Romania, in zapada - Varful nametilor, luni noapte. De marti, va fi mai bine

Luni, 13 Februarie 2012, ora 23:32
27384 citiri
Romania, in zapada - Varful nametilor, luni noapte. De marti, va fi mai bine
Foto: Ziare.com

Inca un val de zapada loveste Romania si parca de aceasta data e mai puternic decat pana acum.

Desi temperaturile nu mai sunt atat de scazute si gerul nu si-a facut inca aparitia, caderile abundente de zapada paralizeaza Romania. Mii de oameni sunt blocati in casa, iar soldatii si jandarmii incearca sa ajute la deszapezire, in cele mai lovite judete - Vrancea si Buzau.

Pana in prezent, 74 de persoane au murit din cauza hipotermiei, iar sute de oameni au ajuns la spital cu degeraturi dupa ce au stat in frig.

Romania, sub zapada - Codul portocaliu, in vigoare pana marti

In Vrancea, autoritatile au declarat stare de urgenta, care va fi in vigoare pana marti. 25 de localitati din zece comune sunt blocate si meteorologii anunta noi ninsori si viscol in aceasta zona.

Nou cod portocaliu de ninsoare in Muntenia, Dobrogea si Sudul Moldovei

Armata a participat pana acum cu peste 4.000 de militari la actiunile de deszapezire, iar aeronavele militare au transportat la sfarsit de saptamana alimente si apa pentru cei din localitatile izolate.

Romania, in zapada - 68 de persoane au murit din cauza hipotermiei

Ziare.com v-a prezentat situatia privind starea vremii si a drumurilor, LIVE:

23.35 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca la aceasta ora se actioneaza cu 400 de utilaje in Capitala. In ceea ce priveste trotuarele, acesta a spus ca s-au creat "niste ulite paralel cu marile artere", pe care sa poata circula pietonii. "Urgentele sunt catre transportul in comun", a mai afirmat Oprescu.

23.25 - Potrivit meteorologului ANM Mihai Timu, ninsorile se vor restrange ca arie de marti dupa-amiaza, insa nu se potolesc de tot, ele reaparand miercuri dupa-amiaza. Nu va mai fi la fel de ger ca pana acum, temperaturile cele mai scazute inregistrandu-se in nordul Moldovei, sub minus 20 de grade Celsius.

22.35 - Adrian Vlaicu, consilier al companiei CFR Calatori, a declarat luni seara ca 353 de trenuri au fost anulate, astfel incat se circula in prezent cu 83% din numarul total. Cursele afectate sunt in sud, sud-est si estul tarii. Marti, in cursul dupa-amiezii, cand se vor opri ninsorile, se va actiona si pe linii, deblocandu-le, a mai spus acesta.

22.00 - Pentru a prinde "curaj" in lupta cu nametii, un sofer al unui utilaj de deszapezire a consumat alcool pana ce nu a mai putut controla bolidul, rasturnandu-se intr-un sant in afara comunei Cuza Voda.

21.50 - Autoritatile aradene au decis, in cursul serii de luni, sa restrictioneze deplasarea autocarelor si autotrenurilor din judet pe drumurile nationale din sudul tarii, pasagerii urmand sa fie cazati in internate scolare, conform NewsIn. Masura intra in vigoare de luni seara si va ramane valabila pana cand conditiile meteo din judetele vecine vor permite tranzitarea acestora.

21.45 - Blocurile de gheata care s-au format pe Dunare in zona Portul Drobeta Turnu Severin au rupt, luni, paramele mai multor nave acostate in zona, anunta NewsIn. Seful Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat ca in perioada urmatoare exista pericolul ca toate cele 41 de nave acostate in dana portului sa fie afectate de blocul de gheata. Capitania nu este dotata cu un spargator de gheata.

21.40 - Guvernul va analiza marti, in sedinta, un proiect de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni, a informat, luni, Executivul, citat de Agerpres.

