O noapte de ninsoare si haosul s-a instalat in Bucuresti: Aproape 100 de copaci au cazut. Firea da vina pe bucuresteni

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 13:15
17684 citiri
O noapte de ninsoare si haosul s-a instalat in Bucuresti: Aproape 100 de copaci au cazut. Firea da vina pe bucuresteni
Foto: Arhiva Ziare.com

O noapte si o dimineata de ninsoare slaba au provocat mari probleme in Bucuresti, dar si in zeci de judete.

In Capitala, s-a circulat in conditii de iarna, insa primarul Gabriela Firea a dat vina pe bucuresteni, spunand ca au iesit in numar prea mare cu masinile personale:

"Se adevereste vorba aceea ca, de cate ori se strica vremea, ne luam pe post de umbrela masina personala".

In tara au avut loc mai multe accidente provocate pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de iarna, iar mai multe avioane au decolat cu intarziere.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, principalele informatii despre problemele create de prima ninsoare din acest sezon in Capitala, dar si in tara:

13:04 - SDN Sibiu a deszapezit pe DN7c Balea; DN 7 V.Oltului; DN 1 si DN 14.

12:58 - Iata cum arata drumurile la Cheia.

12:43 - Un microbuz cu 6 pasageri a fost implicat intr-un accident in Botosani, din cauza zapezii, iar traficul rutier este blocat pe DN29B Botosani- Flamanzi, in comuna Balauseni, judetul Botosani. Drumul este acoperit cu zapada si ninge abundent. Se actioneaza si se imprastie material antiderapant, conform Mediafax.

12:28 - Utilajele CNAIR intervin pe DN1, in judetul Prahova.

12:25 - CFR Calatori a informat pasagerii ca trenurile vor circula conform reglementarilor specifice conditiilor de iarna, avand in vedere avertizarile ANM. De asemenea, compania a precizat ca a fost instituit Comandamentul de Iarna.

12:15 - La Azuga, administratorii domeniului schiabil au decis sa puna in functiune tunurile de produs zapada artificiala, avand in vedere ca temperaturile au fost optime pentru pornirea instalatiilor. Luni, stratul de omat, mai ales ca a si nins, masoara, pe partia Cazacu, 20 de centimetri.

"Avem puse in functiune opt tunuri fixe, automate, 4 mai mici si alte cinci tot fixe dar care nu sunt automate. Dam cu zapada artificiala sa facem stratul mai mare. Lucram pentru inzapezire la partia Cazacu, la Sorica mai avem o lucrare de terminat. Incercam sa acoperim toata partia Cazacu", a declarat administratorul partiilor din Azuga, Claudiu Ivascu, pentru Mediafax.

In general, tunurile sunt puse in functiune noaptea cand sunt temperaturi optime, de cel putin -6, -8 grade Celsius.

12:12 - Pana la ora 12:00, ISU Bucuresti Ilfov a intervenit pentru degajarea a 91 de capaci/crengi de pe carosabil sau autoturisme. In urma incidentelor au fost avariate 67 autoturisme.

12:07 - Pe A3 Bucuresti - Ploiesti, la kilometrul 20, pe sensul catre Ploiesti, a avut loc un accident in care au fost implicate doua autoturisme. Din aceasta cauza a treia banda a fost restrictionata circulandu-se pe prima si pe a doua banda. In urma evenimentului o persoana a fost ranita usor.

11:29 - Traficul rutier pe DN 67 C se desfasoara in conditii de iarna, intre Novaci si Ranca, judetul Gorj. Drumarii au imprastiat peste 11 de tone de material antiderapant, in ultimele 24 de ore, stratul de zapada fiind, pe marginea drumului, de aproximativ 20 de centimetri, conform Mediafax.

Iata care este situatia la Ranca:

11:26 - Circulatia se desfasoara in conditii de iarna pe toate drumurile din Vaslui.

Prefectul judetului, Eduard Popica, a declarat ca mai multe utilaje actioneaza inca din timpul noptii pe toate arterele din Vaslui, astfel incat sa nu fie probleme.

"Pana acum nu au fost semnalate probleme la nivelul judetului. A fost un singur incident pe DN 15D, unde un tir a derapat si a fost inregistrat un blocaj, dar situatia s-a remediat. Sfatuim conducatorii auto sa plece la drum cu autovehiculele echipate corespunzator", a precizat Eduard Popica, pentru Agerpres.

