in zapada pe un drum de pe un camp din apropierea DN 1 au fost salvati de catre pompieri.

21:40 - A fost deschisa circulatia rutiera pe urmatoarele sectoare:

DN 22, Somova - Tulcea;

DN 22, Babadag - Baia;

DN 22A, N. Balcescu - Topolog;

DN 22D, Ciucurova - Slava Rusa;

DN 22E, Garvan - I.C. Bratianu.

21:23 - Aproximativ 80 de militari au actionat sambata, in 17 misiuni pentru diminuarea efectelor caderilor de zapada din judetele Braila si Constanta.

La aceasta ora, militari din fortele terestre desfasoara doua misiuni de transport persoane cu urgenta medicala din localitatile Viisoara si Negresti. De asemenea, militari din fortele terestre si navale desfasoara acum interventii in sprijinul a trei echipe Enel, pe raza judetelor Braila si Constanta.

Militari din fortele aeriene se deplaseaza cu doua autofreze spre Constanta, cu misiunea de a degaja caile de acces.

21:08 - Peste 2.400 de solicitari au fost inregistrate la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov in ultimele doua zile, dintre care 1.318 au fost urgente de cod rosu si galben.

Dintre urgente, 67 de persoane au prezentat fracturi, entorse si luxatii, iar 15 persoane au solicitat ajutor pentru traumatisme produse prin cadere pe gheata.

87 de persoane fara adapost au fost transportate la centrele primariilor.

20:56 - 11 copii internati la spitalul din orasul Videle, afectat de avaria la reteaua de alimentare cu gaz, au fost externati, primind tratament acasa, iar alti doi nou-nascuti sunt transferati la spitalul din Alexandria. Daca in cursul serii nu se va rezolva problema, autoritatile vor transfera toti pacientii la alte unitati medicale.

20:50 - In judetul Constanta, mai sunt 23 de localitati care nu au deloc sau partial energie electrica.

20:45 - Autoritatile din Galati au decis sa suspende in tot judetul cursurile din gradinite, scoli si licee in zilele de luni si marti.

20:34 - A fost deschisa circulatia rutiera pe DN 3B, Calarasi - intersectie DN 2A.

20:21 - Pe un ger resimtit la minus 40 de grade, pompierii suceveni au reusit sa salveze una din lebedele din albia raului Suceava. Interventia continua pentru prinderea celorlalte trei. Lebada capturata deja va fi adapostita pe perioada gerului de o asociatie de protectie a animalelor, care ar urma sa preia si celelalte pasari.

20:06 - Traficul pe A2 a fost inchis, vineri dimineata, abia la 4 ore dupa ce politistii aflati pe teren au raportat ca vizibilitatea este sub un metru din cauza viscolului, sustin surse din Brigada Autostrazi si Misiuni Speciale citate de News.ro.

20:00 - A fost deschisa circulatia pentru toate categoriile de autovehicule dupa cum urmeaza:

DN 2B, Sendreni - Galati;

DN 2B, Galati - punct trecere frontiera Giurgiulesti;

DN 22B, Galati - limita judet Braila;

DN 25A, Hanu Conachi - Nanesti.

19:52 - A fost reluata circulatia pe A2, tronsonul Bucuresti - Lehiu, Calea II, astfel in acest moment sunt deschise ambele cai de rulare.

19:39 - MApN a postat pe pagina sa de Facebook imagini de la mai multe interventii din Braila, mentionand ca "militarii actioneaza cu tehnica auto de mare putere, autocamioane 6x6, autotrailere si senilate".

19:34 - 5 persoane, intre care un copil, au fost ranite intr-un accident pe DN 52, in Teleorman, dupa ce un sofer nu a adaptat viteza la starea drumului si a pierdut controlul asupra masinii, a intrat pe contrasens, unde s-a ciocnit de un alt autoturism. Soferul care a provocat accidentul e in coma. 4 victime au ramas incarcerate, fiind scoase din masini de catre echipajele ISU Teleorman.