21.35 - Un numar de 21 de localitati din zona de activitate a Electrica SA si Enel Muntenia nu erau alimentate cu energie electrica luni, la ora 21.00, conform datelor prezentate intr-un briefing de presa de directorul general al Electrica, Ioan Folescu.

21.25 - Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat ca 10.000 cadre ale Ministerului actioneaza in teren cu peste 1.900 de utilaje autospeciale si mijloace tehnice.

21.20 Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca nu exista probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila a populatiei.

21.15 117 localitati din Romania sunt izolate din punct de vedere al accesului la drumurile publice, a declarat luni Gabriel Berca. "La nivelul tarii, situatia in acest moment este mai dificila in zona de sud. Avem 24 de judete afectate, 111 drumuri judetene blocate si cinci drumuri judetene cu circulatie ingreunata", a declarat ministrul.

21.10- Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, a declarat luni ca alte 10 drumuri judetene vor inchise luni noapte si ca 3.000 de oameni sunt izolati. Acesta a propus Ministerului de Interne sa trimita in judetele Vrancea si Buzau inalti responsabili ai ministerului sa conduca treburile in locul prefectilor. El a mai spus ca CNADNR cheltuieste 5.500 de euro pentru deszapezirea unui drum national, "in timp ce pe noi ne costa 1.500 de euro".

21.00 - Zapada de pe strazi a facut ca multi bucuresteni sa se reorienteze si sa circule cu metroul, astfel ca luni seara, la metrou, pasagerii s-au inghesuit pentru a prinde un loc in vagoane.

20.55 - Liderul PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat luni la Realitatea TV ca majoritatea romanilor care au murit in ultimele zile din cauza gerului au patit-o deoarece "au baut si au adormit acolo". Potrivit acestuia, numai unul a murit in masina.

20.40 Meteorologii au instituit o noua avertizare de cod portocaliu, valabila marti, intre orele 2.00 si 14.00, potrivit careia va ninge abundent in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, iar vantul va avea intensificari cu rafale de pana la 60 - 70 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada. Se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 30 de centimetri.

20.15 Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, a declarat luni seara ca in prezent nu se poate ajunge la 14 cazuri, insa nicio Ambulanta nu este blocata. Se va putea ajunge la aceste cazuri in cursul zilei de marti, la pranz, cand si elicopterele MAI si SMURD vor putea fi folosite.

Arafat a declarat ca 6 persoane au decedat in ultimele 24 de ore (bilantul de pana acum ramanand la 74), 5 in spatii publice (insa nu din cauza blocarii drumurilor) si una intr-un spatiu neincalzit.

20.00 - Orange a anuntat ca persoanele din zona rurala din cele 20 de judete din tara ce au primit avertizarea de cod portocaliu emisa de Administratia Nationala de Meteorologie vor primi 200 de minute in retea si 10 minute in afara retelei, valabile timp de o saptamana, pentru a putea comunica cu familia, in cazul in care creditul lor s-a epuizat. Acestia vor beneficia si de o amanare a termenului de plata de 7 zile pentru facturile Orange.

19.45 - O familie, impreuna cu un copil de 14 zile, decedat, este blocata la Lehliu, intr-un autoturism, dupa ce drumurile spre Tulcea au fost inchise din cauza conditiilor meteo neavorabile. Copilul a murit la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, unde fusese adus de la Tulcea cu un elicopter SMURD.

19.25 - Crucea Rosie Romana a trimis in zonele afectate de caderile masive de zapada peste 12 tone de alimente greu perisabile, apa si paine.

19.10 - "Dupa discutiile pe care le-am avut si la Guvern, cu domnul Sandu (Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie - n.red.), varful de sarcina se va materializa noaptea asta, de maine situatia va fi mai buna", a declarat luni seara Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor.