11:21 - Nu numai in Capitala traficul este dat peste cap. Se circula bara la bara pe strazile importante din Brasov, iar un kilometru este parcurs in mai bine de 10 minute, dupa ce pe bulevarde s-a depus un strat murdar de zapada.

Reprezentantii Primariei Brasov spun ca cele doua firme de deszapezire au actionat noaptea incepand cu ora 1:30.

"Numarul utilajelor s-a redus, in special pe bulevarde si strazile intens circulate, in perioada de trafic intens, 7:30-8:20, avand in vedere ca, in aceasta perioada, randamentul lor este scazut si ar crea blocaje in trafic.

Incepand cu ora 8:30 se actioneaza din nou cu toate utilajele pe strazile principale, inclusiv cele din interiorul cartierelor", a declarat Sorin Toarcea, purtator de cuvant Primaria Municipiului Brasov, citat de Mediafax.

11:18 - Sase masini si o ambulanta care transporta un pacient au ramas blocate in zapada in judetul Vrancea. Au intervenit drumarii de la Drumuri Nationale Vrancea.

"Salvarea a fost scoasa din zapada, a fost un dop de zapada intre Dumitresti si Bordesti. La fel s-a intamplat cu cinci sau sase masini, pe alt drum. Nu au fost interventii dificile, masinile au fost scoase rapid. Pamantul este cald, zapada se topeste, nu cred ca vom avea probleme in urmatoarele ore", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu.

In judetul Vrancea a nins toata noaptea, fiind sub avertizare de tip cod galben de ninsori.

11:01 - Gabriela Firea a facut apel la bucuresteni sa fie atenti si la oamenii strazii. "Avem acum peste 50 de persoane care sunt in acest adapost (centrul social de la Theodor Pallady - n.red.), avem locuri in continuare. Fac apel si pe aceasta cale sa ii convingem sa nu mai ramana pe strada, mai ales ca va fi foarte frig, va fi vant, va fi polei. Avem si un numar permanent 0800 800 868, un call center la care se poate suna in orice clipa, pentru a anunta avarii al RADET, copaci cazuti, anumite situatii neplacute pe care le observa bucurestenii", a mai spus edilul la Comandamentul de Iarna.

"Dupa verificarile pe care le-am facut azi noapte impreuna cu toti colegii mei, s-a intervenit foarte slab la trotuare, trotuarele inca sunt acoperite de zapada, este ghetus si ar putea sa apara accidente, care nu sunt de dorit. Va rog frumos astazi atat operatorii de salubritate, cat ii informez si pe agentii economici ca au o datorie prin lege sa curete trotuarul din fata magazinului sau unitatii comerciale sau institutiei. De asemenea, institutiile au obligatia prin lege sa curete zapada de pe trotuar si din curti", a mai spus Firea.

10:57 - Traseele montane se vor inchide in aceasta saptamana, din cauza conditiilor meteo, iar turistii care doresc sa faca drumetii in Muntii Fagaras sunt rugati sa se intereseze la salvamontisti care zone sunt periculoase, recomanda seful Salvamont Sibiu, Adrian David.

"Turistii sa se informeze in legatura cu starea vremii, a stratului de zapada din zona montana, iar daca vor sa faca drumetii, sa aiba echipament specific sezonului cu zapada: haine calduroase, manusi, caciulita, ochelari de zapada, bete de schi. Daca ajung la Balea Lac, sa ia legatura cu patrula Salvamont, pentru a indica zonele sigure. Incepand de saptamana aceasta inchidem traseele", a declarat Adrian David, pentru Agerpres.

Cel mai mare strat de zapada din judet, de 13 centimetri, se inregistra, luni dimineata, la Balea Lac, la altitudinea de 2.034 de metri, in Muntii Fagaras.

Accesul la Balea Lac se poate face doar cu telecabina. Pana la Balea Cascada, accesul se face pe Transfagarasan, in conditii de iarna, iar de la Balea Cascada, transportul turistilor este posibil doar pe cablu, cu telecabina, pe o distanta de pe o distanta de 3.700 de metri. Costul unui drum dus-intors cu telecabina este de 60 de lei/persoana, potrivit site-ului oficial al administratorului acestui mijloc de transport.

10:47 - "In perioada urmatoare trebuie sa fim foarte atenti, sa avem stocurile pregatite, precum si utilaje, si operatori manuali, pentru ca exista riscul producerii poleiului. Chiar daca nu va mai ninge, exista acest risc, prin faptul ca va fi vant si ploua", a mai spus primarul general al Capitalei.

