Romania sub zapada: Intai ploaia inghetata, apoi ninsoare din nou

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 21:27
11799 citiri
Romania sub zapada: Intai ploaia inghetata, apoi ninsoare din nou
Foto: Arhiva

Zapada n-a ajuns la doi metri, ca in '54, dar nici bine nu e afara. A continuat sa ninga si, avand in vedere cresterea usoara a temperaturilor, sambata a plouat, formandu-se polei.

Meteorologii au prognozat pentru sambata, in sudul, centrul si sud-estul tarii, precipitatii lichide cu depunere de polei. Fenomenul "ploaie inghetata" este extrem de periculos si ar putea transforma Romania intr-un "patinoar imens". Codul galben de viscol, in vigoare de vineri seara, dureaza pana duminica seara.

Zeci de drumuri nationale au fost blocate, iar autoritatile din orase fac cu greu fata deszapezirii.

Vezi aici starea drumurilor nationale

Inainte de a pleca la drum, puteti suna la Comandamentul Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la numarul de telefon 021.93.60, unde veti obtine informatii legate de traseul pe care urmeaza sa-l parcurgeti, precum si starea acestuia.

Turistii blocati din cauza viscolului pot suna la linia telverde 0800.86.82.82 si vor fi ajutati cu bauturi calde si mese gratuite.

Ziare.com v-a prezentat LIVE situatia drumurilor din tara si efectele zapezii:

20:50 - S-a inchis traficul pe DN 11A Adjud - Podu Turcului.

CNADNR anunta ca sunt 10 drumuri cu circulatia inchisa: A2, Bucuresti - Lehliu, DN 1D, Albesti - Urziceni, DN 22, Ramnicu Sarat - Baile, DN 23A, Gologanul - Corasti, DN 23B, Maicanesti - Ciorasti, DN 2C, Costesti - Slobozia, DN 2N, Bogza - Jitia, DN 2R, Jitia - Vintileasca, DN 2B Buzau -Vizireni si DN 11A Adjud - Podu Turcului.

20:30 - Premierul rus Vladimir Putin a indemnat compania de stat Gazprom sa faca tot posibilul pentru a asigura furnizarea de gaze naturale catre Europa, cata vreme tarile europene se confrunta cu un val de frig, fara sa uite de cetatii rusi.

20:00 - Cantitatea de gaze naturale livrate sambata de Rusia se ridica la 16 milioane metri cubi, in scadere cu doua milioane metri cubi fata de volumul importat vineri, iar Romania a primit asigurari de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale, a declarat, sambata, pentru Agerpres, directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

"Avem confirmarea de la Gazprom Export ca livrarile se vor desfasura in conditii normale luni. La cantitatile solicitate de noi", a spus Cosma.

19:50 - La ora 19:30, Centrul Politiei Romane Infotrafic anunta ca sunt inchise urmatoarele drumuri nationale: Autostrada A2, sectorul Bucuresti - Lehliu, DN 1D Albesti Paleologu - Urziceni, DN 22 Ramnicu Sarat - Braila, DN 23A Focsani-Gologanu, DN 23B Maicanesti- Ciorasti, DN 2C Costesti- Padina, DN 2N Bogza- Dumbraveni- Jitia, DN 2R Jitia - Vintileasca, DN 2B Buzau -Braila.

Sunt impuse restrictii de circulatie pentru traficul greu peste 3,5 tone pe DN5B Vlasiu - Giurgiu si pe DN 2 Bucuresti - Urziceni, Urziceni - Buzau. Restrictia pentru traficul greu peste 7,5 tone este impusa pentru DN10 Buzau - Brasov si DN 3A Lehliu-Gara- Fetesti.

19:40 - Politistii avertizeaza ca exista soferi care provoaca intentionat tamponari pentru a santaja persoanele implicate in accidente, profitand de conditiile de trafic dificile.

19:30 - Centrul Politiei Romane Infotrafic aminteste soferilor sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.

19:20 - Fluviul Dunarea, in zona judetului Calarasi, este acoperit sambata in procent de peste 80% cu sloiuri de gheata. "Situatia Dunarii la momentul acesta arata destul de problematic. Circa 80-90% este acoperita cu gheata. (...) Sunt multe sloiuri de gheata care vin din amonte", a declarat, pentru Agerpres, prefectul judetului Calarasi, Emil Musat.

18:50 - O coloana de masini, lunga de peste 1 km, s-a format pe E 60, la intrarea in Oradea, din cauza utilajelor de deszapezire, scrie Adevarul. Pentru a ocoli blocajul in trafic, zeci de soferi au inaintat spre oras pe contrasens, agravand si mai tare situatia.