19.00 - Fostul ministru de Interne, Traian Igas, a spus luni seara, legat de declaratia sa de la inceputul lunii, cand afirma ca ne asteapta o iarna ca in '54, ca declaratia sa era neoficiala, "pentru ca nu era atributul meu, ci al altora". "Cand a aparut declaratia mea, neoficiala, atunci toate posturile au incercat s-o duca in derizoriu", a spus Igas, desi, sustine el, i-ar fi mentionat ziaristei care il intervieva sa nu il citeze.

18.40 - Federatia Romana de Rugby a anuntat, luni, ca zeci de sportivi de la cluburi din Bucuresti si din tara vor participa, marti, la actiuni de deszapezire. La actiune vor participa seniori si juniori de la cluburile Steaua, Dinamo, CSM, Colegiul Tehnic Material Rulant, Olimpia si Liceul Aurel Vlaicu, impreuna cu reprezentanti ai FRR, in Capitala acestia urmand sa deszapezeasca mai multe spitale.

18.30 - Aproximativ 9.000 de consumatori de pe raza a 12 de localitati din judetul Buzau si 4.500 din 19 localitati din judetele Calarasi, Giurgiu, Valcea, Gorj, Mehedinti si Ialomita - in total 13.500 de consumatori din 31 de localitati - nu au curent electric, a anuntat luni directorul general al Electrica, Ioan Folescu. Se actioneaza cu 64 de echipe de interventie pentru depistarea si remedierea defectiunilor.

18.12 - "Nu s-au raportat avarii importante, mentinem aceeasi caldura in apartamente", a declarat primarul Sorin Oprescu, legat de furnizarea energiei electrice. Acesta a punctat la Antena 3 ca "nu au fost pana acum decat avarii punctuale si minore". Edilul a mai declarat ca "se circula in conditii de iarna, cu timp mai mare de asteptare, dar se circula", referindu-se la mijloacele de transport in comun.

18.05 - Reprezentantii Inspectoratului Scolar Prahova si ai Prefecturii au decis, luni, ca toate scolile si gradinitele din judet sa fie inchise cel putin 24 de ore, ca urmare a conditiilor meteorologice severe, anunta NewsIn. Masura, care afecteaza 713 unitati, se poate extinde in functie de cum va fi vremea.

18.00 - Autoritatile din judetul Mehedinti au decis sa inchida traficul rutier pe DE 70 - intre municipiul Drobeta Turnu Severin si Orsova, luni, incepand cu ora 17.20, pana marti dimineata, intrucat exista pericolul producerii unor noi avalanse pe acest sector de drum, anunta NewsIn. Ultima avalansa s-a produs in juul orei 17.00 pe acest sector de drum.

17.55 - Douazeci de pompieri ai ISU Buzau care au plecat cu alimente si motorina catre localitatea buzoiana Valea Salciei, izolata de peste doua saptamani, au ramas inzapeziti la patru kilometri de destinatie, fiind nevoiti sa lase ajutoarele intr-o localitate invecinata.

17.45 - In jur de 20 de protestatari s-au adunat la Universitate, in fata Teatrului National. Oamenii au un steag national pe care il flutura si cer demisia lui Traian Basescu.

17.35 - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anuntat ca Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si ca nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie electrica in regim normal a populatiei.

17.30 - Drumul spre localitatea Hantesti, comuna Buciumeni, din nordul judetului Galati, a fost deblocat, dupa aproape patru zile de interventie, la actiune participand si pirotehnisti, care au folosit explozibil pentru a sparge portiunile inghetate, anunta NewsIn.

17.25 - S-a deschis traficul pe A1 Bucuresti - Pitesti pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone, anunta CNADR. 45 de drumuri nationale sunt inchise circulatiei.

17.20 - Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a sustinut la Parlament, ca se poate decreta stare de urgenta in anumite zone din cauza Codului portocaliu pentru ca au murit oameni, iar cei care sunt inca blocati din cauza vremii nu au energie electrica, apa si mancare.

17.12 - Traficul a fost reluat pe DN1, langa Bucuresti, pe sensul de mers spre Brasov. Timp de o ora, utilajele de deszapezire au actionat, iar soferii nemultumiti si plini de nerabdare au claxonat incontinuu, relateaza Antena 3.