19:28 - Situatia drumurilor inchise:

A2, Bucuresti - Constanta, mai putin calea I, pe tronsonul Bucuresti - Lehliu;

A4, Ovidiu (CT) - Constanta (CT) ;

DN 22, Braila -Ovidiu (CT) ;

DN 22A, Cataloi (TL) - Harsova (CT) ;

DN 22C, Cernavoda (CT) - Basarabi (CT) ;

DN 22D, Macin (TL) - Caugagia (TL),

DN 22E, Garvan (TL) - I.C.Bratianu (TL) ;

DN 22F, Horia (TL) - Nalbant (TL) ;

DN 24A, Murgeni (VS) - Falciu (VS)

DN 24D, Balabanesti (GL) -Vanatori (GL) ;

DN 26, Blagesti (VS) - Murgeni (VS) ;

DN 3, Ostrov (CT) - Constanta (CT) ;

DN 3B, Calarasi (CL) -Intersectie DN 2A;

DN 3C, Constanta (CT) - Ovidiu (CT) ;

DN 38, Agigea (CT) - Negru Voda (CT) ;

DN 39A Eforie Nord (CT) - Agigea (CT) ;

DN 39B, 23 August (CT) - Olimp (CT) ;

DN 39C Neptun;

DN 39D Jupiter.

19:15 - Toate cele 700 de scoli, gradinite si licee din judetul Vaslui vor ramane inchise luni, a decis Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

"In functie de evolutia vremii, luni, 9 ianuarie, vom hotari daca este cazul suspendarii cursurilor scolare si pentru ziua de marti, 10 ianuarie", a declarat prefectul Isabel Bogdan.

18:50 - Mai sunt 29 de localitati fara curent, 28 in judetul Constanta si una in Tulcea.

18:41 - Cursurile in gradinitele si scolile din judetul Dolj au fost suspendate pentru doua zile, luni si marti.

18:20 - Toate scolile, gradinitele si liceele din judetul Suceava raman inchise luni si marti.

18:11 - O portiune din A2, intre km 12-64, pe sensul de mers Bucuresti - Lehliu a fost deschisa, in timp ce restul ramane inchisa, anunta IGPR.

18:06 - Temperatura la nivelul sinelor este intre -9 si -23 de grade, anunta pe Facebook CFR Infrastructura, in mai multe zone, trenurile circula doar cu locomotive Diesel, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

18:01 - Ministrul Transporturilor a anuntat ca personalul ISU va ajunge la cele aproape 130 de persoane care se afla inca blocate de viscol pe A2 in cel mai scurt timp, aproximativ o ora.

"Referitor la problema de la kilometrul 139, am fost informat de catre colegii de la CNAIR ca in cel mai scurt timp, in aproxiamtiv o ora, vor ajunge cu utilajele si insotiti de personalul de la ISU, pentru a prelua si transporta in siguranta oamenii care au fost prinsi de viscol", a spus Razvan Cuc.

17:50 - Premierul Sorin Grindeanu a spus ca autoritatile trebuie sa trateze fiecare caz si situatie ca pe una "personala" si sa-si imagineze ca in locul persoanelor afectate de ninsori sunt fiii, mamele si sotiile lor.

17:33 - Meteorologii avertizeaza ca este risc mare (gradul 4) de producere de avalanse, la peste 1.800 de metri, in Bucegi si Fagaras (versantul nordic), fiind vizata inclusiv zona turistica Balea Lac, unde zapada masoara 167 de centimetri.

17:30 - Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a anuntat ca sunt probleme cu furnizarea gazului in localitatea Videle (Teleorman), cel mai probabil din cauza unui dop de gheata pe teava de alimentare, fiind afectat si un spital, precum si un camin pentru persoane cu dizabilitati. Autoritatile iau in calcul relocarea pacientilor.

17:26 - Ministrul Transporturilor anunta la conferinta cu prefectii de la MAI ca mai avem 18 drumuri nationale blocate in acest moment.

17:18 - ANM prognozeaza ca marti va fi cea mai geroasa dimineata din aceasta iarna, vor fi temperaturi de pana la minus 28 de grade.

17:10 - "In continuare avem probleme. Mie mi se pare ca cele mai grave in acest moment, care trebuie a fi gestionate, sunt doua si anume - situatia de pe A2 (...) si, de asemenea, cea de alimentare cu energie", a spus Grindeanu, la videoconferinta convocata la sediul MAI.

In continuare 14.000 de abonati nu au curent inca de ieri, insa situatia este mai buna pentru ca au existat 160.000 de locuinte fara energie.