18:20 - DN2 Buzau-Vizireni a fost redeschis circulatiei, anunta Antena 3.

17:50 - Din cauza temperaturilor scazute, podul de gheata de pe raul Bistrita a crescut pana la 600 de metri, iar grosimea ghetii ajunge la 2,5 metri. De la podul Lunca, din satul cu acelasi nume, in amonte 600 metri este pod de gheata. Pe aproximativ 50% din suprafata apei, din amonte, curg ace de gheata.

17:15 - Patru spargatoare de gheata au plecat din Tulcea incarcate cu alimente pe care le vor distribui in mai multe localitati din Delta Dunarii, care nu au fost aprovizionate de mai bine de o saptamana.

17:00 - Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu Filipescu, a promis, la Realitatea TV, ca drumul spre Belciugatele va fi practicabil sambata seara. In zona sunt blocate zeci de familii.

16:50 - 200 de detinuti de la Penitenciarul Timisoara au fost scosi la deszapezire, in orasul de pe Bega. Toate utilajele societatilor Primariei si CJT-ului sunt pe traseu, scrie Adevarul.

16:30 - Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor se desfasoara in conditii normale iar toate sursele de aprovizionare sunt asiguratate, conform Ministerului Economiei.

16:00 - Opt drumuri nationale mai sunt inchise, si o parte din A2, au anuntat reprezentantii Ministerului Transporturilor. "Pe cinci drumuri nationale raman in vigoare restrictiile de circulatie pentru autovehiculele de mare tonaj", a afirmat reprezentantul MT. 80 de garnituri de tren sunt anulate. Activitatea in toate porturile a fost reluata.

15:40 - Pentru ca masinile ambulantei nu au putut inainta astazi spre Vintileasca, in apropiere de Focsani, unde o femeie a solicitat interventia medicilor, s-a apelat la un tab al armatei pentru a ajunge la bolnav.

15:30 - Fenomenul "ploaia inghetata" prognozat de ANM a aparut in unele zone ale tarii si se va produce si in Bucuresti, incepand de sambata dupa-masa. Fenomenul urmeaza sa se instaleze in zone chiar mai extinse decat se estimase initial, conform directorului ANM, Ion Sandu.

15:15 - 30 de soferi de tir, ramasi blocati din cauza viscolului in parcare pe Autostrada Soarelui, au primit ceai cald de la jandarmii din Lehliu-Gara, cu sprijinul autoritatilor locale din zona.

15:00 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a anuntat ca a fost deschis traficul pentru toate categoriile de vehicule pe o ruta alternativa intre Bucuresti si Constanta. Este vorba despre DN 3, Bucuresti - Lehliu; A2, Lehliu - Cernavoda; DN 22C, Cernavoda - Murfatlar; DN 3, Murfatlar - Constanta.

14:30 - Meteorologul Dinu Marasoiu a declarat, la Realitatea TV, ca in continuare sunt asteptate "ploile inghetate". "Fenomenul s-a semnalat izolat in Oltenia, Muntenia si chiar Bucuresti, dar pe perioade scurte de timp", a spus specialistul.

14:10 - Presedintele Consiliului Judetean Calarasi a declarat, la Realitatea TV, ca in intreg judetul se circula foarte greu, avand in vedere ca in anumite zone stratul de zapada depaseste un metru.

14:00 - Trei conducatori auto au fost sanctionati contraventional cu puncte-amenda si lasati fara permise pentru o perioada de 60 de zile, dupa ce au incercat sa forteze filtrele rutiere instituite din cauza vremii nefavorabile in judetul Buzau, transmite Agerpres.

13:50 - Gigantul rus Gazprom nu poate asigura livrarea unor canititati suplimentare de gaze cerute de tari din Europa occidentala pentru a face fata valului de frig, a declarat sambata directorul adjunct al companiei, Alexander Kruglov, citat de agentiile de presa din Rusia.

13:40 - Zeci de oameni din judetul Giurgiu, care aveau nevoie de transport la Bucuresti pentru dializa, au fost transportati de masinile de interventie ale BGS.

13:30 - 10 drumuri judetene sunt, in continuare, blocate partial.

13:15 - Traficul continua sa fie oprit pe A2, pe tronsonul Bucuresti - Lehliu, precum si pe 13 drumuri nationale, potrivit CNADR.

13:08 - DN 22C Cernavoda-Murfatlar a fost redeschis circulatiei, informeaza Realitatea Tv.

