Dragnea vrea sa declanseze starea de alerta in trei judete (Video)

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 22:37
3965 citiri
Dragnea vrea sa declanseze starea de alerta in trei judete (Video)
Foto: gov.ro

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, duminica seara, ca ii va prezenta premierului Victor Ponta propunerea de a declara stare de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, pentru a dispune masurile necesare in vedere eliminarii efectelor dezastrului.

Dragnea a sustinut, in cadrul sedintei Comandamentului de iarna de la Guvern, de la ora 21:30, ca in aceste 3 judete, care pana de curand s-au aflat sub incidenta unui cod rosu de viscol, putem vorbi despre un adevarat "dezastru, o stare de forta majora".

In clipa de fata, in zona a fost decretat cod portocaliu de viscol, semn ca vremea incepe sa-si revina la normal, dar efectele ninsorii din ultimele ore sunt greu de combatut, iar vicepremierul cere decretarea starii de alerta pentru a facilita interventia armatei.

Armata a iesit la zapada

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca se intervine deja cu 1.200 de militari si 160 de mijloace tehnice in cele trei judete.

"Dimineata vom pregati alimente si apa pentru a ne deplasa in zonele si localitatile cu probleme. Vom incerca sa ajungem cu militarii in orasele din cele trei judete. Am discutat si cu cei de la Aviatia Militara de la MAI, asa ca maine dupa 12 vom incerca sa ducem aceste aliumente si pe cale aeriana", a adaugat Mircea Dusa.

In localitatea Robeasca, unde o femeie gravida asteapta de azi dimineata ambulanta, se actioneaza din doua directii, dinspre Braila si dinspre Buzau. Zeci de militari, cu camioane 6x6 si cu freze incearca sa ajunga la femeie, dar troienele de zapada au si 3 metri inaltime, deci se inainteaza foarte greu, a mai spus ministrul.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca langa femeia gravida se afla o moasa, care a fost pusa in legatura cu un profesor in ginecologie, care o sfatuieste.

"Sarcina este anormala, nefiziologica, copilul este in pozitie transversala, trebuie scos prin cezariana. Speram sa ajungem acolo si sa o ducem la spital", a spus Raed Arafat.

Si in Prahova, Buzau, Tulcea, Galati, Vaslui, Neamt si Vrancea mai sunt cazuri la care se ajunge mai greu, a mai spus Arafat, precizand ca de luni, incepand cu ora 08:30, un medic de la SMURD Bucuresti va fi amplasat la dispeceratul IGSU.

"Rog ambulanta, cand sunt cazuri izolate, sa anunte la IGSU. Colegul nostru va face inventarul cazurilor si, cand Aviatia va spune ca este posibil sa se zboare, elicopterul va pleca. Vrem ca elicopterul sa ia mai multi pacienti, asa ca trebuie sa primim informatia din timp", a precizat Arafat.

Mobilizare de forte

Secretarul de stat Gabriel Oprea a declarat ca sunt in rezerva peste 13.000 de cadre pregatite, in judetele afectate de codul rosu se actioneaza cu 1.000 de oameni, exista in rezerva 1.400 de persoane.

"Avem in continuare inchise un numar de 33 drumuri nationale si 62 de drumuri judetene. Toate structurile din judetele limitrofe vor fi pregatire sa intervina cu forte si logistica. Facem eforturi majore sa ajungem la Robeasca. In 30-40 de minute vom fi in masura sa recuperam femeia respectiva", a adaugat Oprea.

Ce se intampla cu vremea

Un reprezentant al Administratiei Nationale de Meteorologie a declarat ca zapada va continua sa fie puternic viscolita in partea de est a Munteniei si in sudul Moldovei, cel putin in prima parte a noptii.

In aceste zone, vantul va avea intensificari care vor depasi 70 km/h.

In jumatatea vestica a Munteniei si partea centrala a Moldovei raman judete sub cod galben.

Reprezentantul ANM a adaugat ca probabil maine va mai ninge in judetele din Moldova si in cele din nordul Moldovei, insa va fi o ninsoare linistita care nu va crea probleme. Temperaturile sunt insa foarte scazute in aceste zone, urmand sa scada frecvent sub -10 grade. Senzatia resimtita va fi isna de -25 minus si -20 de grade Celsius.

Miercuri mai poate aparea un episod de viscol in partea de sud a Romaniei, insa va avea o durata mai scurta (o zi) si nu va avea intensitatea celui recent, a spus reprezentantul ANM.

Ramona Manescu, ministrul Transporturilor, a declarat ca pe relatia Comarnic - Valea Lunga nu mai stationeaza trenuri de la ora 15.00, acestea fiind remorcate cu tractiune diesel.

"Toate trenurile au stationat in statiile adiacente si au fost incalzite. Personalul CFR a asigurat informarea permanenta a calatorilor si s-a incercat asigurarea de ceai catre calatori", a adaugat ministrul Transporturilor.

In ceea ce priveste situatia de la ora 21.00, din totalul de 1970 de trenuri care circula zilnic, 163 au fost anulate. Liniile Ploiesti Sud - Urziceni si Bucuresti Sud - Oltenita au fost inchise.

Intarzierile de trenuri din statia Bucuresti Nord au fost cauzate de formarea de gheata pe macazuri, fiind necesara curatarea individuala.

In ceea ce priveste relatia Bucuresti - Constanta, CFR a facut eforturi pentru a mentine deschis acest coridor, a suplimentat si trenuri pe aceasta ruta. La fel au fost mentinute in circulatie si trenurile de pe liniile Bucuresti - Bacau si Focsani - Buzau.

Raed Arafat a tinut sa vorbeasca despre stirea privind existenta a 13 decese din cauza frigului, spunand ca aceasta nu se confirma in prezent, pentru ca sunt si oameni care au facut stop cardiac din cauza unui infarct. A facut un apel catre unitatile de primire urgente sa anunte aceste cifre la Ministerul Sanatatii la fiecare 24 de ore, pentru a se putea face o centralizare.

"Sa nu anuntam cifre care nu sunt conformate de Ministerul Sanatatii si sa nu ducem populatia in eroare. Ambulanta si unitatile de primire urgente sa comunice cifrele catre Ministerul Sanatatii si nu in alte parti", a cerut Raed Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#stare alerta Romania, #stare alerta viscol, #comndament urgenta Guvern , #zapada