17.10 - Traficul rutier pentru categoriile de vehicule cu o masa mai mare de 7,5 tone este restrictionat prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

17.15 - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 a organizat puncte de distribuire de ceai cald cetatenilor afectati de ger si ninsoare. Acestea sunt situate pe strada Drumul Sarii nr.2, Cernisoara nr. 38-40 si Floare Rosie nr. 7A.

17.00 - Armata a infiintat doua centre de coordonare, unul pentru transportul terestru, la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia", si unul pentru transportul aerian, la Flotila 90 Transport Aerian. In aceste centre s-au colectat aproximativ 260 tone de alimente si 15,14 tone de imbracaminte.

16.55 - DN 73C Curtea de Arges - Ramnicu Valcea este restrictionat pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone.

16.50 - Mihai Timu, meteorolog de serviciu la ANM, a declarat, la Antena 3, ca in Bucuresti va continua sa ninga, urmand sa se depuna un strat nou de zapada de 30 de centimetri. Ninsoarea va inceta marti, dar va cadea din nou, de miercuri seara pana vineri.

16.45 - Primarul Cristian Popescu - Piedone a dispus ca, luni, 13 februarie a.c., incepand cu orele 22.00, sa fie inchise marile artere de circulatie, alternativ, pentru intervale de timp cuprinse intre 30 si 60 de minute.

16.35 - Au fost anulate 330 de trenuri, sapte linii de cale ferata sunt in continuare inchise si se actioneaza cu pluguri pentru deszapezire, iar pe 11 sectii circulatia feroviara este restrictionata (trenurile circula cu locomotive Diesel).

16.30 - Seful statului a explicat si de ce nu intentioneaza sa decreteze starea de urgenta, asa cum au cerut presedintele CJ Buzau si presedintele PSD, Victor Ponta. "Stiu ca se incearca aproape cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui. Din pacate, nu am disponibilitate pentru asa ceva si nici nu este cazul sa fim in dispute, intr-un moment in care oamenii sufera.

Basescu: Nu se intrerupe curentul pentru cetateni. Nu se impune starea de urgenta

Tin sa precizez ce ar insemna daca as raspunde solicitarii de a institui stare de urgenta. (...) Odata instituita starea de urgenta, inseamna ca toate masurile se dispun prin ordonante militare, iar toate unitatile militare trec in pregatire de lupta. Este evident ca, potrivit Constitutiei si legilor tarii, starea de urgenta nu se instituie pentru viscol sau zapada", a afirmat Traian Basescu.

16.10 - Presedintele Traian Basescu a facut o clarificare legata de un comunicat al Ministerului Economiei: "Nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie. Daca ar exista o avarie, s-ar proceda cu un plan dinainte stabilit de intrerupere a energiei pentru agentii economici. In curand, prin Hotarare de Guvern se va sista orice export. Romania are resurse sa asigure energia electrica pentru populatie", a spus seful statului intr-o declaratie de la Cotroceni.

16.00 - Circulatia pe DN 7, pe Valea Oltului, intre Vestem (judetul Sibiu) si Ramnicu Valcea (judetul Valcea), a fost inchisa, din cauza pericolului producerii de alunecari de zapada de pe versanti.

15.55 - 10 curse aeriene au fost anulate, pe Aeroportul Otopeni, anunta Antena 3. "Avem cate o cursa dinspre si inspre Dusseldorf, Frankfurt si doua Munchen care au fost anulate. De asemenea, alte doua curse ale Tarom spre Bruxelles si Sofia au fost anulate", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache.

15.50 - Brandusa Raeceanu, purtator de cuvant al RATB, a declarat, la Antena 3, ca parcul de transport aflat in trafic va fi majorat cu 20 la suta. "Din cauza faptului ca se circula in conditii de iarna, mijloacele de transport in comun intarzie in statii", a spus oficialul.