13:00 - O mie de oameni sunt blocati de mai multe zile in satul Cojesti, din comuna Belciugatele, judetul Calarasi, anunta Realitatea TV.

12:50 - O avalansa a blocat circulatia pe DN 67, intre Baile Herculane si Targu Jiu, potrivit Antena 3.

12:45 - Locuitorii din Mangalia au probleme cu incalzirea locuintelor, agentul termic furnizat de autoritati fiind insuficient, anunta Antena 3.

12:40 - Ministerul Sanatatii anunta, in cadrul unui comunicat, ca numarul deceselor inregistrate in urma gerului si zapezilor s-a ridicat la 28.

12:30 - DN 1A, care leaga Brasovul de Bucuresti prin Valenii de Munte, tranzitat in special de vehiculele de mare tonaj, ramane inchis traficului rutier, deoarece in zona au avut loc caderi masive de zapada.

12:20 - Circulatia pe DN 3A Lehliu - Fetesti a fost redeschisa pentru vehicule cu masa totala maxima admisa mai mica de 7,5 tone.

12:10 - Un elicopter al Ministerului de Interne a decolat de la Tulcea, pentru a salva o persoana blocata in Insula Mare a Brailei.

11:55 - "Am cerut prefectilor sa nu existe probleme de comunicare, astfel incat sa stim in fiecare moment ce se intampla pe teren. De asemenea, comunicam cu ambasadele din statele vecine, pentru a sti daca traficul de la frontiera urmeaza sa fie blocat sau nu", a anuntat ministrul de Interne, Traian Igas, dupa videoconferinta cu prefectii. Numarul persoanelor care au murit din cauza temperaturilor extrem de scazute ajuns la "aproximativ 30", a adaugat Igas.

11:50 - "Administratorul drumului este cel care decide inchiderea circulatiei, iar CNADR trebuie sa stie daca la capatul drumului pe care il administreaza - in speta autostrazile - gaseste un drum inchis sau nu", a declarat premierul Emil Boc, dupa videoconferinta cu prefectii, de sambata.

11:30 - "La ora aceasta am deschis alte sapte drumuri nationale, pe care se poate circula, fata de situatia de la 07:00. Vom continua deszapezirile astfel incat sa evitam blocarea unor noi drumuri. Traficul aerian se desfasoara in conditii de iarna, aeroporturile sunt curatate in permanenta, dar nu avem probleme deosebite. Circa 60 de curse feroviare sunt anulate, din cauza temperaturii scazute care poate duce la fisurarea sinelor", a anuntat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, dupa videoconferinta cu prefectii.

11:20 - Sute de autobuze ale RATB circula prin Bucuresti fara sa fie echipate cu anvelope de iarna, chiar daca legea spune ca acestea sunt obligatorii, in actualele conditii de trafic, informeaza Realitatea TV.

11:15 - 14 drumuri nationale sunt in continuare inchise circulatiei.

11:10 - Pe DN1, intre Posada si Sinaia, se circula in coloana din cauza poleiului si a tirurilor care se afla pe drum, anunta Realitatea TV.

11:00 - Premierul Emil Boc va fi prezent, incepand cu ora 11.00, la Centrul operational al Ministerului de Interne, unde va avea loc videoconferinta cu prefectii.

10:55 - Centrul Infotrafic avertizeaza ca, avand in vedere precipitatiile sub forma de ninsoare cazute in ultimele 24 de ore dar si temperaturile scazute, exista riscul producerii poleiului pe mai multe drumuri importante din tara.

10:50 - La comandamentul de iarna de sambata dimineata, primarul Capitalei Sorin Oprescu a cerut operatorilor de deszapezire sa incarce si sa transporte zapada din marile intersectii, dar si sa acorde prioritate curatarii zapezii din zona trecerilor de pietoni, a statiilor RATB si a gurilor de metrou.

10:40 - Trei soferi bulgari care in noaptea de vineri spre sambata au ramas blocati cu masinile in zapada pe o sosea din judetul Giurgiu unde nametii ajung si la doi metri inaltime au fost recuperati de catre drumari si pompieri, interventia de salvare durand aproximativ cinci ore.

10:20 - Zece tronsoane de drumuri judetene din Dambovita sunt inchise sambata dimineata, in urma viscolului si a ninsorilor abundente, iar peste 1.000 de persoane din municipiul Moreni primesc apa potabila cu cisterna, dupa ce conducta a cedat din cauza temperaturilor extreme.

