Vremea se inrautateste: Cod portocaliu de ninsori si viscol. Transfagarasanul si multe trasee montane au fost inchise

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 15:32
14307 citiri
Vremea se inrautateste: Cod portocaliu de ninsori si viscol. Transfagarasanul si multe trasee montane au fost inchise
Foto: Arhiva/Ziare.com

Vremea se inrautateste, mai ales in zonele montane, unde Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de viscol si ninsori.

Potrivit ANM, incepand de sambata, 28 octombrie, ora 13:00, pana duminica, 29 octombrie, ora 10:00, in zona montana vor fi intensificari temporare ale vantului, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

Indeosebi la altitudini de peste 1600 m, vantul va avea intensificari cu rafale ce vor depasi 65...70 km/h, iar pe creste 80...90 km/h si se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Intensificari temporare ale vantului cu viteze cuprinse in general intre 45 si 55 km/h vor fi local si in restul zonelor, cu precadere in sud-vestul si in nord-vestul teritoriului.

De asemenea, in perioada 29 octombrie, ora 10:00 - 30 octombrie, ora 23:00, in toata tara este valabil un cod galben de vant, frig si ploaie.

ANM atentioneaza ca in toata tara vom avea parte de vant intens, disconfort termic, in timp ce in zona de nor, nord - vest si in centrul tarii vor fi precipitatii mixte.

In intervalul mentionat, intensitatea vantului va fi in crestere in toate regiunile, cu viteze la rafala in general intre 55 si 70 km/h si local 75...85 km/h. Temperaturile vor scadea in toata tara, iar intensificarile de vant vor amplifica senzatia de rece.

In regiunile din vestul, centrul si nordul tarii, pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminica spre luni (29/30 octombrie) in Maramures, Transilvania si zona deluroasa a Crisanei si a Moldovei se vor semnala precipitatii mixte.

Transfagarasanul a fost inchis mai devreme. Si multe trasee din Bucegi raman inchise pana la primavara

Drumul National 7 C - Transfagarasan s-a inchis de sambata, cu trei zile inainte de termen, deoarece circulatia rutiera este impracticabila, au transmis reprezentantii Politiei Sibiu.

Elena Welter, purtatorul de cuvant al Politiei Sibiu, a declarat pentru Mediafax ca Transfagarasanul se inchide oficial de sambata, de la ora 15:00, pentru ca in zona ninge viscolit.

Transfagarasanul se inchide, in mod obisnuit, din 1 noiembrie, intre kilometrul 104 (Piscu Negru - jud. Arges) si kilometrul 130,8 (Balea Cascada - jud. Sibiu).

Pana in 15 iunie, la Balea Lac se va putea ajunge doar cu telecabina de la Balea Cascada, aceasta fiind pusa in functiune din 23 octombrie.

Totodata, au fost inchise pana la primavara si mai multe trasee din Muntii Bucegi. Reprezentantii Salvamont Prahova avertizeaza ca la altitudini mai mari de 2.000 de metri ninge viscolit, sambata, si niciun mijloc de transport pe cablu nu functioneaza.

Seful Salvamont Prahova, Daniel Banu, a declarat, sambata, ca traseele turistice montane din judetul Prahova sunt inchise, din cauza vremii, iar pe platoul Bucegilor este viscol, vantul bate cu putere si ninge.

"Am inchis traseele de la prima zapada. Sus, mai ales pe creste, este inca multa zapada si era pericol pentru turisti. Iar astazi (sambata - n.r.), este viscol pe munte. Nu circula niciun un mijloc de transport pe cablu. Vantul bate si cu 100 de kilometri pe ora, cu un transport mare de zapada", a spus Daniel Banu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, traseele turistice se inchideau, de regula, la 1 noiembrie, insa anul acesta s-au inchis mai repede din cauza vremii nefavorabile.

Banu a mai spus ca raman deschise traseele de la poalele muntilor, cum ar fi traseul care duce din Busteni la Cascada Urlatoarea.

Atentionare de la MAI

Ministerul de Interne a atentionat, sambata, printr-un comunicat cetatenii ca urmeaza o perioada cu vreme severa si a cerut soferilor sa se informeze din timp despre conditiile de trafic.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spune ca pompierii, politia si jandarmeria din zonele vizate de avertizarile meteorologice de vreme severa sunt pregatite sa intervina in orice moment si le recomanda soferilor sa se informeze din timp despre conditiile de trafic.

Conform MAI, conducerea ministerului a cerut sambata dimineata prefectilor din judetele vizate de atentionarile meteo de vreme severa sa activeze comitetele pentru situatii de urgenta, asigurand permanenta la comanda judetului.

Ministerul Afacerilor Interne le recomanda soferilor ca, inainte de a porni la drum, sa se informeze despre conditiilor meteorologice si rutiere din zona traseului pe care vor sa-l parcurga si sa respecte semnalizarea rutiera din zona respectiva sau a politistilor prezenti la fata locului.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#zapada viscol cod galben octombrie 2017, #zapada viscol Transfagarasan Bucegi trasee , #zapada
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
e o minciuna ingrozitoare ! nu se face frig ! se face cald !