15.40 - Scolile si liceele din municipiul Targoviste, dar si cele din sudul judetului Dambovita, vor fi inchise marti, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, iar 11 tronsoane de drumuri judetene sunt blocate luni la aceasta ora.

15.35 - "Astept sa prind un loc sa pornesc cu plugurile si in spate sa vina agentii de circulatie. Nu pot sa deszapezesc daca masinile nu se misca de pe sosele", a spus primarul Bucurestiului, la Antena 3. Oprescu i-a rugat pe soferii bucuresteni sa se retraga de pe bulevarde, pentru a putea deszapezi.

15.25 - Incepand cu ora 15.30 se inchide circulatia pe A1 Bucuresti - Pitesti din cauza vizibilitatii scazute. Totodata, DN 1 va fi inchis intre ora 16.00 si 17.00 de la Fantana Miorita pana la km 39 - limita dintre judetele Ilfov si Prahova pentru degajarea carosabilului.

A1, A2 si DN1, inchise - vezi ce alte drumuri sunt blocate

15.18 - Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaie, a convocat comitetul de urgenta la sediul ISU, cerandu-le autoritatilor locale sa "anticipeze greutatile cu care s-ar putea confrunta in timpul noptii".

15.10 - Regele Mihai a autorizat trimiterea a cinci camione cu lemne de foc, in regim de urgenta, in zonele defavorizate. "Familia Regala este astfel alaturi de romanii care de zile bune au ramas izolati in propriile gospodarii, fara caldura, alimente sau curent electric", se afirma intr-un comunicat remis Ziare.com.

15.05 - Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, dupa consultarile de la Cotroceni, ca nu este de acord cu instituirea starii de urgenta, pe fondul situatiei din tara, cauzata de conditiile meteorologice.

15.00 - Romania ar putea limita sau sista exporturile de energie electrica, din cauza deficitului major generat de reducerea nivelului de apa din rauri si lacuri la valori sub 50 la suta fata de debitele normale ale Dunarii, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, publicat de Ministerul Economiei.

14.55 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu a convocat o reuniune de urgenta la Guvern, pentru ora 17.00. La intalnire urmeaza sa participe ministrii Transporturilor, Administratiei si Internelor, Apararii Nationale, Mediului si Educatiei.

14.50 - Primarul sectorul 3, Liviu Negoita, face apel la conducatorii auto sa evite deplasarea in carosabil, apeland la mijloacele auto personale doar in conditii de stricta necesitate, pentru a permite operatorului de deszapezire o degajare mai usoara a arterelor de circulatie, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

14.45 - Plenul Camerei s-a amanat pentru marti din cauza conditiilor meteo care fac imposibila ajungerea unor parlamentari la Bucuresti, a anuntat deputatul PDL Mircea Toader. Nici Senatul nu se va reuni, luni.

14.40 - Andrei Codau, purtator de cuvant al Brigadei Rutiere Bucuresti, a afirmat, la Antena 3, ca deszapezirea arterelor principale se face foarte greu din cauza masinilor parcate pe prima banda de circulatie.

14.30 - A fost restrictionat traficul pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 7,5 tone, anunta CNADR.

14.25 - Dumitru Dragomir a anuntat luni ca reluarea campionatului va fi amanata. Prima etapa din acest an a Ligii 1, a 19-a, ar fi trebuit sa se dispute in weekendul 24-26 februarie, insa din cauza vremii a fost amanata pana pe 2 martie.

14.20 - Romanii din Madrid, Castellon, Roma, Verona si Torino strang paturi, haine si alimente neperisabile pentru sinistratii din Romania, in fiecare dintre orase urmand sa fie cate un punct de colectare, informeaza, luni, Federatia asociatiilor de romani din Europa, initiatoarea proiectului umanitar.

14.10 - Traficul rutier prin Vama Albita, cea mai importanta de pe granita de est a Romaniei, a fost inchis, pentru toate categoriile de autovehicule, din cauza ninsorilor puternice.