10:10 - Un barbat de 65 de ani din Lehliu, Ialomita, a fost gasit degerat in camp.

10:00 - Au fost ridicate toate restrictiile pe autostrada Bucuresti-Pitesti. 19 drumuri nationale sunt inchise, acum, circulatiei.

09:50 - S-a redeschis circulatia pe DN 7 (E81) care fusese inchisa de vineri, 3 februarie, dupa amiaza, din cauza caderilor de avalanse de la Viaductul Carligul Mic (Calimanesti-Valcea).

09:40 - DN 18, DN 17, DN 17A, DN 17B sunt acoperite cu zapada de pana la trei centimetri grosime cu toate ce drumarii au intervenit cu peste 30 de utilaje, in judetul Suceava.

09:30 - 35 de trenuri au fost anulate, din cauza viscolului, pe rutele Bucuresti-Constanta, Bucuresti-Timisoara.

09:20 - Dunarea a inghetat in proportie de 90 la suta la Braila, iar circulatia bacurilor spre Tulcea si spre Insula Mare nu se face decat in caz de extrema urgenta.

09:12 - Nu sunt curse anulate pe aeroporturile din Romania. Sase curse au intarzieri.

09:09 - 148 de mijloace de interventie actioneaza pentru mentinerea circulatiei pe calea ferata, anunta Ministerul Transporturilor.

09:05 - "In functie de prognoza meteorologica, estimam ca se vor produce ploi care vor genera polei si poduri de gheata", a afirmat un oficial al Ministerului Transporturilor, in cadrul unei declaratii de presa. "Vom actiona in continuare cu material antiderapant", a adaugat oficialul, rugandu-i pe soferi sa respecte indicatiile politiei.

08:50 - In unele zone din Bucuresti a inceput sa ploua.

08:40 - 56 de trenuri sunt anulate, iar doua porturi sunt inchise. Canalul Poarta Alba-Midia Navodari si Bara Sulina sunt inchise navigatiei.

08:35 - O echipa de interventie incearca sa ajunga la cativa bolnavi din Bolintin Vale, care ar trebui sa fie transportati la Bucuresti pentru dializa.

08:30 - Circulatia este inchisa pe autostrazile A1 si A2, pe 23 de drumuri nationale si 56 de drumuri judetene, iar pe unele tronsoane de drum a fost restrictionat traficul pentru masinile de peste 3,5 tone.

08:20 - Peste 200 de pluguri si sararite au fost, in noaptea de vineri spre sambata, scoase pe strazile Bucurestiului. Sorin Oprescu a fost, la miezul noptii, pe strada, pentru a verifica modul in care se face deszapezirea, dupa care s-a dus la un camin pentru oamenii fara adapost, in zona Garii de Nord.

Romanii, speriati de viscol - au dat buzna in magazine si au golit rafturile

08:10 - Zeci de soferi si-au petrecut noaptea in masina. Parcarile de pe Valea Oltului au fost pline de tiruri, iar DN7, inchis din cauza zapezii, era blocat practic de tiruri. Tirurile care se indreptau spre Brasov au fost oprite pe DN1, la iesire din Ploiesti, pentru a se putea asigura operatiunile de deszapezire.

08:05 - 22 de drumuri nationale sunt inchise circulatiei. Pe A1 sunt in continuare aplicate restrictii pentru tiruri.

08:00 - Numarul victimelor facute de vremea rea a ajuns la 26. Un barbat a murit, in noaptea de vineri spre sambata, pe Muntele Semenic.

Prognoza meteo

Sambata, ninsorile dispar din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si Transilvania. Insa, in locul lor, se va instala un fenomen extrem de periculos - ploaia inghetata sau "freezing rain".

Codul galben de ninsori si viscol ar putea fi prelungit duminica, insa datele meteo nu arata, cel putin pana in 8 februarie, maximul prognozabil, schimbari majore care sa dea motive de panica pentru populatie.

Viscol, ploaie inghetata, apoi iar ger - vezi prognoza meteo pe zece zile

In Bucuresti s-a inregistrat prima dimineata fara ger. Soarele va lipsi in continuare, iar temporar vor cadea precipitatii sub forma de lapovita si ploaie. Totodata, se va forma polei.

Temperatura aerului va creste, astfel incat maxima ajunge la 1-2 grade Celsius.

Duminica va ploua temporar, dar spre seara, ploaia se va transforma din nou in lapovita si ninsoare. Temperatura maxima va fi in jur de +2 grade Celsius.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Romania zapada, #drumuri blocate zapada, #Romania ploaie inghetata , #zapada