16:58 - Doua femei au fost gasite moarte in judetul Constanta, una in casa, iar cealalta pe strada. Cauza deceselui va fi stabilita la necropsie.

O femeie de 80 de ani din Harsova a fost gasita moarta de catre vecini in propria locuinta. Nu se stie daca a murit de frig sau de alta afectiune, avand in vedere varsta inaintata.

Alta femeie a fost descoperita la Plopeni, moarta pe strada, din cauza unui posibil soc hipotermic.

16:53 - Mai sunt nealimentate cu energie electrica 33 de localitati in judetul Constanta, 3 in Tulcea si 2 in Calarasi.

16:35 - Situatia e dramatica si in Bulgaria, unde e tot cod galben de ger, iar nord-estul tarii este izolat complet, din cauza ninsorii. Un barbat a murit intr-o avalansa in Muntii Rila. Circulatia rutiera este restrictionata in regiunile Targoviste, Ruse, Dobrici, Silistra, Razgrad si Sumen.

16:28 - S-a redeschis circulatia rutiera pe urmatoarele sectoare de drumuri nationale:

- DN 3, intre Fetesti si intersectia cu DN 2A

- DN 21A, intre Lehliu Gara si Ostrov

16:05 - Pompierii au fost chemati, sambata, printr-un apel la 112, sa scoata 8 lebede blocate in gheata, in raul Arges. Interventia, care a avut loc pe un vant puternic si la minus 15 grade Celsius, a durat aproape o ora.

15:56 - 93 de trenuri au fost anulate din cauza gerului, ninsorii si viscolului, circulatia desfasurandu-se in conditii meteo nefavorabile pe raza a patru regionale: Bucuresti, Craiova, Galati si Constanta, anunta CFR Calatori.

15:35 - Vremea face ravagii si in Turcia. Autoritatile din Istanbul au inchis stramtoarea Bosfor pentru tot traficul naval, din cauza cetii si a ninsorii abundente.

15:32 - Autoritatile de frontiera bulgare au ridicat restrictiile de circulatie a autovehiculelor, instituite ca urmare a conditiile meteo nefavorabile, la intrarea pe teritoriul acestei tari prin vama Giurgiu - Ruse.

15:25 - Localitati care inca nu au curent mai sunt 29 in judetul Constanta, 3 in Tulcea si 5 in Calarasi.

15:19 - Situatia drumurilor inchise:

A2, BUCURESTI - CONSTANTA ;

A4, OVIDIU (CT) - CONSTANTA (CT) ;

DN 21A, BARAGANUL (BR) - TANDAREI (IL) ;

DN 22, RAMNICU SARAT (BZ) - GRADISTEA; BRAILA -OVIDIU (CT) ;

DN 22A, CATALOI (TL) - HARSOVA (CT) ;

DN 22C, CERNAVODA (CT) - BASARABI (CT) ;

DN 22D, MACIN (TL) - CAUGAGIA (TL),

DN 22E, GARVAN (TL) - I.C.BRATIANU (TL) ;

DN 22F, HORIA (TL) - NALBANT (TL) ;

DN 23A, GOLOGANU (VN) - CIORASTI (VN) ;

DN 24D, BALABANESTI (GL) -VANATORI (GL) ;

DN 26, BLAGESTI (VS) - MURGENI (VS) ;

DN 3, LEHLIU (IF) - CONSTANTA (CT) ;

DN 3A, DRAJNA- FETESTI (IL) ;

DN 3B, CALARASI (CL) - VLADENI (IL)

DN 3C, CONSTANTA (CT) - OVIDIU (CT) ;

DN 38, AGIGEA (CT) - NEGRU VODA (CT) ;

DN 39, A EFORIE NORD (CT) - AGIGEA (CT) ;

DN 39B, 23 AUGUST (CT) - OLIMP (CT) ;

DN 39C NEPTUN;

DN 39D JUPITER.

15:11 - S-a redeschis circulatia pe DN 31, intre localitatile Chiselet - Oltenita. Pe DN 22, intre localitatile Ramnicu Sarat si Baile, circulatia este permisa masinilor sub 3,5 tone.

15:00 - Premierul Sorin Grindeanu i-a convocat pe ministrii Energiei, Economiei, Transporturilor si de Interne pentru a stabili masurile necesare pentru perioada urmatoare, cand ar putea fi emisa o avertizare meteo de tip cod rosu de ger.