10:44 - Referitor la posibila greva de la metrou de miercuri, Gabriela Firea a transmis la Comandamentul de Iarna ca "Bucurestiul va fi afectat direct. Nu va deconta doar Gabi Firea. Cetatenii vor sti cine este vinovati pentru haosul creat".

10:28 - Codul de vreme rea a fost actualizat. Vremea rea tine cel putin pana miercuri

10:23 - Un om al strazii din Buzau a fost gasit inghetat, in aceasta dimineata, transmite Realitatea TV.

10:17 - Peste 1.000 de consumatori din sase localitati din judetul Olt erau, luni dimineata, nealimentati cu energie electrica, in conditiile in care in judet ninge de duminica seara, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Alin Basasteanu. El a anuntat ca este vorba de 1.043 de consumatori din localitatile Orlea, Gura Padinii, Gradinari, Teslui, Strejesti si Brebeni, conform Agerpres.

10:15 - "S-a circulat mai dificil. Am tinut legatura cu Brigada Rutiera. Se adevereste vorba aceea ca, de cate ori se strica vremea, ne luam pe post de umbrela masina personala", a spus Gabriela Firea, primarul Capitalei, la inceputul Comandamentului de Iarna. "S-a intervenit toata noaptea, s-a intervenit pe arterele principale, pentru ca, astazi, toti cetatenii bucuresteni, precum si vizitatorii, turistii, sa poata sa mearga acolo unde are nevoie", a adaugat ea.

10:12 - Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o prognoza speciala pentru Bucuresti. Astfel, in intervalul 19 noiembrie, ora 10:00 - 19 noiembrie, ora 20:00, vremea va fi rece si predominant inchisa. Mai ales in primele ore ale zilei trecator se vor semnala precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie sau burnita, astfel ca stratul de zapada va continua sa se topeasca. Vantul va avea intensificari cu viteze in general de 40...50 km/h in prima parte a zilei, apoi va slabi treptat in intensitate. Temperatura maxima va fi de 2...4 grade.

In intervalul 19 noiembrie, ora 20:00 - 20 noiembrie, ora 08:00, vremea va fi rece. Cerul va fi mai mult noros, iar vantul va sufla in general slab. Temperatura minima se va situa in jurul valorii de -3 grade. Spre sfarsitul intervalului vor fi conditii de ceata.

In intervalul 20 noiembrie, ora 08:00 - 21 noiembrie, ora 08:00, vremea va fi in continuare inchisa si rece. Temporar din a doua parte a zilei va ploua, posibil moderat cantitativ noaptea. Vor fi conditii de polei. Vantul va sufla slab si moderat, cu usoare intensificari in a doua parte a intervalului. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 2 grade, iar cea minima va fi de -1...0 grade.

In intervalul 21 noiembrie, ora 08:00 - 22 noiembrie, ora 08:00, vremea va fi inchisa si deosebit de rece. Ziua temporar va ploua, iar seara si noaptea vor fi precipitatii, la inceput sub forma de lapovita cand vor fi conditii de polei, apoi doar ninsoare. Vantul va sufla moderat, cu intensificari temporare. Temperatura maxima va fi de 1... 2 grade, iar cea minima va fi de -2...-1 grad.

10:06 - In judetul Buzau, patru masini in care se afla zece persoane sunt inzapezite in localitatea Cochirleanca, drumarii intervenind pentru deblocarea acestora, conform Mediafax.

10:01 - O scoala generala si doua colegii din Galati au cursurile suspendate din cauza frigului, in conditiile in care unitatile nu au incalzire. In alte 10 institutii scolare orele de curs au fost scurtate, pentru ca este frig, anunta Mediafax.

09:54 - Brigada Rutiera din Bucuresti a anuntat ca sunt semafoare defecte in mai multe zone ale Bucurestiului, precum Drumul Taberei, Orizont, Floreasca, Turnu Magurele Berceni, Colentina, Doamna Ghica, Piata Dorobanti, Camil Ressu.

Pana in prezent, nu au fost accidente notabile. O masina s-a rasturnat, insa soferul a refuzat transportul la spital si autoturismul a fost repus pe roti.

09:49 - Ministerul de Externe a transmis o avertizare privind vremea din Bulgaria, tara care, luni si marti, va fi afectata de caderi insemnate de precipitatii sub forma de ninsoare si ploaie, pe alocuri insotite de vant puternic. Iata ce zone din Bulgaria vor fi afectate.

