Doi romani, blocati in Groenlanda, din cauza conditiilor meteo extreme

Vineri, 14 Mai 2010, ora 14:23
2251 citiri
Doi romani, blocati in Groenlanda, din cauza conditiilor meteo extreme

Caderile masive de zapada si conditiile meteo neprielnice tin pe loc expeditia romaneasca in Groenlanda. Cei doi exploratori romani, Ticu Lacatusu si Cornel Coman, nu pot iesi din cort din cauza vantului ce atinge viteze de peste 120 km/h.

Spatele cortului este complet ingropat in zapada, iar rezervele de mancare mai pot alimenta alpinistii pentru doar 20 de zile. "Blocati in tabara. Vantul atinge 120km/h. Cornel abia se tine pe picioare incercand sa mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulata o intarziere de 5-6 zile ne rugam si speram ca maine sa putem continua, altfel expeditia se afla intr-un mare impas. Si noi, odata cu ea", scrie exploratorul Ticu Lacatusu.

Din cauza conditiilor extrem de dure, cei doi nici nu mai pot utiliza echipamentul pentru prepararea mancarii calde. Prin urmare, Ticu Lacatusu si Cornel Coman se hranesc cu mancare rece de doua zile, ne informeaza 4ace.ro, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Cum e sa montezi cortul la 100 km/h, inotand prin zapada la -26 grade? Un cosmar. Ne-am miscat bine totusi, in 3 ore eram in adapost cu barbile inghetate si cu multa zapada. Nicio sansa pentru miniaragaz asa ca avem o cina cu adevarat rece: un salamior, o bucatica de branza si o ciocolata", povestea Ticu Lacatusu pe 11 mai, dupa ce au reusit in sfarsit sa monteze tabara.

Pe data de 12 mai, situatia se inrautatise: "Ora 9.00 dimineata- blocati in cort, nu putem nici macar deschide fermoarul sa cautam un primus, vantul e naprasnic si ne-ar spulbera. Mai avem zapada, putin salam si un rest de branza. Astazi este imposibil sa plecam de aici. Nu stim daca nu suntem cumva in mijlocul unui ciclon, ar fi bine daca am avea acces la ceva date meteo!"

In urma acestor mesaje transmise de Ticu Lacatusu si updatate pe blogul acestuia (www.lacatusu.ro) si pe pagina de Facebook cu ajutorul sotiei sale, Irina Pacurariu, romanii de pretutindeni au solidarizat cu exploratorii blocati in Groenlanda si au trimis mesaje de sustinere, informatii meteo si chiar rugaciuni pentru reusita expeditiei in premiera mondiala si intoarcerea cu bine a lui Ticu Lacatusu si colegului sau Cornel Coman.

Dupa o noapte petrecuta in cortul pe jumatate plin de zapada si fara ca vantul, care bate chiar din vest, directia de mers a celor doi, sa scada sub 100km/h, situatia nu s-a schimbat. Nu se poate folosi primusul iar izolarea din adapostul inghetat a devenit greu de suportat.

Nu doar romanii au probleme din cauza vremii extrem de proaste din insula. O alta expeditie, comerciala, organizata de o companie britanica specializata in traversari arctice, in care schiorii beneficiaza si de asistenta unui ghid, este blocata de asemenea de doua zile, chiar daca se afla cu trei sute de metri mai jos.

Pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce incercau traversarea catre coasta de est asteapta sa fie recuperati de catre un echipaj de interventie din cauza unei accidentari la genunchi a unuia dintre ei.

Buletinele meteo anunta ca totusi, de maine vremea va fi mai blanda, desi temperaturile se vor situa intre -15 si -10 grade Celsius, astfel ca romanii, daca vor rezista cu bine furtunii, isi vor putea continua aventura demna de romanele lui Jules Verne.

Traseul expeditiei in timp real, ca si multe stiri si noutati despre cei doi alpinisti romani vor putea fi gasite in exclusivitate pe www.lacatusu.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani exploratori blocati Groenlanda, #Ticu Lacatusu Cornel Coman Groenlanda , #zapada