14:55 - Scolile si gradinitele din Ialomita vor ramane inchise luni si marti. O masura similara s-a luat si in Calarasi, insa doar pentru luni.

14:38 - S-a redeschis circulatia rutiera pe:

- DN 3A, intre localitatile Drajna - Fetesti

- DN 3B, intre Fetesti si intersectia cu DN 2A

14:32 - Electrica Muntenia Nord anunta ca mai sunt 36 localitati fara energie electrica in judetele Braila si Galati.

14:23 - s-a redeschis circulatia pe urmatoarele sectoare de drumuri nationale:

- DN 3A, intre localitatile Lehliu Gara- Drajna

- DN 22, intre localitatile Gradiste - Braila

- DN 21, intre localitatile Drajna - Calarasi

14:11 - Premierul Grindeanu a convocat de urgenta o sedinta de guvern, cu ministrii implicati in deszapezire.

14:07 - Premierul a vizitat si Ministerul Energiei, unde a constatat ca peste 50.000 de romani inca nu au curent electric.

14:00 - Scolile si gradinitele din judetele Buzau si Vrancea vor ramane inchise luni si marti, ca urmare a atentionarii cod galben de vreme geroasa.

13:55 - Temperatura resimtita in Suceava, la ora 10:00, era de minus 33 de grade Celsius, iar in Radauti minus 34 de grade Celsius. La aceeasi ora, temperaturile aerului erau de minus 15 grade, insa vantul amplifica senzatia de frig.

13:50 - Pe A2, "avem inca 128 de persoane blocate in zone de siguranta, spun eu, pentru ca sunt in statii PECO. Deja ii scoatem pe cei care au fost stationati la benzinaria de pe kilometrul 88, cu freza in fata. Vom debloca situatia in orele urmatoare, dar e nepermis ca am ajuns la atatea ore sa constatam ca inca nu dam drumul circulatiei in conditii de iarna", a spus ministrul de Interne.

Ea a criticat faptul ca pe acest segment de autostrada nu s-a intervenit din timp cu utilajele de deszapezire.

13:45 - Ministrul de Interne, Carmen Dan, ii cere premierului Grindeanu demiterea prefectului de Giurgiu, Zorinel Niculcea, dupa ce, in urma cu doua zile, l-a cautat la telefon timp de trei ore si acesta "a fost de negasit".

Ea a afirmat ca e "e nepermis sa fii de negasit" in momente de criza, mai ales ca in judetul Giurgiu exista si vama.

13:40 - Din cauza vremii, CFR Calatori a anulat sambata 82 de trenuri, potrivit Digi24.

13:34 - CNAIR anunta ca s-a redeschis traficul pe urmatoarele sectoare de drumuri nationale:

- DN 23B, intre localitatile Maicanesti - Ciorasti

- DN 2N, intre localitatile Bogza - Dumbraveni

- DN 25, intre localitatile Tecuci - Sendreni

- DN 24A, intre localitatile Simila - Murgeni

- DN 23A, intre localitatile Gologanu - Ciorasti

- DN 2R, localitatea Vintileasca

- DN 2B, intre localitatile Vizireni - Galati

- DN 22, intre localitatile Draganu - Drajna

13:25 - Grindeanu a sesizat niste "chestiuni ciudate in ceea ce priveste stocurile", care sunt prea multe de un fel si lipsa altora: avem foarte multe stocuri de sare si nu avem de nisip. Premierul a cerut o analiza in amanuntime pe care o sa o faca Corpul de Control al ministrului Cuc la CNAIR.

"Sa faca o analiza in amanuntime nu doar pe persoane, ci si pe cauzele care au dus la aceasta situatie nefericita", a adaugat premierul care a multumit pe de alta parte operatorilor privati care au colaborat cu autoritatile, in zonele unde sunt persoane blocate, de ex pe A2, unde peste 100 de oameni au petrecut noaptea trecuta in benzinariile Rompetrol.

13:19 - Premierul considera ca situatia de pe drumurile inca inzapezite este "nefericita" si a fost cauzata de o "proasta administrare".

"E inadmisibil ca la 14 ore dupa ridicarea codului portocaliu sa avem situatii de acest tip", a subliniat prim-ministrul, dupa o vizita la Ministerul Transporturilor.