14.00 - Autoritatile din judetul Arges au decis ca toate unitatile de invatamant sa fie inchise incepand de luni, de la ora 14.00 si pana miercuri la ora 8.00.

13.55 - Meciul dintre Steaua si Twente, din cadrul primei manse a 16-imilor Europa League, risca sa nu se joace la data programata initial. Partida programata pentru joi, la ora 22:05, ar putea fi amanata din cauza conditiilor meteorologice din Bucuresti.

Meciul Steaua - Twente, in pericol sa fie amanat

13.50 - Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, le-a cerut sefilor directiilor de drumuri neafectate de vremea extrema sa trimita din utilajele de deszapezire pe care le au la dispozitie in zonele din sudul si sud-estul tarii, pentru a ajuta la deblocarea drumurilor.

13.40 - Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a facut apel la cetateni sa-si lase masinile acasa. "Avem 42 de utilaje, suntem constituiti in comandament pe 11 zone, singura problema grava e pe prelungirea Berceni care face legatura cu Centura", a afirmat Piedone, la B1 TV.

13.30 - Examenul de proba practica organizat de scolile de soferi a fost anulat, pentru luni si marti, urmand ca cei programati in aceste doua zile sa-l dea la finalul saptamanii.

13.20 - Sapte linii feroviare sunt inchise si 301 trenuri au fost anulate, anunta CFR Calatori.

13.15 - Peste 3.800 de scoli sunt afectate de vremea nefavorabila, in sapte judete cursurile fiind suspendate integral luni, iar in cinci dintre acestea si marti, atat in mediul rural, cat si in cel urban, potrivit deciziei comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, informeaza Ministerul Educatiei.

13.00 - 54 de localitati sunt izolate din cauza nametilor, cele mai multe fiind in Vrancea, 21, cu o populatie totala de circa 5.400 de persoane, au anuntat, luni, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

12.50 - "Unele persoane au fost duse la adapost, dupa care, a doua zi dimineata, au fost gasite in zapada cu hipotermie din cauza ca au plecat de la adapost", a declarat, pentru TVR Info, Raed Arafat, care a mai spus ca "starea de urgenta nu va schimba nimic pentru Unitatea Primiri Urgente sau SMURD".

12.40 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, face apel la bucuresteni sa nu parcheze pe prima banda de circulatie si sa nu blocheze caile de acces, pentru o buna functionare a serviciului de urgenta si a transportului public, informeaza reprezentantii municipalitatii. Luni seara, mai multe bulevarde din Capitala vor fi inchise alternativ, pentru a permite degajarea zapezii.

12.30 - In jur de 5.000 de locuitori mai sunt blocati in nameti in judetul Vrancea, a anuntat presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

12.20 - Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat ca numarul total al deceselor a ajuns la 74. In ultimele 24 de ore, s-au inregistrat sase decese, dintre care cinci au avut loc in afara caselor, pe drumuri publice sau in curti.

12.10 - Un avion a iesit de pe pista, pe aeroportul din Craiova, din cauza zapezii, anunta Antena 3. Bogdan Dinciu, director Romatsa, a afirmat ca o comisie de ancheta se va deplasa la aeroportul de la Craiova, pentru a afla care sunt motivele pentru care pilotul avionului iesit de pe pista nu a tinut cont de conditiile meteo. Aeroportul din Craiova a fost inchis, in urma incidentului.

12.00 - Secretarul de stat in MAI, Mihai Capra, a declarat ca starea de urgenta o declara numai presedintele tarii, nu este de competenta autoritatilor locale. In plus, oficialul a anuntat ca intre Orsova si Jinita, pe DN57, a avut loc o avalansa, iar pe DN6 se circula pe un fir.

11.50 - Un avion a iesit de pe pista aeroportului din Craiova. Patru curse ar fi trebuit sa se efectueze de pe aceste aeroport, luni, dar au fost anulate, iar acesta ar putea fi inchis.

