Meteorologii avertizeaza: Dupa ploi, vine gerul - temperaturi de minus 6 grade

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:23
6084 citiri
Meteorologii avertizeaza: Dupa ploi, vine gerul - temperaturi de minus 6 grade
Foto: Realitatea TV

Vicepremierul Liviu Dragnea a convocat, miercuri dimineata, un comandament de urgenta pentru a stabili masurile luate odata cu inrautatirea vremii din ultimele zile.

Directorul INMH, Ion Sandu, a precizat ca in perioada urmatoare nu vor fi emise avertizari meteo pentru cantitati mari de precipitatii.

"In perioada 2-5 octombrie, in zonele de munte temperaturile vor scadea pana la minus 5-6 grade, in timpul noptii fiind sub limita de zero grade. De luni, vremea incepe sa se incalzeasca si vom ajunge la temperaturi de 20 de grade in timpul zilei, pentru o perioada de cel putin 10 zile", a declarat Ion Sandu.

Intrebat de ce nu au fost emise avertizari privind vremea rea mai din timp, directorul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie a precizat ca "au fost emise avertizari cat de repede am stiut ce se va intampla. Aceste fenomene cu dezvoltare imediata sunt furnizate de centrele meteorologice regionale, care informeaza in legatura cu fiecare judet".

In privinta inundatiilor, specialistii au precizat ca exista depasiri ale cotelor numai in Constanta, pe raul Corbu.

"Anticipam cresteri pe Jiu, Oltul inferior, Arges, Ialomita, dar nu vor fi mari. In tara, in acest moment, nu avem nicio cota de atentie depasita. Nu exista pericol de inundatii in niciun bazin hidrografic", a afirmat reprezentantul hidrologilor.

Directorul Administratiei Apele Romane a subliniat ca "se face inventarul pagubelor".

"Odata cu precipitatiile care au inceput sa cada, am intrat in stare de veghe, nu au fost probleme deosebite. Continuam sa asiguram pentru punctele critice interventiile necesare. Facem un inventar al pagubelor produse in bazinele inferioare", a declarat Vasile Pintilie.

Reprezentantii CNADNR au anuntat, la randul lor, ca un singur drum national mai este blocat partial din cauza zapezii.

"Mai este blocata o portiune din DN 2D, la limita de judet Vrancea cu Covasna, in zona Ojdula pentru ca sunt cazuti copaci. Drumurile blocate ieri (marti - n.red.) au fost redeschise, ele au fost inchise pentru curatire de zapada. Am curatat cu utilajele din dotare, cele 350 de utilaje pe care le avem. In zona Brasov am inchiriat de la persoane juridice", a declarat reprezentantul CNADNR.

10 localitati din judetul Constanta nu au curent electric, reprezentantii Enel promitand ca pana la ora 15:00 situatia va fi remediata.

Dragnea i-a anuntat pe prefecti ca "nu urmeaza sa vina primavara, trebuie sa ne pregatim de iarna", cerandu-le sa ia masurile necesare pentru ca zapada si frigul sa nu-i ia prin surprindere.

Iarna la inceput de octombrie: Zapada in zonele de munte, circulatie ingreunata - Update

Mai toata Romania a fost blocata, de la inceputul saptamanii, de zapada sau ploaie. La munte a nins, iar orasele din sud au fost aproape inundate de ploaia cazuta incontinuu. Trei persoane au fost ranite, la Bucuresti, dupa ce crengi de copaci au cazut peste ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#comandament urgenta Guvern frig, #zapada octombrie, #prognoza meteo octombrie 2013 , #zapada