13:11 - Premierul Sorin Grindeanu a cerut ministrului Transporturilor sa ia demersurile legale pentru demiterea sefului Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Catalin Homor, pentru coordonarea deficitara a actiunilor de deszapezire.

Prim-ministrul considera ca este inadmisibil ca, la 14 ore de la ridicarea codului portocaliu de viscol, sa mai avem 28 de drumuri nationale si doua austostrazi inchise.

13:05 - Cei aproximativ 100 de oameni care vineri au fost surprinsi de viscol pe A2 si care au petrecut noaptea in spatiile de servicii de la Drajna vor fi preluati si dusi in locurile unde si-au lasat masinile, dupa care se va forma un convoi care va fi condus pana la Lehliu Gara.

13:00 - Mai sunt 55 de localitati fara curent in Dobrogea: 41 in judetul Constanta, 5 in Tulcea, 8 in Calarasi si una in Ialomita.

12:51 - Drumul vechi spre mare, Bucuresti - Constanta (Bucuresti - DN2 - Urziceni - DN2A - Slobozia - Giurgeni - Harsova - Constanta) este deschis in totalitate.

12:35 - La intrarea pe A2 se afla mai multi soferi care vor sa intre pe drum, desi politistii le spun ca circulatia este oprita inca de ieri.

12:31 - Reprezentantii ISU Dobrogea au anuntat ca in cursul zilei si noptii de vineri au fost salvate 504 persoane care ramasesera blocate pe mai multe drumuri din judetul Constanta si au fost deszapezite 224 de autoturisme.

12:14 - O femeie din localitatea Vladeni, judetul Ialomita, care din cauza viscolului nu a putut ajunge la spital, a nascut acasa cu putin timp inainte ca echipajul medical sa ajunga la ea.

12:00 - Cursurile celor peste 700 de scoli si gradinite din judetul Vaslui vor fi, cel mai probabil, suspendate, luni, din cauza intemperiilor, a anuntat, sambata, prefectul Isabel Bogdan.

11:43 - Armata intervine in Braila. 31 de militari actioneaza pentru deblocarea cailor de acces din Chiscani si sprijinirea echipelor de la Enel pentru refacerea sistemului electric din Ianca, Movila Banului si Insuratei.

11:32 - Luni si marti raman inchise si scolile din judetele Tulcea si Constanta, au decis inspectoratele scolare. Elevii nu vor merge la ore pentru ca multe scoli nu sunt incalzite pentru ca nu au curent.

11:25 - A fost deschisa circulatia pe DN 24, Cosmesti - limita judetului Vaslui, precum si varianta de ocolire Tecuci. A fost redeschis si DN 2C, intre Tovarasia - Slobozia.

11:18 - Un batran din Vaslui a ajuns la spital, sambata dimineata, in stare grava, la aproape 5 ore de la apelul la 112, dupa ce ambulanta cu medic trimisa la el a ramas inzapezita 2 ore. Autoritatile locale au intervenit cu un buldoexcavator cu lama, ca sa scoata salvarea din nameti.

11:10 - Electrica Muntenia Nord anunta ca mai sunt 44 de localitati fara energie electrica in judetele Buzau, Braila (28) si Galati.

10:58 - Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, in sedinta de sambata, un proiect de hotarare care prevede revocarea membrilor Consiliului de Administratie al RATB, pentru modul cum a gestionat venirea iernii.

Urmeaza sa fie stabilita conducerea interimara a RATB. Primarul Gabriela Firea a spus ca are mare incredere in faptul ca Mihail Adrian Sorin, consilier general din partea PSD, va pune ordine la RATB.

10:46 - A fost redeschisa circulatia pe DN 21, intre localitatile Braila si Drajna.

10:35 - Mai sunt 67 de localitati care nu au curent electric in Dobrogea: 43 in judetul Constanta, 6 in Tulcea, 17 in Calarasi si una in judetul Ialomita.

10:17 - Intrebata cum sa procedeze parintii care trebuie sa mearga la serviciu si nu pot duce copii la gradinita sau scoala, Gabriela Firea le-a transmis sa faca la fel ca in vacanta: Sa stea cu "o bunica, o matusa, o vecina".