11.45 - Presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu, a anuntat, la Antena 3, ca in judet mai sunt trei localitati blocate: Valea Salciei, Robeasca si Scutelnici. Intrebat cati bani da Buzaul pe deszapezire, anual, Mocanu a precizat ca este vorba de sume cuprinse intre 3 si 5 milioane de lei. "La ce nenorocire este acum, n-am mai putut face fata cu utilajele noastre", a mai spus oficialul.

11.35 - 3.500 de scoli sunt inchise, luni, in intreaga tara. In Bucuresti, cursurile vor fi suspendate, marti.

11.30 - CFR Calatori anunta ca nu mai sunt vandute bilete de tren in avans. Acestea vor fi puse in vanzare cu maximum trei ore inainte de plecarea trenului.

11.25 - DN 2, intre Bucuresti si Bacau a fost inchis.

11.20 - Ministerul Sanatatii atentioneaza ca, in ultima saptamana, se constata o crestere cu 16,8 la suta a infectiilor acute respiratorii, comparativ cu intervalul anterior, in aceasta categorie intrand si gripa, numarul total al imbolnavirilor ajungand la 63, cu focare izolate in Iasi si alte judete.

11.10 - Peste 900 de persoane private de libertate, care executa pedeapsa in regim deschis si semideschis au ajutat incepand cu luna februarie la deszapezirea a zeci de drumuri si obiective din tara, informeaza Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), printr-un comunicat remis Ziare.com.

11.00 - Toate drumurile nationale din judetele Buzau, Ialomita, Galati, Braila, Vrancea, Tulcea si Calarasi vor fi inchise, incepand cu ora 12:00, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, anunta CNADNR.

Incepand cu aceeasi ora, circulatia pe DN 2 va fi inchisa pe sectorul Bucuresti - Bacau, pe DN 24B - pe tronsonul Albita-Crasna si in continuare pe DN 24 Crasna - Tecuci - Tisita, iar pe DN 26 pe tronsonul Murgeni - Galati. De asemenea, se vor inchide si DN 3 Bucuresti - Calarasi si DN 4 Bucuresti - Oltenita.

10.50 - Punctele de frontiera de la granita cu Republica Moldova vor fi inchise incepand cu ora 12.00, anunta Romania Tv.

10.45 - Paul Beganu, prefectul de Buzau, a declarat, la TVR Info, ca trei orase sunt complet blocate din cauza zapezii si sapte sate. Prefectul a precizat ca a lasat la latitudinea administratiilor locale instituirea starii de alerta. "Peste 30 de localitati sunt afectate de viscol, nici una nu a solicitat instituirea starii de alerta", a mai spus Beganu.

10.30 - Circulatia pe doua drumuri nationale care traverseaza judetul Dambovita a fost restrictionata pentru vehiculele mai mari de 7,5 tone, din cauza ninsorilor abundente, iar pe opt drumuri judetene a fost blocata si peste 20 de unitati de invatamant din judet sunt inchise.

10.20 - Oficialii Ministerului Transporturilor fac apel la oameni sa nu calatoreasca decat daca este absoluta nevoie. Sapte linii feroviare sunt inchise si alte 11 sunt restrictionate, a anuntat, la Antena 3, consilierului CFR Adrian Vlaicu.

10.17 - Sorin Hornea, prefectul de Vrancea, a declarat, la Antena 3, ca "in momentul de fata mai sunt 5.431 de persoane izolate in 21 de sate si catune din opt comune".

10.05 - A2 este inchisa, intre Bucuresti si Fetesti, anunta Antena 3.

10.00 - Circulatia rutiera pe DN6 Turnu Severin - Orsova, in zona viaductului Varciorova, si pe DN57 Orsova - Moldova Noua, in zona Dubova, este blocata, din cauza unor caderi masive de zapada de pe versanti.