09:41 - Doi oameni au fost raniti intr-un accident rutier intre un autobuz si un autoturism, la iesirea din Slatina spre comuna Brebeni, in conditiile in care in zona se circula in conditii de iarna, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Alin Basasteanu, citat de Agerpres.

09:38 - Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunta ca la aceasta ora niciun drum national nu este inchis sau restrictionat din cauza fenomenelor meteorologice.

09:34 - Trei persoane au fost ranite usor, pe DN2 Buzau - Ramnicu Sarat, pe raza localitatii Oreavu, dupa ce soferul unui microbuz a pierdut controlul asupra directiei de mers si a intrat intr-o movila de pamant, in conditiile unui carosabil acoperit de zapada.

09:32 - In Buzau s-a actionat cu peste 250 de tone de antiderapant. "S-a actionat cu un numar de 26 de utilaje pe drumurile nationale DN2, DN1B, DN2B, DN2C, DN22 si DN10, pe care s-au imprastiat peste 250 tone de material antiderapant", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma, pentru Agerpres.

09:30 - Pe fondul vantului puternic, porturile Constanta, Mangalia si Midia, precum si bara Sulina raman inchise pana cand conditiile meteo vor permite navigarea, anunta ISU.

09:25 - Doua aeronave care trebuiau sa plece catre Luton si Tel Aviv de pe aeroportul din Craiova au avut intarziere de peste 2 ore, din cauza vremii, informeaza Adevarul.

08:53 - Circulatia se desfasoara in conditii de iarna in tot judetul Harghita, in urma ninsorilor cazute in cursul noptii de duminica spre luni, potrivit informatiilor furnizate de Prefectura Harghita.

Stratul de zapada de pe carosabil este de aproximativ 1 cm pe DN 11 B Cozmeni - Targu Secuiesc, pe DN 12 Tusnad - Izvoru Muresului - Toplita, pe DN 15 Toplita - Borsec, pe DN 13A Praid - Odorheiu Secuiesc - Miercurea Ciuc si pe DN 12A Miercurea Ciuc - Comanesti si ajunge la 2 centimetri pe DN 12C Gheorgheni - Lacu Rosu si la cinci centimetri pe DN 13B Gheorgheni - Praid, in pasul Bucin.

Drumarii au actionat cu 26 de utilaje de deszapezire si au imprastiat 166 de tone de material antiderapant si continua sa intervina, tinand cont ca ninge in tot judetul. Si pe drumurile judetene se actioneaza pentru deszapezire, autoritatile dand asigurari ca sunt pregatite pentru venirea iernii, noteaza Agerpres.

08:45 - Circulatia rutiera pe sensul catre Capitala al autostrazii A1 Pitesti - Bucuresti se desfasoara in conditii de aglomeratie, din cauza vremii. La intrarea in Bucuresti s-a format coloana de masini, scrie Mediafax.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane anunta ca, din cauza numarului mare de masini, dar si a vitezei de rulare reduse ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, circulatia rutiera pe sensul catre Capitala al autostrazii A1 Pitesti - Bucuresti se desfasoara pe tronsonul kilometric 15 - 10+500 in conditii de aglomeratie.

08:30 - Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, luni, comandamentul de iarna, incepand cu ora 10:00, la sediul PMB.

08:09 - Aeroporturile bucurestene operau luni dimineata in conditii de iarna, fiind inregistrate intarzieri de pana la 30 de minute la decolarea aeronavelor, pentru degivrare, potrivit reprezentantilor Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, citati de Agerpres.

"Operare normala in conditii de iarna. Se degivreaza aeronavele inainte de decolare, ceea ce conduce la intarzieri de pana la 30 minute. S-a intervenit si se intervine cand este necesar pentru deszapezire la piste/platforme", precizeaza sursa citata.

07:55 - Echipajele ISU Bucuresti-Ilfov au intervenit, de duminica noapte si pana luni la ora 7:00, in 28 de situatii cu probleme generate de ninsoare, cele mai multe au vizat copaci cazuti pe strada sau pe masini. 19 masini au fost avariate.

"In perioada 18.11.2018, ora 22.00 - 19.11.2018, ora 07.00, pe durata atentionarii Cod Galben de precipitatii moderate cantitativ - ninsori, apoi lapovita si ploaie, s-a actionat pentru gestionarea a 28 de evenimente generate de fenomenele meteo, in special caderi ale copacilor pe carosabil sau autoturisme (19 autoturisme avariate) ", informeaza ISU Bucuresti-Ilfov.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#interventie ISU zapada, #zapada Romania, #prima ninsoare Romania, #prima ninsoare Bucuresti , #zapada