10:14 - Primarul Gabriela Firea a anuntat ca a vorbit cu ministrul Educatiei pentru a afla situatia studentilor, daca vor fi nevoiti sa mearga la facultate incepand de luni. Ministrul i-a spus ca universitatile au autonomie si vor anunta fiecare ce decizie ia.

Deocamdata, Firea a vorbit cu rectorii de la Politehnica Bucuresti si Universitatea de Agronomie, care au decis sa nu cheme studentii la facultate luni si marti.

10:07 - A fost deschisa circulatia rutiera pe DN 2B, Buzau - C.A. Roseti, pentru masinile sub 3,5 tone. De asemenea, s-a redeschis DN 2C, intre localitatile Costesti si Padina, pentru autovehiculele cu masa sub 7,5 tone.

10:01 - ANM a prelungit pana duminica, la ora 22:00, avertizarea de tip cod galben de intensificari ale vantului, zapada spulberata si troienita, valabila in jumatate de tara.

Foto: ANM

10:00 - ANM a emis un cod galben de ger valabil pana luni in toata tara. Vor fi minime de minus 25 de grade C si maxime de minus 16.

09:51 Circulatia a fost reluata pe 3 din cele 4 drumuri nationale inchise in Buzau, respectiv DN 2B Buzau-Braila, DN 2 (E85) Buzau-Ramnicu Sarat si DN 2C Buzau-Slobozia. DN22 Ramnicu Sarat-Braila ramane in continuare inchis.

09:34 - Traficul rutier pe DN 31, Gradistea - Oltenita, a fost redeschis pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

09:22 - Se simte deja gerul anuntat de ANM. Cea mai scazuta temperatura din Transilvania a fost de minus 20 de grade Celsius, la Miercurea Ciuc.

09:13 - E-Distributie Dobrogea anunta ca mai exista in prezent 75 de localitati, care nu au deloc sau partial curent electric: 43 din judetul Constanta, 7 din Tulcea, 23 din Calarasi si 2 din Ialomita.

09:07 - Circulatia rutiera a fost redeschisa pe DN 2A, intre Ovidiu si Constanta si intre Malu si Giurgeni.

09:00 - A expirat avertizarea de tip cod galben de viscol pentru Dolj si Mehedinti.

08:30 - CFR Calatori a anulat, sambata, 56 de trenuri, cele mai multe dintre ele facand legatura intre Bucuresti si estul tarii. In Gara de Nord se inregistreaza intarzieri de pana la 240 de minute, la sosiri si 40 de minute la plecari. Circulatia feroviara se desfasoara in conditii de temperaturi scazute, vant puternic, zapada spulberata si troienita.

Va puteti informa cu privire la mersul trenurilor la urmatoarele numere de telefon: 021/9521 - info CFR; 021/2643333, 021/2643334, 021/9360 - Comandament de iarna.

08:05 Pe aeroporturile Otopeni Henri Coanda si Baneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfasoara normal, in conditii de iarna. Nicio cursa nu este anulata din cauza conditiilor meteo. Unele zboruri pot inregistra intarzieri de pana la 30 de minute la decolare, determinate de necesitatea degivrarii aeronavelor.

08:00 - Situatia drumurilor inchise, potrivit Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere:

A2 si A4

DN 21 BRAILA (BR) - CALARASI (CL)

DN 21A BARAGANUL (BR) - TANDAREI (IL)

DN 22 RAMNICU SARAT (BZ) - OVIDIU (CT)

DN 22A CATALOI (TL) - HARSOVA (CT)

DN 22B BRAILA (BR) - GALATI (GL)

DN 22C CERNAVODA (CT) - BASARABI (CT)

DN 22D MACIN (TL) - CAUGAGIA (TL)

DN 22E GARVAN (TL) - I.C.BRATIANU (TL)

DN 22F HORIA (TL) - NALBANT (TL)

DN 23 NANESTI (NANESTI) (VN) - BRAILA (BR)

DN 23A GOLOGANU (VN) - CIORASTI (VN)

DN 23B MAICANESTI (VN) - CIORASTI (VN)

DN 24D BALABANESTI (GL) -VANATORI (GL)

DN 25 HANU CONACHI (GL) - SENDRENI (GL)

DN 26 BLAGESTI (VS) - MURGENI (VS)

DN 2A MALU (IL) - CONSTANTA (CT)

DN 2B BUZAU (BZ) - BRAILA (BR)