09.50 - Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a solicitat serviciilor deconcentrate din subordinea sa sa treaca imediat la curatarea trotuarelor din dreptul acestor institutii de zapada care ingreuneaza traficul pietonal. "Avem deja suficienta zapada pe trotuare iar pietonii nu se pot deplasa in siguranta. Din aceasta cauza, unii bucuresteni sunt obligati sa mearga pe carosabil, lucru periculos atat pentru pietoni, cat si pentru soferi", a spus oficialul, luni dimineata.

09.40 - Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Prahova a deplasat in regim de urgenta echipaje constituite din 256 de pompieri, pentru a participa la actiuni de dezapezire si salvare de vieti omenesti in judetul Buzau.

09.30 - Desi problemele cauzate de lipsa energiei electrice au fost remediate, conducerile mai multor unitati de invatamant din judetul Teleorman au decis ca in 18 scoli generale cursurile sa fie sistate.

09.20 - 11 drumuri nationale si A2 Bucuresti - Fetesti sunt inchise din cauza ninsorilor abundente. 81 de drumuri judetene sunt blocate si 36 de localitati izolate, dintre care 30 in judetul Vrancea.

09.10 - 81 de drumuri judetene sunt blocate si 36 de localitati izolate, dintre care 30 in judetul Vrancea.

09.00 - In judetul Calarasi, traficul rutier este intrerupt pe DN3A Lehliu Gara - Fetesti, in zona Dragos-Voda, din pricina unui autotren care a ramas de-a curmezisul pe partea carosabila.

08.45 - Politia Romana anunta ca, din cauza caderilor masive de zapada de pe versanti, circulatia auto este blocata pe DN6 Turnu Severin - Orsova (in zona viaductului Varciorova) si DN57 Orsova - Moldova Noua (in zona Dubova).

08.30 - A fost restrictionat traficul pe DN 10 Brasov - Buzau pentru vehicule cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone.

08.00 - Un barbat de 61 de ani, consilier local in comuna buzoiana Scutelnici, a murit, in noaptea de duminica spre luni, in conditiile in care ambulanta nu a putut ajunge la el din cauza drumurilor blocate de zapada, barbatului facandu-i-se rau in timp ce prelua ajutoare pentru oamenii izolati.

07.30 - A fost deschisa circulatia pe A1 Bucuresti - Pitesti pentru toate categoriile de vehicule.

Raman inchise drumurile nationale: A2 Bucuresti - Fetesti, DN 23B Maicanesti - Ciorasti, DN 65A Rosiorii de Vede - Turnu Magurele si Buzoesti - Surdulesti, DN 61 Ghimpati - Gaesti, DN 1D Albesti - Urziceni, DN 5A Mogosesti - Isvoarele pe raza localitatii Isvoarele, DN 5B Ghimpati - Giurgiu, DN 2A Urziceni - Slobozia, DN 2C Costesti - Slobozia, DN 41 Oltenita - Daia.

Vrancea: A fost decretata stare de alerta

Pe alte 38 de drumuri nationale exista restrictii cu privire la circulatia vehiculelor cu greutate mare.

Romania, sub cod portocaliu de ninsori

Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsoare si viscol de duminica seara si pana luni pentru judetele din sud-vestul tarii si a fost extins luni pentru tot sudul tarii.

Ne putem astepta in continuare la temperaturi maxime intre -10 si 0 grade, dar si viscol, cu rafale de vant de pana la 55 km/h.

In Bucuresti, dar si in mai multe orase din tara, s-au deschis puncte de ajutor unde oricine poate face donatii.

Autoritatile estimau duminica un numar de 60.000 de persoane izolate in nameti, la nivelul intregii tari.

Inainte de a pleca la drum, puteti suna la Comandamentul Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la numarul de telefon 021.93.60, unde veti obtine informatii legate de traseul pe care urmeaza sa-l parcurgeti, precum si starea acestuia.

Turistii blocati din cauza viscolului pot suna la linia telverde 0800.86.82.82 si vor fi ajutati cu bauturi calde si mese gratuite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#zapada Romania, #drumuri inzapezite, #ninsoare zone afectate, #drumuri blocate zapada, #morti frig Romania , #zapada