DN 2C COSTESTI (BZ) - SLOBOZIA (IL)

DN 2N BOGZA (VN) - DUMBRAVENI (VN)

DN 2R JITIA - VINTILEASA

DN 3 LEHLIU (IF) - CONSTANTA (CT)

DN 3A LEHLIU - GARA (CL) - FETESTI (IL)

DN 3B CALARASI (CL) - VLADENI (IL)

DN 3C CONSTANTA (CT) - OVIDIU (CT)

DN 31 GRADISTEA (BR) - OLTENITA (CL)

DN 38 AGIGEA (CT) - NEGRU VODA (CT)

DN 39A EFORIE NORD (CT) - AGIGEA (CT)

DN 39B 23 AUGUST (CT) - OLIMP (CT)

DN 39C NEPTUN

DN 39D JUPITER

07:37 - Compania de Drumuri estimeaza redeschiderea circulatiei pe drumurile inchise in 24 ore dupa incetarea viscolului, iar curatirea integrala a platformelor drumurilor in maximum doua zile.

07:24 - La ora 9:30, incepe sedinta Consliliului General al Capitalei, unde Gabriela Firea va propune demiterea intregii conduceri a RATB pentru modul defectuos cum a gestionat situatia din teren de vineri, cauzata de ninsoarea din Bucuresti. Consilierii PNL au anuntat ca nu participa la sedinta, pentru ca nu vad urgenta.

06:48 - 43 de localitati din judetul Constanta nu au energie electrica nici acum. Peste 20.000 de oameni stau in bezna de 24 de ore, transmite Digi24.

06:30 - 42 de drumuri nationale din 10 judete sunt in continuare inchise din cauza viscolului. De asemenea, sunt inchise si A2 si A4.

Situatia drumurilor nationale inchise pe judete:

Buzau: DN 2B BUZAU - BRAILA; DN 22 RAMNICU SARAT - BRAILA; DN 2C BUZAU - SLOBOZIA;

Vrancea: DN 23 NANESTI - MAICANESTI - LIMITA BRAILA; DN 2N BOGZA - DUMBRAVENI; DN 23A GOLOGANU - CIORASTI; DN 23B MAICANESTI - CIORASTI; DN 2R BAHNELE - NECULELE (drum secundar neasfaltat) ;

Calarasi: DN 3; DN 3A; DN 3B; DN 21; DN 31;

Constanta: DN 3; DN 22; DN 3C; DN 38; DN 22C; DN 22A; DN SECUNDARE CATRE STATIUNI (39D, 39C; 39B; 39A) ; DN 2A, exceptand tronsonul Constanta - Ovidiu, pe care circulatia a fost reluata;

Braila: DN 2B; DN 22; DN 21; DN 23; DN 22B - DIG;

Ialomita: DN 21; DN 2C; DN 2A; DN 21A; DN 3B; DN 3A;

Galati: DN 24D TULUCESTI - LIMITA VASLUI; DN 22B - DIG; DN 25 SENDRENI - HANU CONACHI;

Ilfov: DN 3 BRANESTI CATRE CALARASI;

Tulcea: DN 22 (E87) MACIN - TULCEA CATRE CONSTANTA; DN 22E GARVAN - I.C.BRATIANU; DN 22D MACIN - HORIA - CIUCUROVA - DOUA CANTOANE; DN 22A CATALOI - TOPOLOG - LIMITA JUDETUL CONSTANTA; DN 22F NALBANT - HORIA;

Vaslui: DN 26 MURGENI - LIMITA GALATI.

06:15 - Meteorologii au emis o noua atentionare cod galben de viscol pentru judetele Dolj si Mehedinti, valabila pana la 09:00. Intensificarile vantului vor atinge la rafala 55-65 km/h, vizibilitatea fiind scazuta, izolat, sub 200 de metri.

06:04 - O tanara de 21 de ani din judetul Constanta a nascut, vineri noapte, intr-o senilata ramasa blocata in zapada. Femeia a fost asistata de doi paramedici SMURD, coordonati telefonic de un medic de la Serviciul Judetean de Ambulanta.

Citeste si Romania, sub imperiul zapezii: Filmul unei prime zile de iarna cu drumuri inchise, trenuri anulate si militari salvatori (Galerie foto)

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#drumuri inchise viscol , #zapada